Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Češi zrekonstruovali vilu na Kanárských ostrovech. Museli dodržet místní přísná pravidla

Villa Amonita Lanzarote na Kanárských ostrovech
Romana Ella Plaček
Jiří Frydlewicz
fry

Architektonické studio OOOOX si vzalo do parády rekonstrukci vily v Las Palmas, největším městě španělského autonomního společenství Kanárské ostrovy. Dům z roku 2000 architekti pojali jako částečnou úpravu dispozice s cílem vytvořit více ložnic.

Reklama

Dodržet při úpravách museli místní „národní“ barevnost ostrova Lanzarote, tedy bílou a zelenou. Na tomto kanárském ostrově totiž panují velmi přísné regulativy týkající se výšky zástavby, hustoty zástavby a především její barevnosti. Díky tomu působí celý ostrov velmi harmonicky – pouze bílá architektura zasazená do lávově černé krajiny a do zeleně v podobě palem. Tato barevnost se stala ústředním motivem celého interiéru.

FOTOGALERIE: Jak dopadla rekonstrukce vily na Kanárských ostrovech?

Autorem původního projektu je místní kancelář DISEÑO LANZAROTE. Architekti se se omezili na jednoduché zásahy z důvodu opatrnosti. Koupelně dodali vzdušnost velkoformátovým zasklením a průhledem do zahrady. Obytný prostor zmenšili a spojili obývací pokoj s kuchyní a jídelnou. V horním patře se nachází studio na jógu a střešní opalovací terasa s venkovní sprchou.

Reklama

Vnitřní obytný prostor architekti propojili s venkovní terasou, kde vybetonovali dlouhý jídelní stůl a sezení s pergolou u lávové zdi. V této části vznikla i venkovní barbecue kuchyně. Obytná terasa navazuje na zahradu s bazénem.

Chata v rekreační oblasti za Prahou má atypický tvar i vzhled

Chata v Posázaví má atypický tvar. Uvnitř se důmyslně pracuje se světlem

Chata v Posázaví zaujme na první pohled. Především svým atypickým vzhledem a tvarem. Asymetrická stanová střecha je seříznutá a zakončená dvojicí světlíků. Za přestavbou původní stavby ze 70. let stojí Atelier Hajný.

Přečíst článek

Dřevo muselo pryč

Proměnou prošly i původní povrchy podlah i stěn. Architekti ze studia OOOOX proto odstranili nevhodné povrchy jako dřevěné podlahy, kterým místní prostředí naprosto nevyhovuje a dřevo vlhne. Dlažbu pak vyměnili za bílé betonové podlahy s bílým nátěrem. Pro stěny koupelen zase zvolili zelené obklady, aby se dodržel požadavek na barevnost. Na akcenty byly použity místní lávové kameny, jako podporu pultu v koupelně nebo jako pohledovou stěnu na terase. Nově byly také vystavěny příčky z betonových tvárnic proti větru na obou terasách, které zároveň slouží jako optická bariéra pro koupelny.

Energeticky je dům velmi výhodný, nemá žádné zvláštní nároky pro vytápění ani chlazení. Klima ostrova je během roku téměř konstantní. Vytápění je pouze doplňkové v podobě krbu v obývacím pokoji. Chlazení po většinu roku není nutné a dům přirozeně větrá, pouze pro extrémní teploty, které se na ostrově vyskytují výjimečně jsou ložnice vybaveny klimatizací. Ohřívání vody je zajištěno solárním ohřevem na střeše domu. Všechny stavební materiály jsou lokální výroby, většina nábytku, zejména velké kusy, byla zakoupena přímo na ostrově.

Pro všechny práce studio využiloi lokální dodavatele. Pouze vintage nábytek a některé doplňky byly dovezeny z ČR, jelikož nabídka je na ostrově velmi omezená.

Byt na pražském sídlišti prošel výraznou obměnou

Byt skláře a sochaře na pražském sídlišti prošel výraznou obměnou

I byt v panelovém domě může překvapit netradiční architekturou. Ten na pražském sídlišti, který patří sochaři a skláři Vladimíru Bachoríkovi, si vzali do parády architekti ze studia NEUHÄUSL HUNAL. Pro ně si majitel připravil několik zajímavých požadavků. Například nechtěl v bytě žádné dveře.

Přečíst článek

Kompletní rekonstrukce bytu ze 30. let v Bubenči

OBRAZEM: Rekonstrukce bytu ze 30. let v Bubenči dopadla náramně

Rekonstrukce starého bytu je vždy výzvou. Nejinak tomu bylo i u bytu ze 30. let minulého století v pražské Bubenči. S pomocí architektonického studia Studio COSMO zde došlo k mnoha úpravám, ovšem při zachování původních prvků bytu. Na ty navazuje především výběr materiálů využitých při rekonstrukci a také barev.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Díky proměně dispozic má konečně obývák přímý vstup na lodžii.

FOTOGALERIE: Jak se bydlí v paneláku? Hezky, když si ho zrekonstruuje architekt

Přečíst článek
Na fasádu paláce Savarin se vrátily zrestaurované sochy.

Aktuálně z nejstřeženějšího staveniště v Praze: Do Savarinu se vrátily barokní sochy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme