Reklama

Vyberte si z našich newsletterů

Přihlásit odběr

Středomořská gastronomie táhne. Kde najdeme současnou nejlepší restauraci světa?

Barcelonská restaurace Disfrutar získala prestižní ocenění nejlepší restaurace světa
ČTK
Jiří Frydlewicz
fry

Španělé vévodí evropské a světové gastronomii. Hned šest tamních podniků zaujalo profesionální gurmány natolik, aby se posunuly na vysoké příčky prestižního žebříčku The World's 50 Best Restaurants, který každoročně oceňuje ty nejlepší restaurace. Ta nejlepší je v Barceloně. Žádný z tuzemských podniků se v žebříčku neobjevil.

Reklama

Svět zná svou novou nejlepší restauraci. V čele žebříčku The World's 50 Best Restaurants se pro letošní rok umístila barcelonská restaurace Disfrutar, která sesadila loňského krále - restauraci Central v peruánské metropoli Limě. V novém žebříčku berou Španělé i stříbrnou pozici, kterou obsadila restaurace Asador Etxebarri, sídlící ve městečku Atxondo.

Španělská gastronomie si evidentně nevede vůbec špatně. V padesátce nejlepších gastronomických podniků má hned šestici zástupců, přičemž hned tři z nich se umístily v první desítce. Kromě vítězné restaurace Disfrutar a „stříbrné“ Asador Etxebarri, bere nepopulární „bramborovou“ medaili také madridský podnik Diverxo.

Vládcem letošního prestižního žebříčku je však již zmíněný Disfrutar, který provozují šéfkuchaři Oriol Castro, Eduard Xatruch a Mateu Casanas. Ten svým hostům nabízí dle CNN jen ty nejexkluzivnější pokrmy - koblihu plněnou kaviárem nebo holuba se špagatami z mořských ras s mandlemi a hroznovým vínem. Návštěva restaurace ovšem není pro každého. Vybrané gurmánské menu, ať už klasické či sezónní, vyjde na 290 eur, tedy v přepočtu více než sedm tisíc korun

FOTOGALERIE: Podívejte se do nejlepší restaurace na světě

Reklama

Na druhém místě se umístil podnik Asador Etxebarri z Atxonda, který se nachází nedaleko španělského přístavního města Bilbao. Podnik, který vede šéfkuchař Victorio Arguinzoniz, je proslulý grilovanými pokrmy. Tamní specialitou je například grilovaná červená kreveta Palamós. Tedy to nejlepší, co může poskytnout španělské pobřeží Costa Brava. 

Seznam je sestaven na základě hlasování 1 080 mezinárodních odborníků na restaurační průmysl, včetně novinářů a šéfkuchařů z 27 regionů po celém světě.

Restaurace mohou vyhrát hlavní cenu pouze jednou, poté jsou zařazeny do samostatné elitní skupiny „Best of the Best“.

Mezi její členy například patří restaurace Geranium a Noma v Kodani, stejně jako newyorský podnik Eleven Madison Park, restaurace The Fat Duck u Londýna, restaurace Osteria Francescana v italské Modeně a podnik Mirazur ve francouzském Mentonu. Loňský vítěz, restaurace Central z peruánské Limy, se k nim nyní připojuje.

Obývací část s výhledem na Špilberk

OBRAZEM: Vyzkoušeli jsme nejdražší hotelový pokoj v Brně. Stojí za tu cenu?

V brněnském hotelu Courtyard ze skupiny Marriott se nachází nejpůsobivější pokoj v celém městě. A pravděpodobně také nejdražší.

Přečíst článek

Steak ze svíčkové

Skvělé jídlo i pití. Restaurace Seasons sází na cenově dostupný fine dining

Sezona brunchů pomalu spěje do své letní přestávky a přichází čas zjistit, co pražské hotelové restaurace nabízejí mimo víkendové pozdní obědy. Volba tento víkend padla na nedávno otevřenou restauraci Seasons v hotelu Hilton Prague.

Přečíst článek

Podmanivý ostrov São Miguel. Místo, ze kterého se nikomu nechce pryč

REPORTÁŽ: Podmanivý ostrov São Miguel. Místo, ze kterého se nikomu nechce pryč

Je to poklad uprostřed Atlantiku. A to jak pro námořníky, tak i pro zasněné cestovatele. Řeč je o Azorských ostrovech, které jsou na polovině cesty mezi Evropou a Amerikou. V souostroví jich je devět obydlených a každý z nich oplývá jinak podmanivou krajinou s celoročně příznivým klimatem. V první reportáži si představíme kouzlo toho největšího z nich – zeleného ostrova São Miguel.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Riccardo Lucque

Místo českého piva, italské víno. Restauraci v Lidovém domě bude provozovat Riccardo Lucque

Přečíst článek
Steak ze svíčkové

Skvělé jídlo i pití. Restaurace Seasons sází na cenově dostupný fine dining

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme