Co je nejluxusnější jídlo na světě? Pátrá po něm Pavel Maurer

Čtvrtkilový steak obalený v jedlém zlatě? Obří modroploutvý tuňák vylovený před vašima očima? Co je vlastně nejluxusnější jídlo? Pátrání po něm podnikl proslulý gurmet, tedy přesněji gastronaut Pavel Maurer.
Jaké je nejluxusnější jídlo? Na takové dotazy s oblibou Jan Werich odpovídal bonmotem: „To je otázka za 64 tisíc dolarů!“
Fakt je, že si okamžitě vybavím spoustu neuvěřitelně drahých jídel, která byla skvělá, ale bohužel, občas přinesla i jistá zklamání. Vždyť to všichni dobře známe. Ve chvíli, kdy zaplatíme za jeden pokrm stejnou sumu jako třeba za kvalitní lyžařské boty, přirozeně očekáváme „performance“. Pokud se nekoná, nebo nám to prostě nechutná, máme okamžitě pocit, že jsme své peníze vyhodili oknem.
Podívejte se na nezvyklá místa, kde se i dobře najíte:
Nejluxusnější jídlo jsem určitě jedl v Barceloně, v New Yorku, v Gironě, v Jižní Francii, v Baskicku, ale také u nás připravené našimi vynikajícími šéfkuchaři. Pro mne je také velký luxus, když mi uvaří má dcera, můj syn nebo moje sestra. Vím totiž stoprocentně, že všechny ingredience jsou v nejvyšší úrovni, ať už jde o bio brambory, kampotský pepř, palestinský za’atar, sůl z Camarque, vlastní domácí jehněčí, med ze zahrady, rybu vylovenou maximálně před 24 hodinami a jemné koření ze všech koutů světa. Ale třeba i čaj z jednadvaceti bylinek osobně sbíraných za východu či západu slunce.
Gastroinfluencer Pavel Maurer za svůj život ochutnal nevídané. Chuťovému dobrodružství se vystavuje často a rád. Na své gastronomické cestě ale došel k důležitému poznání, že v jednoduchých pokrmech je nezapomenutelná krása.
Pavel Maurer: Ochutnal jsem hady, čolky i mořské kreatury. A stejně mi nejvíc chutnají francouzské brambory mého táty
Enjoy
Nebesky chutné
A tak se musíme vždy pořádně zamyslet, co je to vlastně ten luxus v gastronomii? Čtvrtkilový steak obalený v jedlém zlatě? Obří modroploutvý tuňák vylovený před vašima očima? Jídelní stůl pro tucet nadšenců pohupujících se na rameni jeřábu asi 50 metrů nad zemí? Zpívající šéfkuchař? Zážitková skleněná restaurace umístěná v podmořském skleněném tunelu na Maledivách, kde kolem vás plavou ryby nebo snad podnik v nejvyšší budově na světě Burdž Chalífa v Dubaji s celkem průměrnou restaurací, ovšem neuvěřitelným výhledem?
Je to fakt těžké, definovat luxus, když člověka občas potěší rybářská vesnice na malém řeckém ostrůvku, kde židle jsou nepohodlné, klimatizaci zajišťuje průvan a všechna jídla nabíráte jen jedním příborem, ovšem vše je absolutně čerstvé, autentické a nebesky chutné!

Zážitková gastronomie není performance, při níž jídlo hoří, levituje ve vzduchu a obsluha dělá přemety s tácem v ruce. Zážitek je v užití lokálních surovin, jemnosti a vytříbenosti kuchaře a dobrém sommelierovi. A přesně to najdete v pražské restauraci Aromi, která podle gurmeta Petra Maurera „i ze všedního večera udělá nezapomenutelný zážitek“.
Na nejlepší kambalu nemusíte letět do Říma. Stačí dojet tramvají na Mírák
Enjoy
Kde všude gastronaut Pavel Maurer žasl nad kulinářským uměním chefů? A proč si myslí, že pátrání po nejluxusnějším jídle na světě by měl být příběh bez konce? To se dočtete ve zbrusu novém printovém magazínu Newstream CLUB. Byznysově-lifestylový časopis je k dostání u dobrých prodejců i online.
Už příští týden se můžete zase těšit na pravidelný gastronomický sloupek Pavla Maurera, který píše exkluzivně pro newstream.cz.
Newstream CLUB je nový tištěný byznysově-lifestylový magazín.
Newstream vydává první číslo magazínu Newstream CLUB, přinese články z Harvard Business Review
Leaders
JARNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ
Porazit všechny a stát se jedničkou. Na českém trhu se to podařilo spoustě hráčům. Co když se ale pokusí prosadit na evropském, asijském, americkém, nebo dokonce globálním trhu? Pak začínají podnikatelé i firmy narážet na celou řadu problémů. Přesto řada z nich uspěla.
Zakladatel Lasvitu Leon Jakimič, zakladatel Unicorn Attacks Vít Šubert, majitel Mattoni 1873 Alessandro Pasquale či zakladatel a CEO globální platformy FTMO Otakar Šuffner. To je část hvězd jarního vydání magazínu Newstream CLUB, jehož hlavním tématem je GLOBÁLNÍ ÚSPĚCH. Jak ho dosáhnout z Česka? A lze se prosadit na celosvětovém kolbišti v éře, kdy druhé místo téměř vždy znamená prohru?
Magazín se dále věnuje velkým finančním skupinám, které svět dobývají investicemi. Zvláštní kapitolou pak je Německo, které pro tuzemské podnikatele i finančníky velmi často představuje první velkou zkoušku nebo příslovečnou bránu do světa. A platí to i ve chvíli, kdy se německá ekonomika potýká s celou řadou strukturálních problémů.
Podíváme se na největší investice, které čeští hráči v posledních letech učinili a které představují historicky největší akvizice českého kapitálu v zahraničí.
A hudební promotér David Gaydečka čtenáře pozve do tajemného Doupěte, které je úplně novým typem hudebního klubu, v němž vystupují hvězdy, které zná celý svět.
Sedmé vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.
Na další číslo se můžete těšit již v červnu.