Pavel Maurer: Co měl král Karel III. k obědu v den korunovace. Exotiku v klasice
Miliony lidí na celé planetě o víkendu sledovaly nevídanou korunovaci. Mě na této unikátní parádě samozřejmě zajímá pohled gastronomický. Co asi po těch únavných hodinách čekání, mávání, modlení, zpívání a provolávání slávy nakonec měli k jídlu? Jak vypadal korunovační oběd? Co jedli a pili nejprestižnější aristokraté světa? Kdo měl tu čest a pochopitelně i nejvyšší prověrku, aby mohl potěšit vyprahlá hrdla králů, ministrů, princezen, vévodů, knížat, slovutných lordů a prezidentů?
Kdo byl ten vyvolený, asi trochu vystresovaný a bezesporu nesmírně unavený šéfkuchař a co bylo dobrého? „Korunovační quiche” je pokrm oblíbený novopečeným králem, který příliš nevyznává maso. Je plněný špenátem, čedarem, fazolemi a voňavým estragonem a důvodů, proč byl vybrán, je několik. Lze jej snadno přizpůsobit různým dietním požadavkům a jeho výroba není příliš nákladná. Konzumuje se teplý i studený. Královský palác doporučil quiche servírovat spolu se zeleným salátem a vařenými novými bramborami.
„Nejvíce, ze všeho co jsem kdy udělal, mě těší naše občanská iniciativa 3DUBY. Tu jsme s manželkou založili ještě s Martinou Navrátilovou v době, kdy se celý gastro nápad jen rozjížděl,” říká jedna z nejvýraznějších tváří české gastronomické scény Pavel Maurer. „Chtěl jsem, aby tady po mně něco zbylo. Zasazení stromů předcházela nehoda v Alpách, při níž jsem prožil klinickou smrt,“ uvedl v pořadu Značka: Osobně zakladatel nezávislého průvodce po tuzemských restauracích Maurerův výběr Grand restaurant a oblíbené gastro události Prague Food Festival.Moje gastro cesta začala klinickou smrtí, říká gurmet Pavel Maurer
Newstream TV
Kulinářství nezná hranice
Dalším jídlem byly jehnějčí kotlety s asijskou marinádou podle receptu špičkového šéfkuchaře Kena Homa. Potom grilovaný lilek ochucený česnekem a podávaný s jogurtovou omáčkou s kari kořením a mangovým čatní, který připravila hvězda televizních kuchařských show Nadiya Hussain.
Jako dokonale nacvičenou, ale zároveň tajuplnou a dojemnou podívanou hodnotí korunovaci krále Karla III. britský tisk. Vyzdvihuje spojení tisíc let starých tradic s novinkami, které odrážejí současnou Británii, například zastoupení několika náboženství a jazyků na obřadu ve Westminsterském opatství. I díky nim se Karel stal panovníkem 21. století navzdory historickému ceremoniálu, napsala média.Zlaté kočáry, těžká roucha a koruny posázené drahokamy. Ale Karel je panovníkem 21. století
Politika
Sladký dezert vymyslel michelinský šéfkuchař Adam Handlig a je kombinací tradičního yorkshirského moučníku podobného perníku, jahodového želé, pudinku ochuceného čerstvým zázvorem a kandovanými pistáciemi. Pro mě je nejvíc zajímavé, že tři osoby zodpovědné za královské menu byly: Asiat, žena z britsko-bangladéšskými kořeny a Skot. Je vidět, že kulinářství nemá hranice a impérium skvěle potvrdilo svůj celosvětový rozměr.
Statisíce lidí se shromáždily v centru Londýna, aby přihlížely korunovaci krále Karla III. Ačkoli nový panovník oslavy v mnohých ohledech zmodernizoval a zeštíhlil, jednalo se i tak podle odborníků o největší operaci od státního pohřbu Winstona Churchilla, míní zvláštní zpravodaj serveru Newstream Karel Pučelík, který oslavám přihlížel přímo na místě.REPORTÁŽ: Korunovace Karla III. byla oslavou britskosti s dotekem starobylé mystiky
Politika
Čtěte i další díly gastroseriálu Pavla Maurera Nejezte blbě!
Je libo saranče na grilu, vařeného škorpióna nebo smaženého moučného červa v bramborovém těstíčku? Hmyz se pomalu, nenápadně a nenávratně vkrádá do našeho jídelníčku. A je dost pravděpodobné, že bez něj to v příštích letech naše planeta z hlediska výživy obyvatelstva nepřežije.Je libo moučné červy k večeři? Hmyz se pomalu vkrádá i do jídelníčku Evropanů
Enjoy
Připadá mi, že z celého příborového portfolia je úplně nejpodstatnější lžíce. Lžíce je tak samozřejmou součástí našeho života, že často ani nevnímáme její design a z jakého materiálu je vyrobena. Pavel Maurer: Moje nejoblíbenější lžička je od Kaplického. Tu od Armaniho jsem si nekoupil
Enjoy
V bytě, na balkoně, na zahradě. Bylinkám se může dařit všude. A v jídle udělají obří službu. I ty nejobyčejnější rostlinky umějí být kořením života, míní gurmet Pavel Maurer a přiznává, že jejich pěstování propadl.Pavel Maurer: I obyčejné bylinky dokáží udělat z každého jídla gurmánský zážitek
Enjoy
PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ
Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.
Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.
Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly.
Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.
O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.
Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.
Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.