Reklama

Vyberte si z našich newsletterů

Přihlásit odběr

Pavel Maurer: Co měl král Karel III. k obědu v den korunovace. Exotiku v klasice

Karel III. v den své korunovace
ČTK
Pavel Maurer

Miliony lidí na celé planetě o víkendu sledovaly nevídanou korunovaci. Mě na této unikátní parádě samozřejmě zajímá pohled gastronomický. Co asi po těch únavných hodinách čekání, mávání, modlení, zpívání a provolávání slávy nakonec měli k jídlu? Jak vypadal korunovační oběd? Co jedli a pili nejprestižnější aristokraté světa? Kdo měl tu čest a pochopitelně i nejvyšší prověrku, aby mohl potěšit vyprahlá hrdla králů, ministrů, princezen, vévodů, knížat, slovutných lordů a prezidentů?

Reklama

Kdo byl ten vyvolený, asi trochu vystresovaný a bezesporu nesmírně unavený šéfkuchař a co bylo dobrého? „Korunovační quiche” je pokrm oblíbený novopečeným králem, který příliš nevyznává maso. Je plněný špenátem, čedarem, fazolemi a voňavým estragonem a důvodů, proč byl vybrán, je několik. Lze jej snadno přizpůsobit různým dietním požadavkům a jeho výroba není příliš nákladná. Konzumuje se teplý i studený. Královský palác doporučil quiche servírovat spolu se zeleným salátem a vařenými novými bramborami.

Korunovační quiche” je pokrm oblíbený novopečeným králem, který příliš nevyznává maso ČTK

video

Moje gastro cesta začala klinickou smrtí, říká gurmet Pavel Maurer

„Nejvíce, ze všeho co jsem kdy udělal, mě těší naše občanská iniciativa 3DUBY. Tu jsme s manželkou založili ještě s Martinou Navrátilovou v době, kdy se celý gastro nápad jen rozjížděl,” říká jedna z nejvýraznějších tváří české gastronomické scény Pavel Maurer. „Chtěl jsem, aby tady po mně něco zbylo. Zasazení stromů předcházela nehoda v Alpách, při níž jsem prožil klinickou smrt,“ uvedl v pořadu Značka: Osobně zakladatel nezávislého průvodce po tuzemských restauracích Maurerův výběr Grand restaurant a oblíbené gastro události Prague Food Festival.

Přečíst článek

Kulinářství nezná hranice

Dalším jídlem byly jehnějčí kotlety s asijskou marinádou podle receptu špičkového šéfkuchaře Kena Homa. Potom grilovaný lilek ochucený česnekem a podávaný s jogurtovou omáčkou s kari kořením a mangovým čatní, který připravila hvězda televizních kuchařských show Nadiya Hussain.

Král Karel III. s manželkou Camillou v kočáře přijíždí na ceremonii ve Westminster Abbey.

Zlaté kočáry, těžká roucha a koruny posázené drahokamy. Ale Karel je panovníkem 21. století

Jako dokonale nacvičenou, ale zároveň tajuplnou a dojemnou podívanou hodnotí korunovaci krále Karla III. britský tisk. Vyzdvihuje spojení tisíc let starých tradic s novinkami, které odrážejí současnou Británii, například zastoupení několika náboženství a jazyků na obřadu ve Westminsterském opatství. I díky nim se Karel stal panovníkem 21. století navzdory historickému ceremoniálu, napsala média.

Přečíst článek

Reklama

Sladký dezert vymyslel michelinský šéfkuchař Adam Handlig a je kombinací tradičního yorkshirského moučníku podobného perníku, jahodového želé, pudinku ochuceného čerstvým zázvorem a kandovanými pistáciemi. Pro mě je nejvíc zajímavé, že tři osoby zodpovědné za královské menu byly: Asiat, žena z britsko-bangladéšskými kořeny a Skot. Je vidět, že kulinářství nemá hranice a impérium skvěle potvrdilo svůj celosvětový rozměr.

Samotný akt korunovace Karla III.

REPORTÁŽ: Korunovace Karla III. byla oslavou britskosti s dotekem starobylé mystiky

Statisíce lidí se shromáždily v centru Londýna, aby přihlížely korunovaci krále Karla III. Ačkoli nový panovník oslavy v mnohých ohledech zmodernizoval a zeštíhlil, jednalo se i tak podle odborníků o největší operaci od státního pohřbu Winstona Churchilla, míní zvláštní zpravodaj serveru Newstream Karel Pučelík, který oslavám přihlížel přímo na místě.

Přečíst článek

Nejezte blbě s Pavlem Maurerem Newsteram

Čtěte i další díly gastroseriálu Pavla Maurera Nejezte blbě!

Je libo moučné červi, cvrčky, sarančata a jiný hmyz? To jsou pochoutky blízké budoucnosti

Je libo moučné červy k večeři? Hmyz se pomalu vkrádá i do jídelníčku Evropanů

Je libo saranče na grilu, vařeného škorpióna nebo smaženého moučného červa v bramborovém těstíčku? Hmyz se pomalu, nenápadně a nenávratně vkrádá do našeho jídelníčku. A je dost pravděpodobné, že bez něj to v příštích letech naše planeta z hlediska výživy obyvatelstva nepřežije.

Přečíst článek

Pavel Maurer: Moje nejoblíbenější lžička je od Kaplického. Tu od Armaniho jsem si nekoupil

Připadá mi, že z celého příborového portfolia je úplně nejpodstatnější lžíce. Lžíce je tak samozřejmou součástí našeho života, že často ani nevnímáme její design a z jakého materiálu je vyrobena.

Přečíst článek

Pavel Maurer: I obyčejné bylinky dokáží udělat z každého jídla gurmánský zážitek

V bytě, na balkoně, na zahradě. Bylinkám se může dařit všude. A v jídle udělají obří službu. I ty nejobyčejnější rostlinky umějí být kořením života, míní gurmet Pavel Maurer a přiznává, že jejich pěstování propadl.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Král Karel III. s manželkou Camillou v kočáře přijíždí na ceremonii ve Westminster Abbey.

Zlaté kočáry, těžká roucha a koruny posázené drahokamy. Ale Karel je panovníkem 21. století

Přečíst článek
Britský král Karel III a královna Camilla mávají davům z balkonu Buckinghamského paláce po korunovačním ceremoniálu v Londýně.

Lukáš Kovanda: 20 miliard čistého zisku. Vydařená korunovace Karla III. navíc upevnila reputaci britské monarchie

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme