Reklama

Vyberte si z našich newsletterů

Přihlásit odběr

Nové Manifesto otevírá, nabízí průřez světovou gastronomií

Manifesto Anděl se dnes otevírá.
Manifesto Market
Petra Nehasilová

Čtrnáct restaurací na jednom místě. Street food koncept Manifesto na Andělu nabízí ochutnávku brazilské, americké, středomořské i asijské kuchyně.

Reklama

Pozemek na nároží ulic Stroupežnického a Ostrovského se během posledních několika týdnů razantně proměnil. Neudržovanou asfaltovou plochu někdejší tržnice a parkoviště nahradila dřevěná podlaha, zeleň, bazén, pódium a především stříbrné kontejnery. Prostor gastronomického konceptu Manifesto, který poprvé představil před třemi lety newyorský architekt a urbanista Martin Barry, i tentokrát navrhl tým brněnských architektů Chybík+Krištof na principu reverzibilního designu, který počítá s opětovným využitím všech modulů i materiálů. 

V řadě již třetí Manifesto v Praze je dosud největším. Na ploše o rozloze asi 2500 metrů čtverečních pojme asi 500 lidí, novinkou je i výhled celoročního využití díky plánovanému zastřešení. A kromě velikosti se na Andělu soustřeďuje několik udržitelných inovací, jako jsou například zelené stěny a střecha jednoho z kontejnerů, v němž mladá startupová společnost GreeenBox hydroponicky pěstuje bylinky, listovou zeleninu a další plodiny.

Novinkou na Andělu je rovněž stálá kulturní scéna s detailně naplánovaným programem. 

Reklama

Z Jižní Ameriky do Asie

Čtrnáct restaurací Barry se svým týmem volil z asi stovky dalších podniků, které se o místo na Manifestu přihlásily. Do užšího výběru postoupilo 40 podniků, z nichž vykrystalizoval finální výběr.

„Tentokrát se ale můžeme pyšnit výjimečným výběrem restaurací, které se nám podařilo dát dohromady,“ říká zakladatel Martin Barry. Bistro koncept pro Manifesto na Andělu si připravil například šéfkuchař Riccardo Lucque z finediningové restaurace Aromi. Mare by Aromi se zaměří na přípravu mořských plodů.

„Myslím, že pandemie proměnila náš pohled na restaurace a na celé odvětví. Mám celoživotní zkušenost s fine dining, ale hledal jsem vhodné, rušné místo, kde bych mohl spustit něco nového, co propojuje mořské plody, fine dining a street food,” dodává Lucque. 

„Kromě zástupců známějších podniků ale na Andělu přivítáme i člověka, který si zde otevře jeho vůbec první restauraci v životě,“ dodává Barry. I v řecké Yaya's Meat & Seafood se budou připravovat především mořské plody. 

Manifesto Market Anděl

Manifesto získalo 50 milionů na rozvoj. Chce se dostat do USA

Gastronomický koncept Manifesto Market získal od fondu Orbit Capital 50 milionů korun na rozvoj.

Přečíst článek

V jižní části se soustředí asijská kuchyně, korejské speciality od Bab rýže, japonský Taiko Ramen Bar a indický koncept Naan & Curry, za nímž je majitel skupiny Zátiší Sanjiv Suri. Favela bude připravovat brazilskou kuchyni, nový koncept Tinas Tapas od majitele Gran Fierro Juana Cruze Pacina zase poctivý street food z Argentiny.

„Proč Manifesto? Protože tam chodí lidi,” dodává Juan Cruz Pacin z Tinas Tapas. „V letní sezóně zde může projít tři tisíce lidí za tisíce za den,” odhaduje Barry.

Všichni nájemci mají stejné podmínky, neplatí fixní nájem, ale procenta z obratu. Konkrétnější ale Barry být nechtěl. 

Původně mělo být Manifesto na Andělu otevřeno veřejnosti 17. srpna, kvůli adminstrativním problémů se otevírá až v pátek 3. září. 

Jedna ze staveb nominovaných v užším kole České ceny za architekturu stojí nedaleko Zlína. Navrhl ho architekt Petr Janda / brainwork

Nejlepší česká architektura: To jsou mosty, nádraží i krematorium pro zvířata

Mezinárodní odborná porota České ceny za architekturu již pošesté nominovala do užšího výběru projekty tuzemských architektů. Letos jde o 30 realizací: od mostů, nádraží až po rodinné domy.

Přečíst článek

Bytová výstavba, ilustrační snímek

Počty i objemy hypoték pozvolna brzdí, růst sazeb naopak zrychluje

Růst průměrné roční úrokové sazby hypoték podle Fincentrum Hypoindexu v červenci zrychlil na 2,23 procenta. Objemy poskytnutých hypoték začaly brzdit, přesto je již jisté, že rok 2021 zbořil všechny dosavadní rekordy.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Manifesto Market Berlín otevře v druhé polovině letošního roku.

Manifesto míří do Německa. V Berlíně otevře dosud největší gastronomický hub

Přečíst článek
Úřady v Berlíně jsou ještě přísnější než v Praze. Překvapilo nás to, říká zakladatel Manifesto Marketu Martin Barry

Úřady v Berlíně jsou ještě přísnější než v Praze. Překvapilo nás to, říká zakladatel Manifesto Marketu

Přečíst článek
Manifesto Andělský market pod střechou

O adventu směřujte do Manifesta. Je tu svařák, dobré jídlo a hlavně atmosféra

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme