Reklama

Vyberte si z našich newsletterů

Přihlásit odběr

Na Hradě je nový podnik. Svíčková s výhledem na katedrálu je za rozumnou cenu

Z prvního patra restaurace Lví dvůr je krásný výhled.
Petra Nehasilová/Newstream
Petra Nehasilová

Na Pražském hradě je nová restaurace. Vaří zde jídla pod dozorem známého tuzemského šéfkuchaře Pavla Sapíka. Za kolik a jak?

Reklama

Nový tým pod kuchařským dohledem Pavla Sapíka a vedením Martiny Hübl ve Lvím dvoře působí necelé tři měsíce. A koncept neustále ladí k dokonalosti. Mají nové menu, i Vánoční, na Štědrý den chystají například šneky. „Chystáme se pozvat i prezidenta Petra Pavla, prý má rád Plzeň,“ dodává Hübl. 

Rekonstrukce někdejšího hotelu Grand Hotel Evropa trvala 10 let.

OBRAZEM: Na Václavák se vrátil prvorepublikový luxus. Fascinuje i dnes

Někdejší Grand Hotel Evropa na Václavském náměstí prošel rekonstrukcí pod bedlivým dohledem památkářů. Aby ne, vždyť jde o skvělý příklad secesní architektury.

Přečíst článek

Už dnes ale mají svoje štamgasty, zaměstnance Hradu, kteří si k nim zvykli chodit na obědová menu. „Jsme za to rádi. Chceme odbourat představu Pražanů, že na Hradě se může kvalitně naobědvat jenom turista,“ uzavírá Hübl.

Reklama

„Chtěli bychom vařit rakousko-uherskou klasiku, tedy skvělý řízek, svíčkovou nebo roštěnou, jednoduché předkrmy nebo štrůdl. Zároveň chceme obnovit tradici pražského selátka,“ říká Pavel Sapík. Známý český šéfkuchař, který kromě sestavování menu pro Lví dvůr, šéfuje Brick´s Hergetově cihelně. Oba podniky nově fungují pod hotelovou sítí Hotel Emblems.

Telecí řízek lepší než ve Vídni

Jak říká Pavel Sapík: „Místo je to velmi specifické, krásné a náročné zároveň. Areál je sice během dne plný lidí, večer se ale vyprázdní. Musíme, proto hledat způsob, jak si hosty přitáhnout i večer.“

A čím jiným než skvělým jídlem z kvalitních surovin. Na menu proto nechybí svíčková, halušky nebo kachna. Telecí řízek s vídeňským bramborovým salátem chtějí mít ve Lvím dvoře ještě lepší než ve známé vídeňské restauraci Plachutta.

VIP Eva Talks se Zdeňkem Pohlreichem
video

Kdyby zmizela třetina restaurací, tak se moc nestane, říká Zdeněk Pohlreich

Eva Čerešňáková, autorka, moderátorka, bývalá modelka a Česká vicemiss v pořadu VIP Eva Talks na Newstream TV zpovídá české celebrity. Pozvání do studia přijal jeden z nejznámějších kuchařů a moderátorů pořadů o gastronomii Zdeněk Pohlreich.

Přečíst článek

Suroviny pochází od lokálních ověřených dodavatelů. Vína jsou z Moravy, na čepu je Plzeň. A jídlo dokážou párovat i s míchanými koktejly u kvalitních tuzemských destilátů. Tamní manažerka Martina Hübl má dlouholeté zkušenosti s barmanskými soutěžemi i vedení proslulých barů i restaurací v pětihvězdičkových hotelech. „Každé jídlo bude spárované hned s několika druhy koktejlů, jejich výběr se bude samozřejmě odvíjet od vašich chutí, k tomu, zda preferujete sladké nebo kyselé atd,“ říká Hübl. I míchané nápoje budou okazovat na české reálie a jejich servírování bude připomínat 20. léta 20. století.

V jádru renesanční Lví dvůr na Pražském hradě jako tradiční restaurace začal fungovat až v 60. letech 20. století. Památka stojící hned u Prašného mostu prošla mnoha přestavbami, naposledy v době polistopadové. Kdy na její střeše „vyrostla“ prosklená terasa. Architekt Josef Pleskot jí dokonale vytěžil pro jeden z nejhezčích pražských výhledů. Od stolu, kde servírují nové menu Pavla Sapíka, máte Katedrálu svatého Víta jako na dlani.

A na kolik jídlo ve Lvím dvoře vyjde? Telecí řízek s bramborovým salátem na necelých pět set, svíčková na tři sta.  

Hotel Mandarin Oriental Prague. Výhled na Hradčany za šedesát tisíc

Malostranský hotel Mandarin Oriental Prague nabízí unikátní prezidentské apartmá s výhledem na Pražský hrad. Cena začíná na zhruba 60 tisících korun za noc. 

Přečíst článek

Radek Kašpárek

Michelinský kuchař Kašpárek: Přál bych si, aby Češi neřešili jen cenu jídla

Field je jedním ze dvou tuzemských podniků, které si vyvařily prestižní Michelinskou hvězdu. Jeho spolumajitel, Radek Kašpárek, známý též z televizní soutěže MasterChef v prosinci otevřel novou restauraci přímo na Staroměstském náměstí. Jak vidí tuzemskou gastronomii a chce pro 420 získat Michelinskou hvězdu?

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Radek Kašpárek

Michelinský kuchař Kašpárek: Přál bych si, aby Češi neřešili jen cenu jídla

Přečíst článek
Autentická řecká restaurace Filema v pražských Košířích.

Dělat autentickou řeckou kuchyni daleko od Řecka je obtížné, říká šéfkuchař

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme