Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

OBRAZEM: Špatnému počasí navzdory. Sokolové v Edenu předvedli hromadné skladby

Sokolové představili první program hromadných skladeb v pražském Edenu
ČTK
 ČTK

První program hromadných skladeb při XVII. všesokolském sletu v Praze na stadionu v Edenu předvedlo téměř 11 500 cvičenců, mezi nimi sokolové i zahraniční hosté. Skladby doplnila hudba a scénické osvětlení.

Reklama

Při zahájení večera pozdravil sokoly prezident Petr Pavel, který starostovi České obce sokolské Martinu Chlumskému předal prezidentský prapor. Během zahájení i prvních skladeb pršelo, mnozí tak cvičili za deště. Hromadnými skladbami vrcholí program sletu, který v neděli zahájil průvod Prahou a představení v Národním divadle.

FOTOGALERIE: V Edenu cvičilo téměř 11 500 sokolů

Diváci na z větší části zaplněných tribunách pozdravili nastupující cvičence potleskem, ještě před začátkem dělali cvičenci na ploše společně s diváky mexickou vlnu. „Už 162 let vedeme Čechy k pohybu a aktivitě,“ řekl na úvod večerního programu Chlumský. Sokolové podle něj sdílí společné hodnoty, jako je radost z pohybu, obětavost pro druhé a vztah k zemi, svobodě a demokracii. „Hromadná vystoupení jsou od prvního všesokolského sletu tou třešničkou na dortu našeho spolku, prezentací toho, co všechno dokážeme,“ řekl. Slet podle něj spojuje generace, regiony a celou zemi.

Reklama

Sokol má důležitou roli

Večerní program zahájil nástup cvičenců s historickými prapory, zazněla česká hymna. Prezidenta Pavla přivítali sokolové potleskem a sokolským pozdravem, na Chlumského „nazdar“ odvětili diváci i cvičenci „zdar“. Pavel připomněl sokolskou historii, u zrodu organizace podle něj stáli čeští vlastenci. Sokol měl podle něj i státotvornou funkci, připomněl sokoly, kteří bojovali v československých legiích i roli sokolů v odboji. „Sokol také plní mimořádně důležitou roli ve výchově,“ řekl Pavel.

Trápí vás zhoršená imunita? Léto může výrazně pomoci

Biohacking: Trápí vás zhoršená imunita? Léto může výrazně pomoci

Možná se zdá ne úplně intuitivní zaměřit se na zvyšování imunity na počátku léta. To ale naopak může být dobrou strategií, když trpíte zhoršenou obranyschopností organismu přes chladnou část roku. Pokud se zaměříme na naši imunitu teď, kdy nás akutně netrápí, můžeme se vyhnout vleklým potížím a četným návštěvám lékaře v zimě.

Přečíst článek

Na úvod dnešního programu vystoupily dorostenky a ženy se skladbou V rytmu srdce, tančily na písničky Vojtěcha Dyka, poté následovala skladba slovenských sokolů. Po nich se představilo mladší žactvo se skladbou Sokolhraní. Chlapci a děvčata ve skladbě využívali víceúčelovou „kostku“, kterou rozkládali jako žíněnku nebo ji například využívali pro stavbu překážek. Následovala skladba seniorů a seniorek Jdi za štěstím na písně Karla Gotta.

Po nich vystoupila Lucie Bílá s písní Fénix, kterou doprovodily ohňové efekty. Následně se představily mladší žákyně se skladbou Čarodějky, po nich vystoupili zahraniční hosté z dánské gymnastické školy Ollerup. Po nich vystoupili se skladbou Rocková symfonie muži, ženy a dorost, muži využívali dřevené tyče, ženy žonglovací punčošky, takzvané sock poi.

Po nich se představily se skladbou Leporelo dorostenky a mladší ženy, které cvičily s podložkami na jógu na písně Ewy Farné. S bradly a pompony starší žáci a žákyně předvedli skladbu Fitness, po nich následovala skladba Babí léto pro seniorky a ženy, které cvičily s barevnými deštníky. Poté zazpíval Jiří Korn píseň Ještě tě mám plnou náruč, kterou doprovodily cvičenky se stuhami a světla z mobilních telefonů z hlediště. Poslední hromadnou skladbou večera byla skladba Před kamerou pro dorostence a muže, která připomíná i historii Sokola.

Sokol patřil od svého vzniku před více než 160 lety k hlavním hybatelům českého společenského života a vrcholem jeho činnosti jsou právě slety. Všesokolský slet zakončí sokolové v pátek po druhém programu hromadných skladeb.

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme