Michelin ve stínu pandemie: Kratší menu a místo turistů Češi
Dvě pražské restaurace obhájily Michelinskou hvězdu. Kromě Fieldu Radka Kašpárka a La Degustation Bohême Bourgeoise ze sítě Ambiente se další tuzemské restaurace v prestižním gastronomickém průvodci neobjevily.
Kromě dvou zmiňovaných podniků s hvězdou se do michelinského výběru dostalo v kategorii „dobrá kvalita za dobrou cenu“ ještě pět restaurací.
Pozici obhájily podniky Na Kopci, Divinis a Eska. Nově přibyla The Eatery, Dejvická 34 by Tomáš Černý. Naopak už v něm není Sansho šéfkuchaře Paula Daye.
Podle mezinárodního ředitele průvodců Gwendala Poullenneca nabízí česká metropole stále pestřejší výběr gastronomických konceptů, které se rozrůstají do širšího centra Prahy.
Michelinská hvězda je až na druhém místě
„Pro nás je to nejtěžší obhajoba. Měli jsme půl roku zavřeno, byli jsme rádi, že jsme udrželi tým a obstáli v této nelehké době. Sledovali jsme spíš ztráty a dívali se, jaká bude budoucnost pohostinství. Obhajoba Michelinské hvězdy byla až na druhém místě,“ říká Radek Kašpárek, šéfkuchař a jeden ze spolumajitelů restaurace Field.
Aktuálně jede provoz restaurace na 100 procent a zatím se jí ani nedotklo ani žádné z aktuálních omezení kvůli covidu.
Podařilo se nám přilákat víc Čechů
„Covid zkrátil naše menu a otevřel La Degustation Bohême Bourgeoise v době obědů. Ačkoli v Praze citelně ubylo zahraničních turistů, tyto úpravy nám přinesly více místních hostů a jejich opakované návštěvy,“ říká Tomáš Karpíšek, zakladatel sítě Ambiente.
Ve srovnání s loňským podzimem La Degustation Bohême Bourgoise obsloužila více hostů a měla i vyšší tržby. „Těší nás, že se podnik podařilo zpřístupnit širšímu okruhu Pražanů. Covid a absence zahraničních turistů se tak paradoxně víc dotkly jiných našich podniků v centru Prahy,“ uzavírá Karpíšek.
České hospody a restaurace se bouří. Není divu, Češi loni totiž kvůli covidu utratili v restauracích a hospodách o 76 miliard korun méně, než by utratili nebýt pandemie, plyne z nových dat Eurostatu.
Restauratéři se bouří proti zpřísňování. Covid je loni připravil o 76 miliard
Zprávy z firem
Nejlepší restaurací na světě podle prestižního gastronomického žebříčku The Best 50 se opět stala kodaňská Noma. České podniky se v padesátce nejlepších restaurací neumístily.
Nejlepší restaurace na světě je opět kodaňská Noma
Enjoy
JARNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ
Porazit všechny a stát se jedničkou. Na českém trhu se to podařilo spoustě hráčům. Co když se ale pokusí prosadit na evropském, asijském, americkém, nebo dokonce globálním trhu? Pak začínají podnikatelé i firmy narážet na celou řadu problémů. Přesto řada z nich uspěla.
Zakladatel Lasvitu Leon Jakimič, zakladatel Unicorn Attacks Vít Šubert, majitel Mattoni 1873 Alessandro Pasquale či zakladatel a CEO globální platformy FTMO Otakar Šuffner. To je část hvězd jarního vydání magazínu Newstream CLUB, jehož hlavním tématem je GLOBÁLNÍ ÚSPĚCH. Jak ho dosáhnout z Česka? A lze se prosadit na celosvětovém kolbišti v éře, kdy druhé místo téměř vždy znamená prohru?
Magazín se dále věnuje velkým finančním skupinám, které svět dobývají investicemi. Zvláštní kapitolou pak je Německo, které pro tuzemské podnikatele i finančníky velmi často představuje první velkou zkoušku nebo příslovečnou bránu do světa. A platí to i ve chvíli, kdy se německá ekonomika potýká s celou řadou strukturálních problémů.
Podíváme se na největší investice, které čeští hráči v posledních letech učinili a které představují historicky největší akvizice českého kapitálu v zahraničí.
A hudební promotér David Gaydečka čtenáře pozve do tajemného Doupěte, které je úplně novým typem hudebního klubu, v němž vystupují hvězdy, které zná celý svět.
Sedmé vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.
Na další číslo se můžete těšit již v červnu.