Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

GALERIE: Kdo jsou nejlepší čeští kuchaři. Anketu Zlatý kuchař 2022 ovládl Fichtner z restaurace Červený jelen

Zlatým kuchařem roku 2022 se stal v anketě časopisu Gastro&Hotel profi revue Marek Fichtner (Červený jelen)
Gastro&Hotel profi revue
 nst
nst

Po tříleté pauze, vyvolané pandemií covidu, vyhlásil časopis Gastro & Hotel anketu Zlatý kuchař 2022, ve které odborníci a veřejnost vybrali nové krále české gastronomie. V hlavní kategorii Zlatý kuchař roku 2022 zvítězil šéfkuchař Marek Fichtner z pražské restaurace Červený jelen. Krom nejlepšího kuchaře se volilo také v dalších kategoriích, a to Zlatý zahraniční kuchař, Objev roku, Síň gastronomické slávy, Zlatý cukrář a Hvězda street foodu. 

V hlavní anketě o nejlepšího kuchaře, kterou ovládl Marek Fichtner, se na druhé stříbrné pozici objevil Pavel Býček z pražské restaurace The Eatery a s odstupem pouhého jednoho bodu byl bronzový Jan Punčochář z další pražské restaurace U Matěje

Umístění v dalších kategoriích:

  • Objev roku: Jan Knedla, Papilio, Vysoký Újezd
  • Zlatý cukrář: Helena Fléglová, HF Pastry Academy, Praha
  • Zlatý zahraniční kuchař: Andy Tan, SaSaZu, Praha
  • Hvězda street foodu: Peter Szamuhel, Bücheck, Brno
  • Síň gastronomické slávy: Martin Jiskra, Zájezdní hostinec U Jiskrů, Kbelnice

Marek Fichtner

Působil jako kuchař nebo šéfkuchař na pětihvězdičkové výletní lodi a v pětihvězdičkových luxusních hotelech. Vařil v Saúdské Arábii, Švýcarsku, na čas zakotvil i v jedné z deseti nejlepších restaurací, jakou už tehdy byla kodaňská Noma. Po návratu do Čech pracoval v kuchyni pražského hotelu Kempinski a restauraci Le Grill. Řadu let bylo jeho jméno spojováno také s kuchyní v pětihvězdičkovém restaurantu Augustine na Malé Straně.

V současné době šéfuje pražské restauraci Červený jelen v pražském paláci Špork, kde dříve bývala banka. Kombinuje v sobě ducha tradičních českých hospodmoderním pojetím gastronomie i servisu.

 

Pavel Býček

Je jednou z největších hvězd českého gastronomického nebe. Už na škole jezdil po kuchařských soutěžích, jako třináctiletý pravidelně sbíral ceny pro nejmladšího účastníka. Hned po maturitě odjel na čtyři roky do Anglie, kde pracoval v několika michelinských restauracích. Několik měsíců působil u legendárního francouzského kuchaře Piera Koffmanna.

Jako mladý šéfkuchař na sebe upozornil v Alcronu, kde vařil po boku Romana Pauluse. Později spolu se svým společníkem založil v pražských Holešovicích fine diningové bistro The Eatery.

Nechce se zaškatulkovávat, hodně nachází inspiraci z polozapomenutých starých českých kuchařek

 

Jan Punčochář

Patří mezi nejznámější české odborníky na gastronomii. Kuchařskému řemeslu se vyučil v hotelu Ambassador. Své první profesní zkušenosti sbíral hned v několika vyhlášených pražských restauracích – Rybí trh, International Zlatá Praha nebo Zátiší Groupe. Má za sebou zahraniční stáže v michelinských restauracích, jako jsou Hangar 7 a Tim Raue. Své kuchařské dovednosti předváděl také v přední švýcarské restauraci Häberlis Schűtzenhaus.

Po návratu do Prahy se stal šéfkuchařem restaurace Le terroir, kde zakotvil na 10 let, a od roku 2014 vládl kuchyni v Grand Cru Restaurantu. Obě získaly během jeho působení řadu ocenění, včetně těch michelinských.

Je také trojnásobným vítězem ankety Zlatý kuchař a porotcem spolu s Radkem Kašpárkem a Přemkem Forejtem v oblíbené kuchařské show MasterChef.

Ve svých čtyřiceti letech otevřel restauraci U Matěje na pražské Hanspaulce, která se specializuje především na českou kuchyni

 

JARNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Porazit všechny a stát se jedničkou. Na českém trhu se to podařilo spoustě hráčům. Co když se ale pokusí prosadit na evropském, asijském, americkém, nebo dokonce globálním trhu? Pak začínají podnikatelé i firmy narážet na celou řadu problémů. Přesto řada z nich uspěla.

Zakladatel Lasvitu Leon Jakimič, zakladatel Unicorn Attacks Vít Šubert, majitel Mattoni 1873 Alessandro Pasquale či zakladatel a CEO globální platformy FTMO Otakar Šuffner. To je část hvězd jarního vydání magazínu Newstream CLUB, jehož hlavním tématem je GLOBÁLNÍ ÚSPĚCH. Jak ho dosáhnout z Česka? A lze se prosadit na celosvětovém kolbišti v éře, kdy druhé místo téměř vždy znamená prohru?

Magazín se dále věnuje velkým finančním skupinám, které svět dobývají investicemi. Zvláštní kapitolou pak je Německo, které pro tuzemské podnikatele i finančníky velmi často představuje první velkou zkoušku nebo příslovečnou bránu do světa. A platí to i ve chvíli, kdy se německá ekonomika potýká s celou řadou strukturálních problémů.

Podíváme se na největší investice, které čeští hráči v posledních letech učinili a které představují historicky největší akvizice českého kapitálu v zahraničí.

A hudební promotér David Gaydečka čtenáře pozve do tajemného Doupěte, které je úplně novým typem hudebního klubu, v němž vystupují hvězdy, které zná celý svět.

Sedmé vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v červnu.

Související

Restauraci v Holešovicích otevře například gastro síť Zátiší Group.

Z Holešovic se stává gastro centrum Prahy. Lákají na street food i fine dining

Přečíst článek
Jídelna na Výtoni

Jsou jídla na tácu jen levná? Není to tak, jídelny konkurují i kvalitou

Přečíst článek
Doporučujeme