Pavel Maurer: Kde se najíst ve Varech aneb Tipy nejen pro festivalové období
Už třetí den courám po festivalově laděných Karlových Varech a přemýšlím, jaká gastronomická doporučení vám dám nejen na období „filmové”, ale na kdykoli, kdy se rozhodnete sem přijet. Je to fakt kouzelné místo, říká gastronovinář a gurmet Pavel Maurer, který se pro Newstream podělil o své tipy na kulinářské zážitky.
Znám (pro srovnání) jen pár světových lázeňských městeček, třeba Baden-Baden, Bad Gastein nebo Montecatini Terme. Ale karlovarská kolonáda, dlouhá procházka kolem řeky s termálními gejzíry, lesní výstupy po stopách Goetheho, nečekané vyhlídky, dortově „načančaná” architektura stovek domů, privátních hotýlků, úzká dlouhá schodiště vedoucí tajemně bůhví kam? Prostě romantika na druhou.
Neopakovatelný genius loci
Úplně chápu, proč si v historii i v současné době významné světové celebrity vybíraly právě toto město k odpočinku a proč i dnes touží spousta lidí se třeba jen projít, podívat, dát si malou lázeňskou kůru a ochutnat některý z mnoha léčivých pramenů. Jsem prostě vždy uchvácen místním geniem loci a dnes jsem pozoroval, že snad i ostatní.
Karlovarský festival je v plném proudu. Již nyní je ale znát, že jde o velmi povedený ročník. Vedle až neskutečného množství lidí, které na kolonádě a ve festivalových ulicích nebylo vidět již roky, jsou toho důkazem zejména články v prestižním magazínu Variety, kterých je letos výrazně více než v předchozích ročnících. Důvod? Přijeli opravdu skvělí hosté, kteří mají co říct.Stanislav Šulc: Vary se vydařily. Přijeli ti správní
Názory
Viděl jsem Araby i Židy, Španěly i Američany, partičku bodrých chlapíků z Moravy, domácí návštěvníky nejrůznějších sociálních vrstev, což je většinou vidět na oblečení, také ruština je tu stále frekventovaně slyšet (i když poslední dva roky trochu méně). Všichni bez rozdílu však mají v očích obdiv k té kráse a pohodu ve volném kolonádním tempu.
A jídlo a pití? Někdo tvrdí, že nejlépe je si dát nějaké malé „street food” do ruky a že se nemůžete splést. Já tak úplně nesouhlasím a vždy bych doporučoval si trochu obhlídnout stánek, zázemí a také použít čich a nasát vůni nebo nelibé aroma přepálených tuků, a pak se rozhodnout. Co se týká lázeňských oplatek, tak je to bez komentáře, nikdy jsem se zatím nespletl.
Městské Alžbětiny lázně v Karlových Varech budou jednat se soukromými investory o vstupu do lázeňského provozu. Město má dva zájemce o spolupráci, prioritně chce jednat s řetězcem Hilton, respektive s jeho značkou Curio Collection. Možnosti, za jakých by mohly dlouhodobě ztrátové Alžbětiny lázně do budoucna fungovat, by mohly být známy na podzim. Na jednání zastupitelstva to řekla primátorka Andrea Pfeffer Ferklová (ANO).Prestižní řetězec Hilton má zájem o karlovarské Alžbětiny lázně. A má šanci
Reality
Ovšem pak nastává trochu vyšší gastronomie pro ty, kdo chtějí ochutnat nejzajímavější restaurace ve Varech. Je to samozřejmě dražší, ale kulinární zážitek rozhodně velký. Dovoluji si vám nabídnout moji „velkou pětku“, kam já chodím téměř vždy. A tak mohu doporučit na základě osobní zkušenosti (abecední pořadí bez preferencí): Embassy, Grandrestaurant Pupp, La Hospoda, Le Marché a Promenáda.
-
Embassy
Podniků je ve Varech víc, ale, pokud se mám držet pouze své poslední zkušenosti, pak třeba rodinný podnik Embassy je slavný nejen svou vyhlášenou kachničkou a husičkou, ale také se můžete podívat na fotografie světových filmových hvězd, které tu jedly spolu s Jiřím Bartoškou, třeba Michael Douglas, Gregory Peck nebo Mia Farrowová a určitě i Miloš Forman. Podnik i hotel v sobě skrývá mnoha další tajemství, ale to se dozvíte až osobně.
-
Grandrestaurant Pupp
Grand hotel Pupp je asi největší v Česku a jeho restaurace tomu odpovídá. Zkušený šéfkuchař tu klade velký důraz na lokální a sezónní produkty. Je to ovšem podnik, kam nemůžete přijít v kraťasech, byť je venku 30+, oni vám možná „odpustí”, ale já bych to nedal. Pokora vůči místní restaurační a hotelové extratřídě - ta se vyjadřuje nejen v chování, ale i v dress code. Úcta vůči lokalitě, jídlu i personálu.
-
La Hospoda
La Hospoda je pár minut krátké a krásné procházky kolem řeky od hotelu Thermal. Je to ne úplně klasický „pub”, ale pivo mají samozřejmě skvělé, dobře ošetřeno a jejich strategie jídla je zjevná už na předkrmech: od pečených krevet v česnekovém oleji s chilli až po nakládané buřty s cibulí s domácím chlebem.
Australský herec Russell Crowe osobně uvedl v Karlových Varech film Master&Commander: Odvrácená strana světa z roku 2003. V epickém příběhu z období napoleonských válek si zahrál roli kapitána Jacka Aubreyho, která patří mezi jeho neoceňovanější. Publikum zaplněného velkého sálu hotelu Thermal herci, který v pátek obdržel cenu festivalu za mimořádný přínos světové kinematografii, aplaudovalo ve stoje.Russell Crowe uvedl na festivalu v Karlových Varech film Master & Commander
Enjoy
A pak už svíčková na smetaně podle Rettigové. Okouzlujícím momentem je pro mne, že součástí podniku je veřejné odborné vzdělávání se studenty Střední školou stravování a služeb v Karlových Varech. Takže studenti v přímém přenosu. Personál je mladý a podle mým zkušeností velmi milý a akční.
-
Le Marché
Le Marché je podnik na břehu řeky Teplá. Majitel pan Krajč mne před lety pozval, ať ochutnám, co vaří a pak je teprve ochoten být součástí mého výběru (grand-restaurant.cz), jinak - bez osobní zkušenosti - ne. Prostě mi chtěl napřímo ukázat svůj styl gastronomie. Byl jsem okouzlen a pokud budete ve Varech, je třeba si udělat dopředu rezervaci, protože pověst podniku se rozšířila rychle a je prakticky stále plno. Kuchyně je francouzky laděná, čerstvá, sezónní a velmi kreativní.
-
Promenáda
Moji „velkou pětku” abecedně uzavírá slavná rodinná restaurace a hotel Promenáda, kde jsem měl před lety významnou příležitost se mezi dveřmi téměř se „srazit” s Robertem de Niro, který patří mezi mezi mé nejoblíbenější herce-mafiány. Moc jsme si nepopovídali:-), ale mě ten milisekundový pohled stačil na celý život. Jídlo v Promenádě si nenechám ujít nikdy (stejně jako Robert), když jsme ve Varech. Jejich neuvěřitelné plato různorodých předkrmů (amuse-bouche) a potom tři houbové variace jako předkrm jsou nezapomenutelné. Ostatní delikatesy podle sezóny. Je to jméno, které pro gurmána na návštěvě v Carlsbadu nelze nikdy minout! Rodina Pazderků je stále přítomna, je to velmi osobní a profesionální zážitek.
Karlovy Vary mají takovou blbou nálepku města, kde se během celého roku tráva nehne. Rusové a Němci pijí horkou slanou vodu a v několika předražených hospodách kolem říčky Teplé konzumují předražené české smažené nesmysly, smažák, řízek, hranolky. Nebo rozmraženou pizzu za dvě stě korun.Karlovarský kraj je zlatá žíla, která čeká na své objevení
Enjoy
Nakonec bych rád zmínil podnik velmi nový - Varyo. Bohužel nemohu potvrdit gastronomický zážitek, spíše naopak. Snad ještě potřebují trochu času. Jedno je však jisté, že nabízejí jeden z nejkrásnějších a velmi neobvyklých pohledů na Karlovy Vary přes slavný bazén hotelu Thermal.
Je to asi jakési prokletí, že v mnoha světových městech se nacházejí podniky s úchvatným výhledem, ovšem s velmi průměrnou kuchyní. Jakoby trochu spoléhaly na to, že hosté odpustí díky tomu, že mají ten výhled. Já to neodpouštím, až budu příště ve Varech, těším se, že mi tu nabídnou lepší jídlo a že výhled bude tak znásobením celkového zážitku.
Karlovy Vary vedle zavedených hvězd vítají také talentované mladé filmaře z celého světa. Nově se na jejich podporu zaměřil jeden z nejbohatších Čechů, Karel Komárek. Jeho dnes již globální loterijní společnost Allwyn spustila ve spolupráci s European Film Promotion stipendijní program pro mladé filmaře, kteří v rámci projektu Future Frames budou mít šanci na studijní cestu do Los Angeles. První vítězkou se stala Amalie Maria Nielsen z Dánska.PODÍVEJTE SE: Komárek s Bartoškou ocenili mladé filmaře. Allwyn je pošle na stipendium do Los Angeles
Newstream TV
PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ
Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.
Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.
Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly.
Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.
O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.
Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.
Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.