Reklama

Vyberte si z našich newsletterů

Přihlásit odběr

Pavel Maurer: Týdně sníme jednu plastovou platební kartu

Pavel Maurer: Týdně sníme jednu plastovou platební kartu
iStock
Pavel Maurer

Čelíme invazi nanoplastů. To je holý fakt. Jsou všude, ve vodě, vzduchu, jídle i v životně důležitých orgánech lidí, třeba v mozku. Vědci spočítali, že člověk za týden sní až pět gramů tohoto odpadu. Pro srovnání, přesně tolik váží vaše kreditní karta. Tak tedy dobrou chuť!

Reklama

Před pár měsíci jsem tady psal o mikroplastech, především o těch, co konzumujeme z moře. O plastech, co jsou obsaženy prakticky ve všech rybách a „frutti di mare“. Možná jste i vy někdy zahlédli fotografie obrovských ostrovů z plastových lahví plovoucích po blankytně modrých oceánech nebo odstrašující záběry odpadků všeho druhu, ale především tohoto plastového, dusících romantické pláže ostrova Bali. Teď jsem ale zaznamenal s velkým potěšením informaci o snaze moravských vědců posunout se v boji proti všudepřítomným plastům i v oblasti běžného zemědělství.

Vědci: Mikroplasty už se dostaly i do mraků, mohou ovlivnit počasí a teploty

Výstraha vědců: mikroplasty už se dostaly i do mraků. Ovlivní počasí i teploty na Zemi

Vzduch, voda, půda, potraviny a dokonce i krev - mikroplasty se dostaly prakticky všude na Zemi a nyní se na tento seznam dostaly i mraky, napsal zpravodajský server The Guardian. Kousky plastových částic byly nedávno objeveny nad východní Čínou a nový výzkum ukázal, že tyto mikroplasty mohou ovlivňovat tvorbu mraků a počasí.

Přečíst článek

Podle dat OSN najdeme jen v mořích přes 50 bilionů částic mikroplastů, což je 500krát více, než kolik je hvězd v naší galaxii. Zatímco ve vodách jsou ovšem mikroplasty zmapované celkem podrobně, v jiných sférách přesnější data chybí. Vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně se proto ve spolupráci s kolegy z Akademie věd ČR rozhodli zkoumat, jak se plastové částice šíří v zemědělství. A to je velmi důležitá informace.

Studie Světového fondu na ochranu přírody uvádí, že člověk pozře za týden zhruba pět gramů mikroplastů. To je množství odpovídající například jedné platební kartě. „Vědci po celém světě si kladou otázku, co takové množství plastů udělá v těle? Z předchozích výzkumů víme, že většina mikroplastů se vyloučí. Velké otazníky ovšem zůstávají u nanoplastů, které se mohou dostávat do krve a objeveny byly i v mateřském mléce nebo mozku,“ popsal docent Pavel Horký z Ústavu výživy zvířat a pícninářství Agronomické fakulty na Mendelu, který od loňského roku vede výzkum zaměřený na monitoring cirkulace mikroplastů v zemědělské produkci.

Reklama

Nikoho dnes už asi nepřekvapí, že plasty nejsou pouze v jezerech, řekách a mořích, ale jsou prakticky všude, ve vzduchu, v půdě, v plodinách pěstovaných na poli, v mase či orgánech hospodářských zvířat i v lidském těle.

Olivový olej

Gastroinfluencer Maurer: Pro olivový olej nechodím do supermarketu, ale k pěstiteli

Není olej jako olej. Ten olivový působí blahodárně na vaše zdraví. Tohle tekuté zlato ale přitahuje také šmelináře. Dejte si pozor, jakou kvalitu kupujete, radí ve svém pravidelném sloupku na newstream.cz gastroinfluencer Pavel Maurer.

Přečíst článek

Polepšený hříšník

Unikátnost českého projektu spočívá především v jeho komplexnosti. Zaměřuje se na rostlinnou i živočišnou výrobu, ale také na zemědělskou půdu. Vědci cíleně krmí mikroplasty například drůbež a sledují, jak se částice transportují v rámci jednotlivých orgánů, částí těla, svalů a krve zvířat. Vědci se prostě budou zabývat hospodářskými zvířaty, což je nesmírně důležité právě v rámci potravinového řetězce, na jehož konci jsme my, lidé.

Vedle experimentů se zvířaty čeká výzkumníky také pokus ve sklenících. Mikroplasty budou vědci aplikovat do půdy, kam následně vysadí nejčastěji pěstované plodiny – například kukuřici nebo pšenici. Také v tomto případě budou sledovat, jak se z půdy dostávají plasty do různých částí rostlin.

Mikroplasty se do přírody dostávají dvojí cestou. Takzvané primární mikroplasty se v prostředí vyskytují rovnou v podobě malých částeček. Více než třetina těchto částic pochází z praní syntetického oblečení, dalších téměř třicet procent mikroplastů se tvoří při sjíždění pneumatik. Vedle toho vznikají sekundární mikroplasty rozpadem větších kusů plastových produktů, jako jsou tašky nebo lahve.

Vždy, když se mi v obchodě zeptají, zda chci tašku, tak mne polije horko, zda jsem nezapomněl svoji oblíbenou síťovku. Jasně, že ji velmi často zapomínám a pak si musím koupit zbytečný „plast“, ale snažím se a snad se mi to v budoucnu bude i více dařit! Věřím, že i vám.

Další sloupky gastroinfluencera Pavla Maurera ze série Nejezte blbě! čtěte zde

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

pizza

Gastronomickému světu vládnou pevnou rukou tři kuchyně. Proč jsou tak úspěšné?

Přečíst článek
Mezinárodní kuchařská olympiáda IKA

Pavel Maurer: Kuchařská olympiáda? I cukráři mají stejný stres, jako sportovci

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme