Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

OBRAZEM: Nejlepší hruška Česka? Čerstvého vítěze odrůdy roku v obchodě nepotkáte

Hrušeň Solanka
CSOP
 nst
nst

Je nejlepší, ale shání se jen velmi těžko. Řeč je o hrušni Solanka, kterou pomologická komise v rámci programu Oživení starých odrůd vyhlásila odrůdou roku 2025. Jde o letní odrůdu, která se konzumuje hned po sklizni a nedá se uskladnit. Proto jí v obchodech nikdy neuvidíte.

Reklama

Solanka právě nyní dozrává. Patří k nejlepším českým máslovkám. Dozrává v průběhu druhé poloviny srpna. Pro lepší přepravu lze sklízet dva týdny předem. Na první pohled převládá zelená barva slupky, při plné zralosti vybarvuje až do citronově žluté. Tvar plodu je variabilní, nejčastěji hruškovitý, ale někdy až cibulovitý. Hrušky jsou středně velké, šťavnaté. Chuť příjemně sladká, s osobitou kořenitostí.

FOTOGALERIE: Jak vypadá skvělá česká hruška?

Historické kořeny

Solanka byla nalezena jako náhodný semenáč. Záznamy o ní jsou datovány z první poloviny 19. století. Pochází z obce Solany na Libochovicku, v Českém Středohoří. Historicky se vyvážela po Labi do Německa, kde je dosud známa pod německým názvem Solaner.

Reklama

Stromy rostou bujně. Tvoří široce rozložité koruny, bohatě olistěné kožovitými listy. Rostou do výšky přibližně 8 metrů a do šíře 8 metrů. Pokud nezmrznou v květu, plodí každoročně a hojně. Daří se jim ve vyšších polohách. Stromy jsou dlouhověké, často i stoleté.

Aktuální vítěz patří do odborného programu Českého svazu ochránců přírody Oživení starých odrůd. Ten je zaměřen na vyhledávání starých odrůd ovocných stromů a jejich záchranu.

Biohacking: Fytochemikálie aneb soubor pro lidské tělo prospěšných látek

Často se můžeme dočíst o rostlinných látkách nazvaných polyfenoly. Ve velkých množstvích je obsahují takzvané superpotraviny, což je moderní fenomén, který má označovat velmi zdravé přirozené potraviny, které zlepšují zdraví. To bývá potvrzeno vědou i dlouholetými zkušenostmi. Pravda je, že superpotravina je cokoliv, co je přirozeným jídlem pro člověka a co mu dodá mikroživiny jako vitamíny a minerály. Kromě vitamínů a minerálů, což jsou látky akutně nezbytné pro zachování života, existují i další látky, které jsou přítomné zejména v rostlinných potravinách.  Nazývají se souhrnným názvem fytochemikálie a jsou stejně tak nezastupitelné při zachování dlouholetého zdraví člověka. Problémem je, že věda ani dnes často nemá zcela jasno, jak řada z nich v našem organismu funguje, jak se metabolizují, či jejich interakce s dalšími látkami ve stravě.

Přečíst článek

ilustrační foto

Biohacking: Olivy a olivový olej nabízejí vynikající podpůrné efekty na lidské zdraví, jen pozor na sůl

Olivy a z nich vylisovaný olivový olej jsou tradiční součástí jídelníčku ve Středomoří a zdravou potravinou v moderní stravě po celém světě. Olivy jsou druh ovoce, které se ale musí zpracovat, aby bylo jedlé. Je to tím, že olivy obsahují opravdu hořký oleuropein a i plně zralé jsou prakticky nepoživatelné. Namáčejí se tedy do láku v kterém se louhují a ztrácí hořčiny a naopak se stávají slanými. Olivy jsou i přes vysoký obsah tuku poměrně nízkokalorické a zdravé, plné olivového oleje a dalších živin. Jsou to převážně v tucích rozpustné vitamíny E a A a pak také minerály jako vápník a hořčík. Nejdůležitější ale je značný výskyt polyfenolických látek, které vykazují významné zdravotní účinky na lidský organismus.

Přečíst článek

Trápí vás zhoršená imunita? Léto může výrazně pomoci

Biohacking: Trápí vás zhoršená imunita? Léto může výrazně pomoci

Možná se zdá ne úplně intuitivní zaměřit se na zvyšování imunity na počátku léta. To ale naopak může být dobrou strategií, když trpíte zhoršenou obranyschopností organismu přes chladnou část roku. Pokud se zaměříme na naši imunitu teď, kdy nás akutně netrápí, můžeme se vyhnout vleklým potížím a četným návštěvám lékaře v zimě.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Pomerančovníky ve světě ničí ošklivá choroba

Pomerančovníky ve světě ničí ošklivá choroba. Ve Středomoří není, ale vhodné podmínky tam už má připravené

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme