Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Olympijský výbor hledá očistný směr. Hry se mají vrátit k investiční střídmosti

Olympijský výbor hledá očistný směr. Hry se mají vrátit k investiční střídmosti
Profimedia
Michal Nosek

Francouzské hlavní město finišuje s přípravami Olympijských her. Mezinárodní olympijský výbor se přitom snaží změnit letitý trend nadměrného utrácení a skandálů. Potíž s olympiádami, kterým se přezdívá největší show na světě, je v tom, že organizátoři her příliš dlouho nevěděli, kdy přestat utrácet.  

Reklama

Paříž se stává první metropolí, která hostí hry od chvíle, kdy Mezinárodní olympijský výbor zreformoval své špatné nabídkové procesy s cílem snížit náklady. Hry, které ve francouzském hlavním městě začínají za necelé dva týdny, tak pravdě zahájí novou ekonomičtější etapu Olympijských her. Rozpočet na infrastrukturní náklady pro hry v Paříži jsou 4,7 miliardy dolarů, ale jde hlavně o jejich smysluplné využití. Poslední Olympijské hry, které vydělaly, se totiž uskutečnily již před 40 lety v Los Angeles, píše agentura Bloomberg

Dodrží rozpočet?

Bruno Le Maire, již bývalý francouzský ministr financí, před nedávnými volbami prohlásil, že chce, aby hry byly „nejekonomičtější za desítky let“.  Bez ohledu na zvýšené bezpečnostní náklady vzhledem k válkám v Gaze a na Ukrajině jsou ve francouzské metropoli zahraniční pozorovatelé olympijských her zatím spokojení. 

Zlatá olympijská medaile OH Paříž 2024 s kusem Eiffelovky ve svém středu

Jako zlatokopek ráj. Šampaňské, Vuitton, Dior a spol. pozlatí pařížskou olympiádu

Šampaňské pro vítěze a VIP, medaile od Maison Chaumet, obleky pro personál od Louis Vuittona. Největším sponzorem pařížské olympiády bude král luxusu Bernard Arnault a jeho impérium. Olympiáda se v Paříži koná po sto letech a takovou parádu sport asi ještě nezažil.

Přečíst článek

 Z revize pravidel Mezinárodního olympijského výboru vzešel transparentnější proces výběru místa her, kdy zainteresovaná města osloví výbor k dialogu o tom, zda by jejich kandidatura mohla uspět z ekonomického hlediska. Jde o proces, který pořadatele odrazuje od výstavby nových stadionů, pokud pro ně nemají jasný plán ke smysluplnému využití po skončení her.  

Reklama

„V MOV došlo k zásadní změně,“ říká Victor Matheson, ekonom z The College of the Holy Cross ve Worcesteru v Massachusetts, který studoval historii a finance olympijských her, říká: Paříž vypadá docela dobře, ale tento cyklus jsme už zažili a myslí tím, že to není poprvé, co olympijské hnutí čelí téměř existenční krizi.  

Mnichovské hry v roce 1972 zásadně zasáhl palestinský teroristický útok, při kterém zahynulo 11 členů izraelského týmu. Letní olympijské hry v Montrealu v roce 1976 zatížily město dluhy, jejichž splacení trvalo čtyři desetiletí a americký Denver, který měl hostit Zimní olympijské hry v roce 1976, od kandidatury kvůli obřímu růstu nákladů raději odstoupil. 

Finanční triumf v Los Angeles 

O pořádání letních her v roce 1984 se ucházeli pouze dva zájemci: Teherán, který trápily politické turbulence a Los Angeles. Výbor se tak rozhodl pro Kalifornii a organizace her v Los Angeles se ujal manažer a bývalý sportovec Peter Ueberroth. 

Čeští olympionici Zuzana Hejnová, Barbora Špotáková, Jaroslav Kulhavý a David Svoboda zapíjejí své medaile plzeňským pivem po příjezdu z OH 2012 v Londýně.

Michal Nosek: Olympiáda bez Prazdroje? Pivo v českém domě nově ovládnou příbuzní sportovců a pivovary s příběhem

Tradiční plzeňský ležák letos v Českém domě na pařížské olympiádě nahradí produkce šestnácti minipivovarů. Po bouřlivé rozpravě o vhodnosti, či nevhodnosti designu oblečení pro olympioniky se i o tomto kroku jistě povedou nekonečné a hlavně nesmyslné diskuze bez relevantního výsledku. 

Přečíst článek

Ten nemilosrdně hlídal dodržování rozpočtu, který se opíral o maximální využití stávajících areálů a příliv hotovosti ze soukromého sektoru. Hry tak následně vygenerovaly zisk 250 milionů dolarů a Ueberroth tak získal zlatý Olympijský řád a byl jmenován Mužem roku časopisu Time za rok 1984. „Pokud se píše praktická historie olympijského hnutí, myslím, že moderní hry začaly v roce 1984,“ říká olympijský badatel Matheson. 

Aténský krach 

Na hry v roce 2004, které ve finále získaly Atény, kandidovalo 11 měst. Někteří neúspěšní kandidáti poté tvrdili, že překročení nákladů v řeckém hlavním městě přispělo o deset let později k vládní dluhové krizi, která ohrozila celou ekonomiku eurozóny

Paříž před olympiádou vyklidila největší squat. Stovky lidí skončí na ulici

Paříž před olympiádou vyklidila největší squat. Stovky lidí skončí na ulici

Ve squatu podle deníku Libération bydleli pracující migranti i děti školou povinné.

Přečíst článek

„Museli jsme transformovat to, co bylo, a nechci, aby to znělo drsně, ale MOV byl v té době velmi těžkopádný," říká Christophe Dubi, výkonný ředitel mezinárodní organizace.  

Italští vlastenci 

Radní italské Cortiny, lyžařského střediska, které bude společně s Milánem v roce 2026 hostit zimní hry, si jsou vědomi, že návratnost investice bude nějaký čas trvat, přesto jsou odhodlaní postavit sáňkařskou a bobovou dráhu v hodnotě 90 milionů dolarů. Další možnost je využít stávající areál v sousedním Rakousku. 

Náklady na novou trať má pohltit prakticky celý rozpočet na infrastrukturu her. Přesto Antonio Tajani, italský vicepremiér, podpořil starostu Gianlucu Lorenziho z vlasteneckých důvodů a trval na tom, že by bylo nepřijatelné, aby se olympijská událost konala mimo Itálii

Badminton a gymnastika se bude konat v nové aréně na samém severním okraji v Porte de La Chapelle

Proměna kokainem prosáklé čtvrti. Olympiáda má nastartovat obnovu pařížské periferie

V Paříži mají ambiciózní plán. Moderní sportoviště pro tamější olympijské hry zasadili do deprivované periferie, aby pomohlo s její kompletní proměnou. Přístup je to dobrý, protože stavět haly jen kvůli pár týdnům sportování by bylo nehorázné plýtvání.

Přečíst článek

Stavba v Cortině začala v únoru a musí být dokončena do března 2025, aby šlo uspořádat testovací akce. Ale náročný harmonogram výstavby vyvolal obavy, že by mohl vést k výraznému překročení nákladů. 

Nesouhlasíme s tímto projektem, řekl novinářům v květnu Bach. Projekt se tak nechtěně stal prvním testem, zda výbor dokáže udržet svůj reformní program. „Olympijský výbor organizátorům říká, že pokud nové sportovní zařízení nemá pro lokalitu skutečný dlouhodobý smysl, nestavte ho. Ale pokud máte tvrdohlavého politika, který ze svých vlastních důvodů říká ne, udělám to, MOV nemůže tohoto politika přemoci,“ dodává Bach.  

Sponzoři odcházejí 

Automobilka Toyota, jeden ze zásadních sponzorů MOV od roku 2025 neobnoví svou desetiletou smlouvu v odhadované hodnotě 800 milionů dolarů, která po Paříži 2024 vyprší, uvádí japonská tisková agentura Kyodo. Automobilka se však odmítla pro Bloomberg vyjádřit.  

Další z významných sponzorů, francouzská IT společnost Atos, která poskytuje hrám provozní technologie výměnou za to, že je celosvětovým olympijským partnerem, zvažuje obdobný krok. Ale také ona odmítla pro Bloomberg komentovat, zda smlouvu obnoví.

Celková hodnota olympijských sponzorských smluv vzrostla z 90 milionů dolarů v 80. letech na více než 2 miliardy dolarů během současného cyklu, říká Matheson.  

MOV má v současnosti 15 hlavních sponzorů, včetně čínské skupiny Alibaba, Intelu a holdingu Panasonic, které během her 2020/21 v Toki pomohly vygenerovat 2,3 miliardy dolarů ze sponzorských příjmů. Nyní platí mezi 2,5 a 3 miliardami dolarů, podle hodnocení blogu Inside the Games. 

TikTok ve hře 

Rozhodnutí čínské platformy sociálních médií TikTok uzavřít sponzorskou smlouvu s britským olympijským týmem je připomínkou toho, že mladší generace mnohem pravděpodobněji stráví 30sekundová videa z olympijských akcí, než aby seděly u sledování sportu v klasické televizi. Hodnota a délka obchodu nebyly zveřejněny, ale odráží rostoucí význam sociálních médií ve sportovním světě. 

MOV musí také řešit budoucnost svého vlastního vedení. Příští schůze členů MOV bude hlasovat o tom, zda změnit pravidla, aby sedmdesátiletý Bach mohl potřetí kandidovat na prezidenta.  

Olympiáda v Paříži by měla proběhnout bez Rusů, vyzývají europoslanci

Dnes je to přesně rok do začátku Letních olympijských her v Paříži 2024. Otázky ohledně účasti ruských a běloruských sportovců pod neutrální vlajkou přitom stále visí ve vzduchu. Na červnovém plenárním zasedání Evropského parlamentu proto uspořádala europoslankyně Michaela Šojdrová na toto téma diskusi, jejímž výstupem je výzva adresovaná Mezinárodního olympijského výboru, aby došlo ke zpřísnění podmínek pro účast ruských a běloruských sportovců na LOH'24.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme