Bar Alma je v prestižním gastro průvodci | Newstream

Vyberte si z našich newsletterů

Přihlásit odběr

Pražský bar se dostal prestižního gastro průvodce. Míchají v něm drinky z polníčku nebo borové šišky

Pražský bar se dostal prestižního gastro průvodce. Míchají v něm drinky z polníčku nebo borové šišky
Se svolením Alma
Petra Nehasilová

Nejen při vaření, i při míchání koktejlů je pro ně důležitá sezónnost a lokálnost. Drinků, do nichž používají i „hluchavky“, si všiml prestižní žebříček 50 Best Discovery, který mapuje nejzajímavější bary, restaurace a hotely světa.

Alma funguje od rána do noci. Den začíná v kavárně, oběd a večeři lze vyřešit v restauraci, a posléze se přesunout na skleničku do vinárny. Bar v podzemním podlaží může fungovat jako noční klub. Před dvěma roky rekonstruovaný prostor, kdysi v něm bývalo kino, v ulici V Jirchářích nedaleko Národního divadla, zaujal i prestižní gastronomický žebříček 50 Best Discovery, který vypíchl práci tamních barmanů.

„Koktejly se vyznačují širokým spektrem neobvyklých příchutí, které odrážejí úctu Almy k přírodním ingrediencím a sezónnosti, jako je polníček a nakládaná borová šiška,“ láká 50 Best Discovery k návštěvě podniku na svém webu. 

Vlastně celý gastronomický komplex Alma stojí na respektu k surovinám. K jejich sezónnosti, k jejich osobitosti, k jejich původu a tvůrcům. Do restraurace, baru i kavárny tak berou suroviny od lidí, kteří to cítí stejně, ať už jsou to farmáři, vinaři či majitelé pražírny kávy.  Alma vznikla jako nová kapitola příběhu Kro Kitchen a pokračování spolupráce Petra Němce a Vojty Václavíka.

V rozšířeném seznamu se letos objevilo více než 500 nových podniků, z toho 100 barů. Každé zařízení, včetně pražské Almy, je vybráno na základě hlasů od více než tří tisíc odborných členů hlasovací Akademie, kteří jsou experti na místní restaurace, bary a hotely.

V žebříčcích 50 Best se objevuje vždy 50 + 50, nejlepších podniků světa v kategoriích restaurace, bary a od roku 2024 i hotely. 50 Best Discovery funguje jako rozšíření každoročních žebříčků 50 Best, ale samo o sobě není žebříčkem. Doporučené podniky se nacházejí ve více než 700 lokacích po celém světě.

Z Česka je na seznamu historicky pět dalších barů a dvě restaurace. Prahu kromě Almy reprezentují bary Black Angel’s, Hemingway a L’Fleur spolu s restaurací La Degustation Bohême Bourgeoise, moravskou gastroscénu zastupuje Super Panda Circus.

Čerstvě napečený chléb s kachním Rillettes.

Vyučila se v prestižní pekařské škole ve Francii. Pravé bagety teď nabízí v luxusním koloniálu v Košířích

Absolvovala prestižní pekařskou školu École Internationale de Boulangerie v Aix-en-Provence. A poté si Lucie Caïs Steblová otevřela stylovou francouzskou pekárnu v pražských Košířích.

Přečíst článek

Šéfkuchař Marcel Ihnačák v magazínu Newstream CLUB

Marcel Ihnačák: Vegeta zkazí přirozenou chuť každého jídla. Když ji používáte, všechny pokrmy chutnají stejně

Patří k nejznámějším tuzemským šéfkuchařům a v současnosti za jeho uměním můžete vyrazit na Břeclavsko, kde vlastní hned několik podniků. „Jižní Morava byla láska na první pohled. Historie, příroda a víno bylo to, co mě sem táhlo. Dnes si už neumím představit, že žiji jinde,“ říká proslulý šéfkuchař Marcel Ihnačák v rozhovoru, který původně vyšel v letním vydání magazínu Newstream CLUB a nyní si jej můžete přečíst v rámci Inventury 2024 byznysového portálu newstream.cz.

Přečíst článek

Související

Barcelonská restaurace Disfrutar získala prestižní ocenění nejlepší restaurace světa

Středomořská gastronomie táhne. Kde najdeme současnou nejlepší restauraci světa?

Přečíst článek
Radek Kašpárek

Michelinský kuchař Kašpárek: Přál bych si, aby Češi neřešili jen cenu jídla

Přečíst článek
Doporučujeme