Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Na jihu Čech se zpřístupní unikání přírodní památka

Jihočeský kraj chce otevřít bývalý kaolinový důl Orty
Jihočeský kraj
 ČTK

Architektonickou soutěž na obnovu dolu Orty na Českobudějovicku vyhráli architekti Vít Forman, Jan Stibral a Roman Balšán ze Stráže nad Nežárkou. Vítěze vyhlásil Jihočeský kraj.

Reklama

Přírodní památka bývalého kaolinového dolu Orty by se měla otevřít do roku 2028, má to stát 50 milionů korun bez DPH. Jde o náklady na zpřístupnění podzemí, vybudování vstupního objektu, komunikací a parkoviště. Stavět by se mohlo začít v roce 2026, řekl první náměstek hejtmana pro cestovní ruch František Talíř (KDU-ČSL). Do soutěže se přihlásili architekti z Maďarska, Slovenska, Rakouska a z Jižní Koreje. V roce 2028, kdy má být hotovo, se stanou České Budějovice evropským hlavním městem kultury.

FOTOGALERIE: Jak by měl vypadat bývalý kaolinový důl Orty?

Projekt zahrnuje výstavbu provozní budovy s prostory pro správu, údržbu, prodej vstupenek a pro veřejné WC. Stavbaři tam vybudují přístupové komunikace a parkoviště. Budoucí provoz napojí na technickou infrastrukturu. Upravit musí také podzemní prostory, vybudovat turistické trasy a elektroinstalace.

Reklama

Historický důl Kovárna v Obřím dole v Krkonoších

OBRAZEM: Nitro Sněžky se po letech otevřelo a zájem o prohlídky je obrovský. Cena zaskočí

Zájem o prohlídky historického dolu Kovárna v Obřím dole v Krkonoších po rozšíření návštěvnické trasy je značný. První prohlídka v podzemí byla 4. července, uvedl Radko Tásler ze společnosti Speleo Albeřice, která podzemí Sněžky před lety zpřístupnila. Důl Kovárna se pro veřejnost otevřel po šesti letech. Místo dosavadních dvou návštěvnických tras nabízí trasu jednu.

Přečíst článek

Podle odborníků ze Správy jeskyní ČR je zpřístupnění důlního díla Orty veřejnosti a tím i zajištění trvalého provozu a dohledu nejlepší způsob, jak tuto památku zachovat. Důl totiž nelze zabezpečit proti nelegálním vstupům a vandalismu, které ho poškozují. „Ministerstvo životního prostředí v posledních letech investovalo nemalé prostředky do odstranění škod způsobených nelegálními návštěvníky. Poslední velké zabezpečení, které proběhlo v letech 2019 až 2020, bylo velice citlivě provedeno tak, aby bylo možné komplex zpřístupnit,“ řekl Talíř.

Na prohlídku bude chodit skupina o velikosti 20 až 25 lidí. Orty jsou také zimovištěm netopýrů, a proto budou veřejnosti přístupné pouze od dubna do října. Provozní budova bude otevřená celoročně, dodal Talíř.

Orty jsou bývalý kaolínový důl a přírodní památka v katastru obcí Borek, Hosín a Hrdějovice u Českých Budějovic. Důl tvoří velké množství chodeb různé šíře a výšky, dosahující délky téměř šesti kilometrů. Na území České republiky existují pouze dva hlubinné kaolinové doly, druhým je důl v Nevřeni v okrese Plzeň-sever, který byl již zpřístupněn veřejnosti. Chodby v Ortech vznikaly především v druhé polovině 19. století a jejich vznik inicioval Josef Hardtmuth, zakladatel firmy Koh-i-noor Hardtmuth.

Kompletní rekonstrukce bytu ze 30. let v Bubenči

OBRAZEM: Rekonstrukce bytu ze 30. let v Bubenči dopadla náramně

Rekonstrukce starého bytu je vždy výzvou. Nejinak tomu bylo i u bytu ze 30. let minulého století v pražské Bubenči. S pomocí architektonického studia Studio COSMO zde došlo k mnoha úpravám, ovšem při zachování původních prvků bytu. Na ty navazuje především výběr materiálů využitých při rekonstrukci a také barev.

Přečíst článek

Adršpašské skály jsou ve vedrech lákadlem

OBRAZEM: Adršpašské skály jsou v létě ráj, který denně navštíví tisíce lidí. Vládnou Poláci

Adršpašské skály jsou v letních měsících lákadlem pro turisty. Skalní soutěsky nabízejí ve vedrech příjemné klima. Tlak na atraktivní turistický cíl snižuje on-line rezervační systém, vyplynulo z vyjádření Kateřiny Menšíkové z adršpašských technických služeb (TS). Národní přírodní rezervace Adršpašské skály je menší částí Adršpašsko-teplických skal, které jsou největším celistvým skalním městem v ČR.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Villa Amonita Lanzarote na Kanárských ostrovech

Češi zrekonstruovali vilu na Kanárských ostrovech. Museli dodržet místní přísná pravidla

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme