Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Obyčejná práce: Učím děti milovat sport, říká fotbalový trenér Petr Sýkora

Petr Sýkora, mládežnický trenér Dukly Jižní Město
Archiv Petra Svobody
Michal Nosek

V roce 2010 začal budovat mládežnický fotbalový klub Dukla Jižní Město. Z původně téměř rodinné záležitosti se po čtrnácti letech stala sportovní základna pro čtyři stovky dětí v různých věkových kategoriích. 

Reklama

Petr Svoboda je rodák z Karviné, kde začínal hrát fotbal. Po stěhování do Prahy pokračoval v aktivním sportu a kariéru zakončil v německém divizním týmu. Již jako aktivní fotbalista chtěl pracovat s mládeží. Proto vznikl nápad na zrod nového fotbalového týmu na největším pražském sídlišti

Čtrnáct let ve hře

„Když jsme v roce 2010 začínali, tak jsme razili přístup, že mládežnický klub musí být jak rodina, kde se všichni znají a všichni pomáhají,“ říká trenér, který vždy pracoval s nejmenšími dětmi od pěti let. Za pomocníky si v klubu vybíral tatínky, kteří se chodili dívat na tréninky a chtěli přiložit ruku k dílu. Sýkora již od začátku neměl přehnané ambice, ale chtěl přilákat děti ke sportování. „Věděli jsme, že žádného nového Messiho, nebo Ronalda na Jižáku nevychováme, ale sport se nám pro děti jevil jako lepší alternativa k počítačovým hrám,“ popisuje ideu muž, který nové talenty hledá již v mateřských školách. 

Medvědi se na Slovensku rychle množí

Obyčejná práce: Buďme rádi za vlky. Na Slovensku mají medvědy lidožrouty, říká hajný z Krušných hor

Hajní tráví mezi stromy celý život, jejich práce je po staletí prakticky stejná. Jen jim dnes pomáhají moderní stroje či technologie a místo pytláků, kteří se vyskytují méně, nahánějí jezdce na terénních čtyřkolkách.

Přečíst článek

„Dvanáct let spolupracuji se školkami na Jižním Městě a vyhledávám děti, které mají o sport zájem. Každý den se pak hodinu věnuji konkrétní skupině. Učitelky z mateřských škol děti vodí k nám na hřiště a tady se pak učí pohybové návyky. O fotbal v tomhle věku vždy nejde, ale učíme se chytat míč, kotrmelce i řízené pády,“ popisuje své tréninkové metody. 

Reklama

Jako hlavní trenér má díky své metodě, že zná všechny hráče od nejútlejšího věku. Ti po absolvování zhruba dvouleté přípravky se Sýkorou, přecházejí do další věkové kategorie. „V současnosti již musíme fungovat jako klasický klub a mladé hráče dělit podle výkonnosti, aby si zahráli a sportovně rostli,“ dodává trenér, který řídí nyní jedeno z největších mládežnických center na Jižním Městě. Kromě výkonů svěřenců mu dělá radost i zájem rodičů. S tatínky se věnujeme tréninkům a když vyrážíme na prázdninový kemp, tak soutěží maminky o to, která upeče pro tým největší dobroty,“ říká na závěr. 

Milan Úbl ve svém království, které je plné audiotechniky

Obyčejný byznys: Opravám televizorů se roky vyhýbám, říká elektrotechnik

V Česku je mnoho zajímavých provozů a podniků, prodejen a trhů, které zákazníci milují a majitelé pro ně dělají maximum. Představujeme je na newstream.cz v novém seriálu Obyčejný byznys. Tentokrát se vydáme za odborníkem na opravy a instalace audiotechniky a majitelem firmy DJ Servis Milanem Úblem. 

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Cristiano Ronaldo

Cristiano Ronaldo už pokukuje po důchodu. Koupil podíl v legendární portugalské porcelánce

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme