Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Německé vydání Vogue má na titulní straně 102letou přeživší holokaustu

Německé vydání Vogue má na titulní straně 102letou přeživší holokaustu
Vogue Deutsch, užito se svolením
 ČTK

Německé vydání časopisu Vogue si pro obálku letního vydání vybralo 102letou přeživší holokaustu Margot Friedländerovou, jejíž rodinu nacisté zavraždili v koncentračním táboře v Osvětimi. Je tak jednou z nejstarších lidí, kteří ozdobili titulní stranu módní bible, poznamenala stanice Deutsche Welle.

Reklama

Tématem červencového a srpnového čísla je podle Kerstin Wengové z německého Vogue láska a Friedländerová je nejpozitivnějším člověkem, jakého poznala.

„Mnohým je známá jako přeživší holokaustu. Ale nejenže přežila nacisty, překonala i zradu a ztrátu. Měla by všechny důvody být zahořklá, ale zůstává otevřená a nechce se stavět na žádnou stranu. Vystupuje proti zapomnění a za lidskost a pospolitost,“ uvedla Wengová podle stanice CNN. Upozornila, že Friedländerová se i ve svém věku snaží navazovat kontakt s mladší generací a dokazuje, že "dialog je stále možný."

Buďte lidmi. Buďte rozumní, vzkázala přeživší holokaustu

Časopis se věnuje ženě, která se narodila v roce 1921 v Berlíně, na několika stranách. Podle berlínského Židovského muzea Friedländerová strávila začátek druhé světové války se svou matkou a mladším bratrem, jelikož se rodiče rozešli. Rodina chtěla uprchnout ze země, ale v roce 1943 jejího bratra zatklo gestapo. Matka se nacistické tajné policii postavila a i se synem skončila v Osvětimi, kde oba zahynuli.

Tehdy jednadvacetiletá Margot rozená Bendheimová se nějakou dobu skrývala, ale nakonec byla prozrazena a nacisté ji v roce 1944 poslali do Terezína v tehdejším okupovaném Československu. Tam se znovu setkala se svým budoucím mužem, kterého znala z Berlína. Po válce se vzali a přestěhovali do Spojených států. V roce 2010 se vrátila do rodného Německa. Neúnavně se přitom věnuje připomínání holokaustu a vzdělávání mladých, za což získala i řadu ocenění.

Reklama

Německému vydání Vogue nyní řekla, že ji děsí nárůst pravicového populismu a antisemitských útoků. „Nedívejte se na to, co nás rozděluje. Dívejte se na to, co nás spojuje. Buďte lidmi. Buďte rozumní,“ řekla Friedländerová magazínu v pasáži, kde Vogue píše o tom, že některé děti se jí po teroristickém útoku hnutí Hamás na Izrael z loňského října a následné rozsáhlé izraelské vojenské operace v Pásmu Gazy ptá, na čí straně je a kdo je dobrý či zlý.

Ačkoliv je Friedländerové už přes 100 let, není nejstarší tváří obálky Vogue. Pro loňské dubnové číslo na Filipínách si časopis vybral stošestiletou tatérku Apo Whang-Odovou, která je je považována za strážkyni tradice místního tetování.

Král luxusu si v Paříži otevře bistro s pečenými kuřaty

Francouzský luxusní koncern LVMH expanduje do restauračního odvětví. Dokončil převzetí slavné pařížské restaurace Chez l'Ami Louis, která vznikla před 100 lety. S odkazem na sdělení firmy to napsala agentura Reuters.

Přečíst článek

Ruská balerína přispěla 50 dolarů ukrajinské charitě. Hrozí jí 20 let vězení

V Jekatěrinburgu ve čtvrtek začal soud s třiatřicetiletou Ksenijí Karelinovou, která má americké i ruské občanství a je obžalovaná z vlastizrady kvůli tomu, že přispěla zhruba 50 dolary (1160 korun) ukrajinské charitě ve Spojených státech. Napsal to server televize CNN, podle kterého ženě hrozí až 20 let vězení.

Přečíst článek

Prodavač v Casa Magazines Syed Khalid Wasim zvaný "Ali"

REPORTÁŽ: Mizející svět papírových médií uchovává unikátní obchůdek v New Yorku

V New Yorku najdete tisíce míst, o kterých má cenu psát. Patří k nim i malinkatá trafika Casa Magazines, která od sedmdesátých let patří k neodmyslitelným ikonám umělecké čtvrti Chelsea. Dnes tu seženete magazíny z celého světa.

Přečíst článek

Iris Apfel

Ikonická návrhářka i „geriatrická celebrita“. Módní svět oplakává 102letou Iris Apfelovou

Kdeže nekompromisní šéfredaktorka americké Vogue Anna Wintourová, kterou ztvárnila ve filmu Ďábel nosí Pradu herečka Meryl Streepová, to návrhářka, obchodnice, celebrita a kdysi také redaktorka Iris Apfelová byla nejstarší módní ikonou.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

PPF miliardářky Kellnerové posílila v ProSieben. Je akcionářskou dvojkou po Berlusconim

PPF miliardářky Kellnerové posílila v ProSieben. Je akcionářskou dvojkou po Berlusconim

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme