Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Obrazem: Chorvatské vinařství Meneghetti. Jako v Toskánsku

vinařství Meneghetti
Zdeněk Pečený, Newstream
Zdeněk Pečený

Na chorvatském panství kdysi jistý pan Meneghett ihostil rakouskou armádu, dnes se zde může nechat hostit kdokoliv.

Reklama

Jako v Toskánsku

Istrii se často přezdívá Toskánsko Chorvatska a není těžké pochopit proč. Zvlněné kopce, dubové a cypřišové lesy, středověké hrady, okouzlující vesničky na kopcích. Ale také vinice. Spousta vinic.

Příjezd k Meneghetti – rovnou, stromy lemovanou příjezdovou cestu – nebyl výjimkou. Upravená vinná réva vykukuje ven mezi olivovníky. Statné cypřiše lemují kamenné farmářské budovy s terakotovými střechami.

Prohlédněte si vinařství

Reklama

Na celém poloostrově rostou tradiční odrůdy Malvasia a červené hrozny Teran, ale dnes již nechybí mezinárodní odrůdy jako Pinot Gris, Sauvignon Blanc a Merlot.

Meneghetti se nachází jižně od Rovinje na pobřeží a je v istrijské terrarossa – drsné půdě, která produkuje suchá, minerální vína. Třeba místní Malvasiea Merloty.

Historie

Místní historie se začala psát v roce 1813, kdy rakouská monarchie anektovala chorvatský poloostrov Istrii. O třicet let později založila svou největší vojenskou základnu ve Středozemním moři v zálivu Porto Colone sousedícím se StancijaMeneghetti. „Jistý pan Meneghetti (nikdo nezná jeho křestní jméno), chytrý muž původem pravděpodobně z oblasti Benátek, začal stavět kamenné domy, zakládat vinice a olivové háje, chovat kozy, ovce, krávy a prasata, aby nakrmil 600 hladových vojáků z blízké základny,“ líčí mi místní provozní ředitel Filip Božić.

Po většinu minulého století usedlost chátrala. Teprve v dubnu 2000 se začala psát její nová éra, když manželé Romana Kajfež a Miroslav Plišo koupili zpustlou a zapomenutou zříceninu. Vysadili nové vinice a olivovníky, postavili a vybavili nové vinařství, které vyhovovalo potřebám 21. století.

Hotel

Dnes se dá v Meneghetti nejen pít a jíst, ale také bydlet. Meneghetti je členem Relais&Châteaux. Meneghetti nabízí 10 pokojů a apartmá a 48 vil rozmístěných po celém panství. Řada z nich má i svůj privátní bazén. Usedlost se nachází zhruba kilometr od pláže. Pro "povaleče" je tam Meneghetti Beach Club s lehátky, slunečníky a barem.

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Víno z Gruzie je skrytý poklad. Dlouhé měsíce zraje v hliněných amforách (zvaných kvevri) zakopané v zemi

REPORTÁŽ: Víno z pravěku. Gruzínci ho vyrábějí po tisíce let stejně

Přečíst článek
Vinařství Jabloňka

OBRAZEM: Víkend pro milovníky vína. V Praze se otevřou místní vinice, jen na Vyšehradě jsou tři

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme