Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

OBRAZEM: Nitro Sněžky se po letech otevřelo a zájem o prohlídky je obrovský. Cena zaskočí

Historický důl Kovárna v Obřím dole v Krkonoších
ČTK
 ČTK

Zájem o prohlídky historického dolu Kovárna v Obřím dole v Krkonoších po rozšíření návštěvnické trasy je značný. První prohlídka v podzemí byla 4. července, uvedl Radko Tásler ze společnosti Speleo Albeřice, která podzemí Sněžky před lety zpřístupnila. Důl Kovárna se pro veřejnost otevřel po šesti letech. Místo dosavadních dvou návštěvnických tras nabízí trasu jednu.

Reklama

„Exkurze jsou na individuální objednávku a první byla 4. července. Je možná jen jedna exkurze denně. Další jsou objednané nepravidelně,“ sdělil Tásler.

Obří zájem

Exkurzi je nutné dohodnout nejméně 14 dnů dopředu pro skupinu nejvýše 12 lidí na adrese speleoalberice@volny.cz. Skupinové vstupné je 12 tisíc korun, a to i pro skupinu s menším počtem účastníků. „Zájem je obrovský, ale hlavně na srpen. To jsou víkendy již obsazeny a brzy bude obsazeno vše,“ uvedl Tásler.

FOTOGALERIE: Podívejte se do nitra Sněžky

Reklama

Provoz potrvá do konce září a datum prohlídky včetně přesného času vstupu do podzemí je nutné dohodnout vždy individuálně. Na podzemní exkurzi jeskyňáři účastníkům zapůjčí přilbu s čelovou lampou a rukavice. Podle nich je nutné mít teplé oblečení a pevnou obuv, protože v podzemí je okolo devíti stupňů, velká vlhkost a průvan. V podzemí při exkurzi návštěvníci stráví dvě až tři hodiny.

„Reakce návštěvníků jsou podobné jako dříve, zájem mají o všechno a vždy se diví, jak je to velké,“ dodal Tásler.

Milionová rekonstrukce

Celkové náklady na obnovu a zpřístupnění historického dolu jsou přes 19 milionů korun, z toho asi 85 procent pokryla evropská dotace. Podstatou projektu bylo uvolnění zavalené štoly Prokop, rozšíření prohlídkové trasy a vytvoření expozice věnované geologickému profilu lokality Kovárna v nitru Sněžky a kulturním a historickým souvislostem.

Seychely

OBRAZEM: Seychely jsou rájem na Zemi. Podívejte se na pláže i do palírny rumu

Moře v různých odstínech modré a zelené v závislosti na slunečních paprscích, oranžové a fialové západy slunce a uprostřed hlavního ostrova Mahé kopce, skály a pravá džungle. Seychely jsou hlavně o plážích, rumu a kokosech coco de mer.

Přečíst článek

Stavbaři na projektu začali v nitru Sněžky pracovat v září 2019 a stavebně včetně montáží konstrukcí jej dokončili v závěru roku 2022. Práce na zimu museli přerušovat. Loni upravili venkovní stezku mezi štolou Prokop a vstupem do štoly Barbora, kam se návštěvníci po stezce od ústí štoly Prokop vracejí. Návštěvníci vejdou dosavadním vchodem, dole vyjdou štolou Prokop a po pěšině se dostanou zpět nahoru. V nově zpřístupněných prostorech turisté uvidí například důlní techniku z 50. let minulého století, kterou tam horníci nechali.

Speleologové vydali také stručnou publikaci s geologickými informacemi o podzemí Sněžky a štole Prokop, kterou dostanou účastníci exkurze zdarma.

Důl Kovárna před uzavřením v roce 2017 nabízel dvě návštěvnické trasy, trasu A a od roku 2011 náročnější trasu B, kdy turisté mohli po žebřících do mezipatra, které vzniklo při průzkumech v 50. letech a kde je menší část tehdejší důlní techniky. V Obřím dole se především v 19. století těžily arzenové a měděné rudy.

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme