Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pavel Maurer: Bublinky nevadí. Jednou provždy, zuby se po nich víc nekazí

Pavel Maurer: Bublinky nevadí. Jednou provždy, zuby se po nich víc nekazí
iStock
Pavel Maurer

Žádná celulitida, zubní kaz či žaludeční vředy. Pokud máte rádi vodu s bublinkami, klidně ji pijte. Nebojte se děsivých fám o perlivé vodě, jsou to především vybájené mýty, upozorňuje gastroinfluencer Pavel Maurer.

„Perlivá (sycená) voda je nasycená bublinkami oxidu uhličitého (CO2). Některé vody tento plyn obsahují přirozeně (minerální vody) a do jiných (sodovka) je uměle přidáván,“ zní odborná definice.

A proč se nápoje tímto plynem záměrně sytí? Protože některým z nás prostě více chutnají! Nápoj s bublinkami prokrví sliznice dutiny ústní, což navodí příjemné brnění v ústech a zlepší se nám senzorická hodnota nápoje i pokrmů. Zároveň se však nezvýší jeho kalorická hodnota. Pokud ovšem nejsou do perlivé vody přidány cukry, dochucovadla, barviva a další zbytečnosti.

Když v restauraci objednávám vodu, devadesát procent žen žádá neperlivou. Myslím, že je k tomu vedou především tři důvody: nechtějí, aby se jim během stolování zpětně vracel do úst CO2, prostě aby neříhaly. Pak se bojí, že jim bublinky zkazí zuby. A případně ještě někde omylem natrefily na nesmysl, že bublinky podporují náchylnost k celulitidě. Pár takových „fake news“ stačí k tomu, že si pro jistotu prakticky nikdy nedají perlivou vodu.

Dlouhodobě sleduji několik žen ve svém okolí, do nichž se mi občas podaří propašovat perlivou nebo alespoň „jemně perlivou“ vodu a ani po mnoha letech jsem si nevšiml, že by se u nich negativně projevil některý z těchto strašáků.

Pavel Maurer: Proč hruška od českého farmáře chutná líp, než ta z Jižní Afriky

Určitě to znáte. Dovážená, ještě téměř zelená rajčátka balená v plastové vaničce, která na pult supermarketů putovala stovky kilometrů, nemohu konkurovat šťavnatým, voňavým a zralým rajským jablíčkům ze zahrady. Čeští pěstitelé se nyní rozhodli označovat svou produkci společnou ochrannou známku, která má být zárukou kvality a lokálnosti. Nad významem tohoto počinu se zamýšlí gastroinfluencer Pavel Maurer ve svém pravidelném sloupku pro Newstream.

Přečíst článek

Propláchnutí chuťových pohárků

Ano, pravda, bublinky v nápojích mohou způsobit nepříjemné nadýmání a to zejména u osob s citlivým trávením. Perlivé nápoje nejsou úplně vhodné pro osoby po operacích trávicích orgánů, při zánětech střev, refluxu a při potížích s nadýmáním.

Nicméně, většina odborníků se shoduje, že čistá perlivá voda naše zdraví nijak závažně neohrožuje. Dokázán je pouze účinek na plynatost a nadýmání. Popíjením „bublinek“ rychleji stimulujeme tvorbu žaludečních šťáv, což urychluje trávení, ale současně nám perlivá voda jakoby „čistí“ chuťové pohárky na jazyku a jsme pak mnohem citlivější k různým chutím, ingrediencím a finesám lahodných pokrmů či nápojů.

K vínu raději vodu nesycenou

Když už jsem u nápojů, při několika vinných testech naslepo (blind-testing) se potvrdilo, že kombinace minerálních a perlivých vod způsobuje velmi odlišné vnímání vína. Někdy může přírodně sycená minerálka dokonce značně změnit koncovou chuť a téměř zkazit dojem z vína. Sommeliéři proto doporučují k vínu spíše vodu neperlivou a zcela neutrální.

Olivový olej

Gastroinfluencer Maurer: Pro olivový olej nechodím do supermarketu, ale k pěstiteli

Není olej jako olej. Ten olivový působí blahodárně na vaše zdraví. Tohle tekuté zlato ale přitahuje také šmelináře. Dejte si pozor, jakou kvalitu kupujete, radí ve svém pravidelném sloupku na newstream.cz gastroinfluencer Pavel Maurer.

Přečíst článek

Odborná veřejnost je pod tlakem stále nových výzkumů a není v konzumaci perlivé vody vždy v úplné shodě. Proto doporučuji - všeho s mírou. Pokud bublinky někoho vysloveně dráždí, myslím, že se bez nich určitě obejde. Pokud je však naše tělo v pořádku, myslím, že proložit našim pitným režimem vodu sycenou, ať už přírodně nebo uměle, rozhodně není na škodu. V restauracích už nám ji servírují přes třicet let. Jako první v Česku nabídli hostům perlivou vodu v pražské restauraci V Zátiší, psal se rok 1991. Do té doby nevídané je dnes zcela běžné. A v naší rodině si objednáváme vždy to samé: jednu a jednu bez bublin. Ale hlavně nesmí být v plastu!

Další díly seriálu Nejezte blbě! s Pavlem Maurerem čtěte exkluzivně na Newstreamu

Pavel Maurer: Týdně sníme jednu plastovou platební kartu

Čelíme invazi nanoplastů. To je holý fakt. Jsou všude, ve vodě, vzduchu, jídle i v životně důležitých orgánech lidí, třeba v mozku. Vědci spočítali, že člověk za týden sní až pět gramů tohoto odpadu. Pro srovnání, přesně tolik váží vaše kreditní karta. Tak tedy dobrou chuť!

Přečíst článek

JARNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Porazit všechny a stát se jedničkou. Na českém trhu se to podařilo spoustě hráčům. Co když se ale pokusí prosadit na evropském, asijském, americkém, nebo dokonce globálním trhu? Pak začínají podnikatelé i firmy narážet na celou řadu problémů. Přesto řada z nich uspěla.

Zakladatel Lasvitu Leon Jakimič, zakladatel Unicorn Attacks Vít Šubert, majitel Mattoni 1873 Alessandro Pasquale či zakladatel a CEO globální platformy FTMO Otakar Šuffner. To je část hvězd jarního vydání magazínu Newstream CLUB, jehož hlavním tématem je GLOBÁLNÍ ÚSPĚCH. Jak ho dosáhnout z Česka? A lze se prosadit na celosvětovém kolbišti v éře, kdy druhé místo téměř vždy znamená prohru?

Magazín se dále věnuje velkým finančním skupinám, které svět dobývají investicemi. Zvláštní kapitolou pak je Německo, které pro tuzemské podnikatele i finančníky velmi často představuje první velkou zkoušku nebo příslovečnou bránu do světa. A platí to i ve chvíli, kdy se německá ekonomika potýká s celou řadou strukturálních problémů.

Podíváme se na největší investice, které čeští hráči v posledních letech učinili a které představují historicky největší akvizice českého kapitálu v zahraničí.

A hudební promotér David Gaydečka čtenáře pozve do tajemného Doupěte, které je úplně novým typem hudebního klubu, v němž vystupují hvězdy, které zná celý svět.

Sedmé vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v červnu.

Související

Doporučujeme