Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nová Spirála přivítá první návštěvníky. Praha otevírá na Výstavišti multižánrovou scénu

Scéna nabízí působivý videomaping
Newstream Michal Nosek
Michal Nosek

Dnes večer zahajuje provoz další pražské divadlo. Po dvaceti letech, kdy byla scéna Spirály na pražském Výstavišti uzavřená, představí divákům hudebně vizuální show Vzkříšení. 

Reklama

Oválnou scénu divadla Spirála na Výstavišti Praha v roce 2002 totálně zničily povodně. Její budoucnost byla v té době chmurná. Scéně, která v devadesátých letech proslula téměř třinácti sty reprízami muzikálu Jesus Christ Superstar, čekala demolice. K té naštěstí nedošlo, protože by byla příliš nákladná. Divadlo proto zůstalo uzavřené, a až v roce 2021 začala rekonstrukce do současné podoby multižánrového kulturního prostoru s názvem Nová Spirála, který je nově doplněný o druhý sál a řadu moderních technologií.

„Co se týká možností využití a techniky, tak jsme nejmodernější scéna minimálně z hlediska střední Evropy,“ uvedl k rekonstrukci divadla, do nějž se vejde osm stovek diváků, jeho ředitel Jan Makalouš. Totální rekonstrukce vyšla na zhruba 300 milionů a scénu provozuje městská společnost Výstaviště Praha. 

 Nyní je vše připravené na slavnostní premiéru, ale je zajímavé si připomenout, co vše rekonstrukce obsáhla a jak náročná byla. V rámci stavebních úprav budovy chátrající Spirály dělníci vybourali a vyvezli 1600 tun suti, betonů, asfaltů a dalších materiálů

Reklama

Prohlídka staveniště při příležitosti výročí dvou let od zahájení rekonstrukce Průmyslového paláce na Výstavišti Praha, 6. března 2024.

Rekonstrukce pražského Výstaviště se protáhne do roku 2026. Cena přesáhne 2,6 miliardy korun

Oprava a dostavba Průmyslového paláce na pražském Výstavišti vstupuje do třetího roku. Letos stavaři opraví střechy a dokončí montáž ocelové konstrukce obnovovaného křídla. To vyhořelo v říjnu roku 2008. 

Přečíst článek

Stavbu následně doplnilo sto tun nových ocelových konstrukcí. Kromě nového zastřešení se na fasádě osadilo 44 kusů oken a na únikových schodištích 27.  „Největším lákadlem pro diváky je unikátní otočná scéna, která obsahuje dvě pódia – vnější a vnitřní cylindrické, kde jsou dále k dispozici zvedané stoly se zdvihem do výšky 1,2 metru nad úroveň pevného jeviště s možností spuštění do spodního technického zázemí na úrovni minus 3 metry," doplňuje ředitel. 

Malý i velký sál je vybaven světelnou aparaturou. Inteligentní scénická svítidla dodala firma Robe Lighting z Valašského meziříčí.  Světelný park doplňuje 6 laserových projektorů, které na jeviště, na scénu nebo na konstrukci sálu umožní vytvořit působivý videomapping

Z původní budovy, kterou zničily původně, zůstala jen kovová konstrukce.

OBRAZEM: Spirála ožívá. Na pražském Výstavišti vyrůstá evropský unikát

Rekonstrukce Spirály na Výstavišti Praha se chýlí ke svému konci. Už v září přivítá první návštěvníky. Město do rekonstrukce investovalo více než čtvrt miliardy korun a věří v návratnost této částky. S dotováním samotného provozu divadla se nepočítá. „Věřím, že si tento mimořádný prostor na sebe vydělá kombinací prodeje lístků a komerčního pronájmu,“ říká Adam Zábranský, pražský radní pro oblast majetku.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Poslední minuty před zahájením premiéry Vzkříšení

Vzkříšení. Scéna divadla Nová Spirála po více než dvaceti letech znovu ožila

Přečíst článek
Divadlo Nová Spirála je unikátní svým jevištěm

Dokonalý výhled i unikátní jeviště. Divadlo Nová Spirála se chystá na první návštěvníky

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme