Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Řeckým ostrovům hrozí kolaps. Chybí voda a nezvládají turistickou invazi

Řecké ostrovy již přestávají zvládat invazi turistů
Michal Nosek

Od pandemie v letech 2020 až 2022 se cestovní ruch v celé Evropě znovu zrychluje. V přímořských letoviscích se tak zhoršily problémy se zásobováním, ulice jsou ucpané turisty i automobily a vznikají i další problémy. Některá oblíbená turistická místa se proto pokoušejí zmírnit tlak turistů poplatky, návštěvnickými stropy a dokonce dočasnými zákazy. Známky úspěchu jsou zatím nejasné, protože rekordní léto teprve začíná.

Reklama

Nálada obyvatel nejvyhlášenějších turistických center Evropy je velmi špatná. Děsí je nezvladatelné davy turistů. Benátky zavedly vstupné a zakázaly vstup početným skupinám. Ve španělských destinacích Mallorca a Kanárské ostrovy protestují místní obyvatelé za návrat svého životního prostoru, který jim stále víc zabírají prázdninoví návštěvníci. Podobná situace vládne i v Barceloně, kde se obyvatelé rovněž rozčilují na záplavu turistů, která je omezuje.  

FOTOGALERIE: Prohlédněte si nejkrásnější pláže

Ještě dál zašel například italský ostrov Capri. Ten koncem června úplně zakázal vstup turistům kvůli vážnému nedostatku vody a strachu ze zhroucení místní infrastruktury. Opatření bylo sice krátkodobé, ale dle starosty se může kdykoli opakovat. 

Reklama

„Problém se neomezuje pouze na několik ostrovů a rozhodně se netýká pouze Itálie a Řecka,“ řekl pro agenturu Bloomberg Ioannis Spilanis, odborný asistent z University of the Egean. „Problém je více než zřejmý minimálně od roku 2018. Pak přišla pandemie, my jsme na to zapomněli a tlačili na návrat cestování a turistiky, abychom napravili škody v cestovním ruchu," říká k vážné situaci. 

Cestovní ruch je pro řeckou ekonomiku stěžejní, znovu láme rekordy doby před pandemií a podle World Travel představoval v roce 2023 téměř jednu pětinu ekonomické produkce země.  

Řecko loni přilákalo 32,7 milionu turistů, tedy o 18 procent více než rok předtím. Dle Bank of Greece bylo z hlediska cestovního ruchu velmi úspěšné i letošní první čtvrtletí, kdy do Řecka dorazilo o čtvrtinu víc návštěvníků než loni.  

Barcelona

Barcelona si došlápla na Airbnb. Do roku 2028 zakáže krátkodobé ubytování

Tvrdý direkt pro Airbnb v Barceloně. Španělské město opět razantně zasáhlo proti krátkodobým pronájmům a do roku 2028 je chce zcela zakázat.

Přečíst článek

Letoviska v ohrožení 

Nárůst cestovního šílenství však vyvolává nevoli místních. Starosta ostrova Serifos Konstantinos Revinthis, například řekl, že od prosince do února nejsou na ostrově otevřené žádné restaurace. „Nic už není pro místní,“ dodal. 

Řecké ostrovy Serifos, Folegandros a Sifnos se letos dostaly na seznam nejohroženějších míst Evropy sestavený památkovou skupinou Europa Nostra, která poukázala na „bouřlivou výstavbu“ a degradaci přírodních zdrojů. V červenci zde navíc vypukly lesní požáry. 

Řecký premiér Mitsotakis

Šest dní v práci má spasit ekonomiku. Řecká novinka vyvolala mezi zaměstnanci pobouření

Zatímco v Evropě se začíná více diskutovat o zkrácení pracovního týdne, Řekové na to jdou jinak. Tamní vláda si od zákona, který platí od června a umožňuje šestidenní pracovní týden, slibuje zvýšení zaměstnanosti a omezení práce na černém trhu. Novinka se ovšem u Řeků nesetkala s pochopením a vyvolala pobouření.

Přečíst článek

Starosta Revinthis pro Bloomberg řekl, že turisty letos čeká nemilé překvapení kvůli nedostatku vody a měli by se také připravit na zhoršující se dopravní zácpy, které by mohly způsobit, že zmeškají čas odjezdu trajektu. „Musí třeba vědět, že se nebudou moci osprchovat,“ dodal na vysvětlenou. 

K jeho názoru se připojil i starosta další turistické perly, ostrova Santorini. „Pro Santorini bude letošek velmi špatný rok,“ uvedl Nikos Zorzos. Ostrov si dle něj již nemůže dovolit ani jedno lůžko pro ubytování navíc. Magistrát ale není schopen zakázat novou výstavbu, a tak chce, aby zasáhla athénská vláda. Santorini očekává letos v létě 3,4 milionu turistů, přestože místní úřady žádají omezení od roku 2012, řekl Zorzos. 

Znepokojení v Evropě

Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis připustil, že oblast čelí problémům s nadměrnou turistikou a v červnu oznámil plány na omezení výletních lodí u nejoblíbenějších ostrovů. „Myslím, že to zredukujeme příští rok,“ řekl Mitsotakis. 

Nová pravidla by mohla vést k omezení počtu ostrovních kotvišť nebo zavedení nabídkového řízení na sloty. To je nejnovější návrh na omezení jednodenních výletníků z výletních lodí. 

Problémy na ostrovech uznala i Evropská komise a ve zprávě z roku 2018 uvedla, že návštěvníci přinášejí na Santorini miliardu eur ročně, přičemž jejich počet vzrostl až na 107,8 turistů na každých 100 obyvatel. Některé z negativních dopadů „mají trvalé následky na ostrov a jeho komunitu,“ napsali autoři zprávy. 

Letní dovolená s Falkensteiner

K moři nebo do hor? Prohlédněte si tipy na letní dovolenou

Letní dovolená je obdobím, kdy si každý zaslouží odpočinek a relaxaci podle svých představ. I když je otázkou, co si pod těmi slůvky přesně vybaví.

Přečíst článek

Gastronomické cestování: Kam za dobrým jídlem?

Jídlo je perfektní motivace pro cestování. Každá kultura má své tradiční pokrmy a nápoje. Koření, suroviny a způsob přípravy - to vše se v místní kuchyni odráží. Vybrali jsme pro vás 4 lokality, kam se vyplatí za jídlem a kulturou vycestovat a objevit nepoznané.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Miodrag Mlačić, ředitel Chorvatského turistického sdružení

Miodrag Mlačić: Češi dávno nejsou paštikáři. Patří k těm nejbohatším turistům v Chorvatsku

Přečíst článek
Amstredam

Revoluce v ubytování přichází do Česka. Zákazník soutěží s cenou, kterou je ochoten za pokoj zaplatit

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme