Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

OBRAZEM: Vinařství Kabola na Istrii obnovilo výrobu vín v hliněných amforách

Vinařství Kabola
Zdeněk Pečený/Newstream
Zdeněk Pečený

Chorvaté většinu svých vín spotřebují doma. I proto jsou v zahraniční o něco méně známá. Ale co by to bylo za výlet do vinařské země bez návštěvy nějakého vinařství. A Kabola není tak nějaké vinařství.

Reklama

Doporučili mi jej v hotelu Hilton Rijeka Costabella, kde jsme byli ubytovaní. Jde butikové rodinné vinařství na chorvatské na Istrii, které kvalitní vína. O tom svědčí několik zlatých medailí Decanter. Vinařství ležící v nadmořské výšce 275 metrů nad mořem a nabízí výhledy na Alpy a Dolomity na jedné straně a na bujnou zeleň nedotčené přírody a krásné mořské panorama na straně druhé

Hlavními a původními odrůdami jsou zde na Istrii Malvazija Istarska, Teran a Momjanski Muskat. Půda se skládá převážně z jílu a je bohatá na opuku, což dává vínům jejich zvláštní vlastnosti.

FOTOGALERIE: Prohlédněte si vinařství Kabola

Reklama

Tradiční vinařství s historií

Rodinný podnik navazuje na dlouhou tradici výroby vína v rodině Markežićů. „Počátky sahají do roku 1891 v malé vesničce poblíž Momjan, kde jsme měli dům a připojili jsme malý sklep,“ říká mi dcera majitele vinařství a jeho obchodní ředitelka Ana Markežić. Rok 1891 má ještě jeden význam. Z tohoto roku totiž pochází i nejstarší dochovaná láhev vína, kterou vinařství vlastní. 

Moderní část rodinného příběhu začala v roce 2000, kdy odstartovala rekonstrukce současného sídla firmy včetně vybudování nového, většího vinného sklepa. Oficiálně bylo nové vinařství otevřeno v roce 2005. Název Kabola prý pochází ze staré rodinné přezdívky. 

Zrající expozice, kterou můžete sníst. V Paříži otevřelo první muzeum sýrů

Francie je známá nejen pro svá vína, ale také sýry. Tradice jejich výroby je ale ohrožena s každou další nastupující generací. Odkud pochází sýr? "Většina pařížských dětí by vám dnes odpověděla, že ze supermarketu. To je nesmírně znepokojivé," říká Pierre Brisson, sýrař a zakladatel prvního muzea sýrů, který svou činností nejen Francouzům připomíná jejich zrající dědictví.

Přečíst článek

Víno v hliněných amforách i na dně moře

Hlava rodiny Marino Markežić před časem obdivoval výrobu vín v hliněných amforách v Gruzii, kde se jim říká kvevri. Zalíbil se mu natolik, že se tuto techniku pro výrobu vína, kterou na Istrii používali Římané před dvěma tisíci lety, rozhodl obnovit

V Kabole s nekontrolovaným kvašením vína v hliněných nádobách začali v roce 2000 a prý byli prvními v Chorvatsku a třetími v Evropě. „Dlouhé kvašení v amforách a zrání bez odstranění matolin a kalu až do pozdního jara umocňují jeho ušlechtilost,“ říká šéf vinařství Markežić. Aktuálně se za pomoci evropských dotací rozšiřuje kapacita na výrobu vín v amforách a měla by se v nich vyrábět až čtvrtina místní produkce. Další místní specialitou je víno, které rok zraje na dně moře

Malebnost vinařství neunikla ani hollywoodským filmařům. V dubnu 2019 tu Salma Hayek, Samuel L. Jackson a Ryan Reynolds natočili záběry hollywoodského velkofilmu Hitman's Wife Bodyguard, v české distribuci Zabijákova žena & bodyguard.

Vinařství Jabloňka

OBRAZEM: Víkend pro milovníky vína. V Praze se otevřou místní vinice, jen na Vyšehradě jsou tři

Tento víkend budou moci milovníci vína navštívit v metropoli 19 vinic a ochutnat jejich produkci na akci Pražské vinice, kterou letos pošesté pořádá magistrát hlavního města. Vinice budou v sobotu a v neděli přístupné od 10:00 do 17:00 a vstup do nich bude zdarma s výjimkou vinice svaté Kláry v areálu Botanické zahrady v Troji. V Praze je podle informací magistrátu asi 20 hektarů vinic.

Přečíst článek

Vinařství Kolby má nový facelift.

Morava je vinařskou velmocí. Každý rok tam přibyde jedno krásné vinařství

Nezbourali ani centimetr, přesto vinařství Kolby získalo po jejich zásahu zcela nový ráz. Původní stavby i ty nové, suchý sklad i vinný bar, zabalili architekti ze studia ORA do dřevěných latí.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Přístroj nahradí degustátora, měl by pomoci bránit padělání vína a uchovat jeho chuť i do budoucna

Přístroj nahradí degustátora, měl by pomoci bránit padělání vína a uchovat jeho chuť i do budoucna

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme