Pivo za 70 korun? Možná už po létě, říká restauratér
Aktuálně si gastro provozovatelé nemohou stěžovat na nedostatek hostů. S obavami ale vyhlížejí následující měsíce. Razantní zdražování energií může už na konci léta ukončit činnost některých podniků na malých městech a vesnicích. A na co se mají připravit hosté? Další zdražování obědů a piva je nevyhnutelné. „Původně jsem předpokládal, že hladinka piva z čepu v Praze bude stoupat k úrovni 70 korun pomaleji a dostihne ji až v příštím roce. Může se to ale klidně stát už letos na podzim,“ říká pro Newstream garant projektu Moje restaurace Asociace malých a středních podniků a živnostníků Luboš Kastner.
Jak dopadá razantní nárůst inflace na pohostinství?
V tuto chvíli zásadně. Celkové náklady rostou v gastru v rozmezí 20 až 30 procent. Zdražují všechny klíčové položky: suroviny, energie i mzdové náklady. Růst nákladů přitom nejde zcela promítnout do cen pro zákazníky. Profit gastroprovozů je tak pod velkým tlakem.
Lidé se do restaurací vracejí. Jakou čekáte sezónu?
Ano, zákazníci se do gastra vrátili. Sezóna je dobrá. Nicméně u všech provozovatelů panuje obava, co nastane na podzim. Ať u ž v případě příchodu další pandemické vlny nebo, a to hlavně v souvislosti s dalším růstem cen energií. Lze také očekávat, že spotřebitelé budou mít méně disponibilních prostředků. Je možné, že to vše se může dotknout některých podniků, zejména těch na menších městech a vesnicích, které budou muset skončit.
Fialova vláda čelí tlaku potravinářů a svazu obchodu, aby snížila DPH na potraviny. Zatím tlaku odolává, což je správné. Snížení DPH na potraviny by v jeho nutně přechodné podobě totiž mohlo spotřebitele poškodit. A nejvíce by v takovém případě poškodilo spotřebitele z řad nejchudších domácností. Pro ně totiž potraviny představují relativně vyšší část celkového domácího rozpočtu než pro bohatší domácnosti.Lukáš Kovanda: Snížení DPH na potraviny je zrádné. Mohlo by inflaci jen přiživit
Názory
O kolik již restaurace zdražily?
V Praze a větších městech se meziroční nárůst cen přehoupl přes 20 procent. V menších městech a na vesnicích se zdražovalo o 10 až 15 procent. Přičemž nejvíce zdražily obědy, na kterých už před covidem měli provozovatelé nejnižší marže. Gastropodnikatelé pochopili, že levné obědy nelze prakticky udržet. V některých regionech tak ceny obědových meníček poskočily až o 50 procent. Stále ale platí, že máme nejlevnější obědy v Evropě.
Jak razantní zdržování můžeme ještě očekávat?
Osobně očekávám zejména další zdražování piva. Původně jsem předpokládal, že hladinka v Praze se k hranici 70 korun vyšplhá až na v příštím roce, může se ale stát, že to bude už na konci podzimu. A nadále porostou i ceny obědů. To jsou dvě klíčové kategorie, u kterých si budou muset hosté připlatit nejvíc.
Inflace 70 procent je podle Turků jen papírová. Ve skutečnosti je nárůst cen podle místních daleko rychlejší, což se týká zejména cen pohonných hmot a nájmů. Ty jen za poslední rok vystřelily na troj- i čtyřnásobek. Pro srovnání: v Česku benzin a nafta podražily „jen“ o necelou polovinu, nájmy se na mnoha místech dokonce snížily kvůli pandemii. A co je horší: problémy se začínají podepisovat na turistickém ruchu, který je pro Turecko významným zdrojem příjmů. Analýza: Takhle vypadá opravdová inflace. Ze situace v Turecku by Češi páchali sebevraždy
Enjoy
Čekají gastro krušné měsíce?
Jak jsem naznačil, do podzimu bude dobře, a to i ve městech, přestože hodně lidí odjede během léta na dovolené. Poptávka je nyní silná. Nadále bude záležet na situaci, a to nejenom u hostů, ale i firem. Pokud například nebudou opět zakázány vánoční večírky, jako tomu bylo v uplynulých pandemických letech, bude to dobré. Zkrátka jakékoliv omezení provozu by s sebou neslo dramatické následky.
Do současných cen potravin v obchodech se propsalo masivní zdražování zemědělských surovin. Vysoká cena je podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy často způsobena spíše panikou než nedostatkem surovin. Někteří velkozemědělci podle něho současnou situaci využívají a prodávají staré zásoby za nové ceny. Tomáš Prouza: Zemědělské suroviny jsou nejdražší v historii
Money
Miroslav Singer, bývalý guvernér České národní banky, mi asi před měsícem při rozhovoru řekl, že se růstem cen musíme protrápit, a že každý něco ztratí. Že se s tím nedá nic dělat. Současný guvernér národní banky Jiří Rusnok mluvil při rozhovoru v únoru v podobném duchu. Inflace každého z nás připraví o peníze. A do třetice, podobně nyní mluvil i Tomáš Nidetzký, současný viceguvernér, a ještě nedávno jeden z aspirantů na guvernérskou pozici. Tu mu vyfoukl Aleš Michl.Dalibor Martínek: Zchudněte, neutrácejte! Zní šílený vzkaz od ČNB
Názory
PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ
Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.
Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.
Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly.
Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.
O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.
Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.
Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.