Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nejezte blbě s Pavlem Maurerem: Nejlepší hummus v Praze mají v bistru Paprika

Nejezte blbě s Pavlem Maurerem
Newsteram
Pavel Maurer

Izraelská kuchyně. To je obrovský kotel „mezinárodního guláše”, chuťové bomby, exotického koření, ale i jednoduchého a stále více oblíbeného street foodu. Ochutnat ji můžete i na několika místech v Praze. Gastronovinář a gurmet Pavel Maurer osobně doporučuje bistro Paprika.

V Praze a okolí můžete podle různých průvodců ochutnat asi padesát druhů kuchyní. Kromě té české třeba afghánskou, belgickou, brazilskou, gruzínskou, irskou, karibskou, košer, sardskou, a to jsem jmenoval hlavně ty celkem unikátní. Vietnamská, japonská, korejská, čínská či italská jsou pak zastoupeny poměrně hojně a po celé zemi.

Z tohoto pohledu se dá říci, že jsme vlastně tak trochu světoví. Praha se sice nemůže a ani nemá srovnávat s evropskými megaměsty typu Paříž, Londýn nebo Řím. Ale určitě se může hrdě řadit k městům sobě podobným, co do počtu obyvatel i rozsahu, tedy třeba k Vídni, Budapešti, Varšavě či Mnichovu.

Pavel Maurer

Nejezte blbě s Pavlem Maurerem: Od guláše přes smažák až k falafelu. Stravovací návyky Čechů se lepší

Pavla Maurera zná každý milovník dobrého a kvalitního jídla. Kromě gastronomických bedekrů a festivalů si jeho jméno lze spojit i s mottem „Nejezte blbě“, kterým bude Pavel Maurer inspirovat i čtenáře byznysového serveru Newstream. Maurerův gastroseriál plný vůní a chutí startujeme rozhovorem s tímto českým gurmetem.

Přečíst článek

Rád upozornil na nenápadný podnik jménem Paprika. Ten začal před pár lety s malým bistrem na nepříliš atraktivním místě. V pohodě přežil dobu covidovou a nedávno otevřel v Praze již svoji třetí „filiálku”. Jeho pomyslná hvězda popularity neustále stoupá.

Jak je to možné? Proč některé celkem dobře zavedené podniky padly a jiné se rozrůstají? Těch důvodů je mnoho. Učitě mezi ty hlavní patří atraktivnost jídla, nepříliš rozsáhlé menu a nízké nároky na interiér a obsluhu.

Izraelská fúze

Paprika nabízí středomořskou kuchyni blízkou zemím, které jsou omývány vodami Středozemního moře. V případě zmíněného miniřetězce je navíc tato kuchyně z Blízkého východu pod zásadním vlivem gastronomie izraelské. A ta je zcela specifická snad úplně vším.

Izrael je jedinečný právě pro svou rozmanitost, je to stát na pomezí tří moří a neustále se mísících světových kultur a migrujících etnických skupin. Izraelská kuchyně nabízí průsečík arabských specialit s vlivem imigrantů z Egypta, Jemenu, Palestiny, Sýrie, Jordánska, Libanonu a Etiopie. A určitě nemohu zapomenout na přísné zásady košer kuchyně. To vše činí z izraelské kuchyně obrovský kotel „mezinárodního guláše”, chuťové bomby, exotického koření, ale i jednoduchého a stále více oblíbeného street foodu.

A právě zajímavou nabídku z toho všeho můžeme ochutnat v Paprice, za jejíž slávu vlastně mohou studenti, kteří si ji nejrychleji oblíbili. Hummus, falafel, šavarma či šakšuka, domácí pita chleba či jeruzalémské bagely tu prostě mají šmrnc.

Nejezte blbě s Pavlem Maurerem

Nejezte blbě s Pavlem Maurerem: Trdelník se sekanou? Dobrou chuť, české to není

Nedávno mi syn nabídl, že si můžu dát chat, tedy okamžitý osobní rozhovor, s umělou inteligencí (AI). Prý mi odpoví na úplně všechny otázky na světě. Pochopitelně jsem skončil u gastronomie.

Přečíst článek

Domov pravého humusu

Třeba cizrnový hummus je bezesporu jedním z nejslavnějších pokrmů vyrobený z tahini, cizrny, drceného římského kmínu, česneku, jemně dochucený citronovou šťávou. Jeho příprava je opředena stovkami nuancí a kuchařských fíglů, asi stejně jako naše svíčková, kterou vaří každý domácí kuchař a každá restaurace trochu jinak. A samozřejmě v té nejlepší variantě.

Paprika používá slogan „The Home of Hummus”, tak si to můžete otestovat a porovnat s tím, jak tuto delikatesu připravují třeba v libanonské klasice U Cedru nebo v Jaffa Restaurantu či v mnoha řeckých podnicích. Paprika je navíc mezi gurmány vyhlášená i díky svým „dochucovacím omáčkám”, protože těmi jsou oni fakt speciální. Opět jimi pouze ilustrují barevný „melting pot” Izraele. Za ochutnání určitě stojí pálivá omáčka s koriandrem - zhúg -, která pochází od jemenských židů. Chuťovou bombou je i omáčka amba, jež má irácko-indický původ asi od bagdádských židů, jejím základem je mango, chilli a kurkuma.

Na všech těchto jídlech je určitě zajímavé nejen to, že skvěle a exoticky chutnají, ale že také dobře „přežívají” on-line delivery, tedy donášku v krabičkách. A také, že se dají celkem snadno konzumovat „na stojáka”. I díky tomu restaurace tohoto typu kuchyně snadněji přežily covidovou krizi, moc se jich nedotkl ani válečný konflikt na Ukrajině a na jejich ceny si nikdo moc nestěžoval. Prozatím.

Lukáše Hejlíka můžete aktuálně vidět v sérii z produkce HBO Max Spolu a hladoví, kde s dceru Klárou putuje po republice a objevuje atraktivní místa a skvělé jídlo.

Lukáš Hejlík: Autentická a jednodušší. Taková gastronomie má budoucnost

Pokud má někdo přehled o tom, co se děje na české gastronomické scéně, tak je to Lukáš Hejlík. Autor Gastromapy, podcastů 111 a Velká žranice, a také knih 356 a 555, podle nichž cestují lidé po republice za dobrým jídlem a za zážitky. Mluvili jsme spolu o tom, jak se gastro proměnilo po covidovém útlumu a jaké trendy toto období přineslo.  

Přečíst článek

Patříte mezi foodies? Pak byste neměli minout gastroseriál Dariny Křivnkové na newstream.cz

 

JARNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Porazit všechny a stát se jedničkou. Na českém trhu se to podařilo spoustě hráčům. Co když se ale pokusí prosadit na evropském, asijském, americkém, nebo dokonce globálním trhu? Pak začínají podnikatelé i firmy narážet na celou řadu problémů. Přesto řada z nich uspěla.

Zakladatel Lasvitu Leon Jakimič, zakladatel Unicorn Attacks Vít Šubert, majitel Mattoni 1873 Alessandro Pasquale či zakladatel a CEO globální platformy FTMO Otakar Šuffner. To je část hvězd jarního vydání magazínu Newstream CLUB, jehož hlavním tématem je GLOBÁLNÍ ÚSPĚCH. Jak ho dosáhnout z Česka? A lze se prosadit na celosvětovém kolbišti v éře, kdy druhé místo téměř vždy znamená prohru?

Magazín se dále věnuje velkým finančním skupinám, které svět dobývají investicemi. Zvláštní kapitolou pak je Německo, které pro tuzemské podnikatele i finančníky velmi často představuje první velkou zkoušku nebo příslovečnou bránu do světa. A platí to i ve chvíli, kdy se německá ekonomika potýká s celou řadou strukturálních problémů.

Podíváme se na největší investice, které čeští hráči v posledních letech učinili a které představují historicky největší akvizice českého kapitálu v zahraničí.

A hudební promotér David Gaydečka čtenáře pozve do tajemného Doupěte, které je úplně novým typem hudebního klubu, v němž vystupují hvězdy, které zná celý svět.

Sedmé vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v červnu.

Související

pizza

Gastronomickému světu vládnou pevnou rukou tři kuchyně. Proč jsou tak úspěšné?

Přečíst článek
Mezinárodní kuchařská olympiáda IKA

Pavel Maurer: Kuchařská olympiáda? I cukráři mají stejný stres, jako sportovci

Přečíst článek
Doporučujeme