Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

OBRAZEM: Víkend pro milovníky vína. V Praze se otevřou místní vinice, jen na Vyšehradě jsou tři

Vinařství Jabloňka
prague.eu
 ČTK

Tento víkend budou moci milovníci vína navštívit v metropoli 19 vinic a ochutnat jejich produkci na akci Pražské vinice, kterou letos pošesté pořádá magistrát hlavního města. Vinice budou v sobotu a v neděli přístupné od 10:00 do 17:00 a vstup do nich bude zdarma s výjimkou vinice svaté Kláry v areálu Botanické zahrady v Troji. V Praze je podle informací magistrátu asi 20 hektarů vinic.

Reklama

Na vinicích bude pro návštěvníky připraven odborný výklad s průvodcem, na některých i doprovodný program s malou ochutnávkou. Seznam zpřístupněných vinic lidé najdou na webu akce, patří mezi ně například vinice Pod Vyšehradem, Grébovka, Salajka, Svatojánská a Strahovská na svazích Petřína nebo vinice Vyšehradské kapituly. Prvním rokem se letos do akce zapojily vinice Palata, Jabloňka a Kelerka.

FOTOGALERIE: Prohlédněte si vinice v Praze

Tisková konference k akci se dnes konala v zahradě domova pro zrakově postižené Palata na Smíchově. Podle jeho ředitele Jiřího Procházky pracovníci domova v minulosti při rešerši k publikaci o historii Palaty náhodou zjistili, že se na jižních svazích Smíchova dařilo vinné révě, což je po získání dalších pozemků inspirovalo k založení vlastní vinice. „Naší ambicí je snažit se ten náš malý vinohrad dále rozšiřovat,“ dodal.

Reklama

Obchodní manažer vinařství Kolby Martin Šmíd

Skvělé ocenění českého vinařství Kolby. Jako bychom získali zlato z olympiády, říká obchodní manažer Martin Šmíd

Francouzská Vinalies Internationales je jedna z největších světových vinařských soutěží. Na letošním třicátém ročníku, který se konal ve francouzském městě Cannes, uspělo české vinařství Kolby. „Vína Kolby vylovila z tyrkysových vod azurového pobřeží pět zlatých medailí, což považujeme za obrovský úspěch. Soutěž má ve vinařském světě velké uznání. Je to pro nás stejné, jako kdybychom přivezli pět zlatých medailí z olympijských her,“ hodnotí soutěž Martin Šmíd, obchodní manažer vinařství Kolby.

Přečíst článek

Vinařství se do metropole vrací

Nad akcí převzal záštitu primátorův náměstek Jiří Pospíšil (TOP 09), který připomněl, že v době Rudolfa II. byla Praha vinicemi poseta, což sice již neplatí, ale pěstování révy se do metropole postupně vrací a pražské vinice produkují kvalitní a zajímavá vína. „Kombinace komentovaných prohlídek s úchvatnými výhledy a malebnými místy, historickými perličkami a rozhovory přímo se samotnými vinaři poskytne návštěvníkům Prahy zcela nový a neobvyklý zážitek, který v běžném provozu nezažijí,“ uvedl náměstek k víkendové akci.

Jako součást doprovodného programu akce se v sobotu 25. května uskuteční na Vyšehradě v komorním sále Purkrabství dvě přednášky na téma vinic a vína se vstupem zdarma. V 10:00 to bude beseda s Radanou Vítkovou, šéfredaktorkou magazínu Víno&Styl a autorkou publikace Prahou za vínem. Ve 14:00 pak bude posluchačům vyprávět moderátor Václav Žmolík o svých cestách za vínem.

Vinařství Kolby má nový facelift.

Morava je vinařskou velmocí. Každý rok tam přibyde jedno krásné vinařství

Nezbourali ani centimetr, přesto vinařství Kolby získalo po jejich zásahu zcela nový ráz. Původní stavby i ty nové, suchý sklad i vinný bar, zabalili architekti ze studia ORA do dřevěných latí.

Přečíst článek

Vinařský dům v Kurdějově navrhl architekt Aleš Fiala.

Morava táhne. Mají tam další krásnou budovu, samozřejmě vinařství

Tuzemské víno je čím dál lepší, stejně tak i vinařství, v nichž se moravská a česká vína rodí. Zejména pak na jižní Moravě v poslední době vyrostla krásná vinařství. Za zmínku stojí i to nejnovější, v Kurdějově, které navrhl architekt Aleš Fiala.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Francouzští vinaři zkoušejí skleněné sudy

Francouzští vinaři experimentují se skleněnými sudy. Víno z nich je jako skvělý steak bez přidaného koření

Přečíst článek
Dušan a Michal Černochovi

Po víně už vás nebude bolet hlava, slibují otec a syn Černochovi z Bzence

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme