Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čarodějův učeň láme milionové rekordy. Máte doma první vydání Harryho Pottera?

Originál ilustrace z obálky prvního vydání knihy Harry Potter a kámen mudrců se dnes v newyorské aukci prodal za 1,9 milionu dolarů (44,3 milionu korun).
Profimedia.cz
 ČTK

Originál ilustrace z obálky prvního vydání knihy Harry Potter a kámen mudrců se v newyorské aukci prodal za 1,9 milionu dolarů (44,3 milionu korun). Podle agentury DPA se tak stal nejdražším artiklem spojovaným se sérií o čarodějnickém učni, který se kdy vydražil.

Reklama

První díl románu britské autorky Joanne Rowlingové vyšel v angličtině v roce 1997. Tehdy třiadvacetiletý kreslíř Thomas Taylor zachytil Pottera na nástupišti devět a tři čtvrtě londýnského nádraží s vlakem do školy v Bradavicích. Za svou kresbu dostal od nakladatelství Bloomsbury asi 800 dolarů (dnes 18.600 korun), což byla tehdy běžná sazba pro začínajícího ilustrátora díla málo známé autorky, napsal server specializovaný na zprávy o aukcích cllct.

Snímek ONEMANSHOW: The Movie
video

Kazma porazil i Harryho Pottera. Jeho film vydělává dokonce víc než Anděl Páně

Můžete ho nenávidět. Kazmovi to ale je jedno. Jeho film se stal absolutním fenoménem a jen za první čtyři dny v kinech rozmetal většinu rekordů tuzemské kinematografie. Zastaví ho něco?

Přečíst článek

Aukční síň Sotheby's očekávala prodejní cenu do 600 tisíc dolarů (14 milionů korun), což finální částka trojnásobně překročila. V závěru dražby čtyři zájemci po telefonu licitovali o ilustraci, rozhodlo posledních deset minut.

Dosud drželo aukční rekord za věci spojené s Potterem první vydání knihy, které se v prosinci 2021 prodalo za 471 tisíc dolarů. Knihu začínající autorky odmítlo 12 vydavatelství, nakonec ji vytisklo až Bloomsbury. Ani jejich očekávání ale nebyla vysoká, vyšlo jen 500 výtisků.

Reklama

Taylor originál kresby prodal už v roce 2001 za 100 tisíc dolarů (2,3 milionu korun). Očekával, že po zfilmování série už se původní ilustrace nebudou používat a cena by mohla klesat. Částka, kterou tehdy za ilustraci získal, se Taylorovi podle serveru cllct zdála velmi slušná.

Původní Alenka v říši divů patří k nejdražším knihám historie

Harry Potter, nebo Hobit? Nejdražší dětské knihy stojí miliony

Do aukce se již za měsíc dostane jeden z výtisků první edice Harry Pottera J. K. Rowlingové. Jedná se o jeden z pouhých 200 kusů, které se v roce 1997 dostaly do volného prodeje. Poslední takový výtisk v aukci vynesl 471 tisíc dolarů. Které dětské knihy jsou na prestižním seznamu nejcennějších sběratelských artiklů?

Přečíst článek

Návrhářka Vivienne Westwoodová s manželem

Korzety, šaty i šperky. Šatník britské královny punku jde do aukce

Aukční síň Christie's chystá na červen prodej osobního šatníku britské módní návrhářky Vivienne Westwoodové, která zemřela před necelými dvěma lety. V nabídce bude přes dvě stě položek od šatů a doplňků až po šperky z celkem čtyř dekád tvorby této rebelky a politické i ekologické aktivistky. Výtěžek půjde na charitativní účely - Nadaci Vivienne, Amnesty International a Lékařům bez hranic.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Obraz rakouského malíře Gustava Klimta Dáma s vějířem se stal nejdražším obrazem prodaným v evropské aukci, nový majitel za něj zaplatí 85,3 milionu liber (2,35 miliardy Kč). Portrét z roku 1918 byl hlavním lákadlem dnešní dražby aukční síně Sotheby's, která ho nabídla s vyvolávací cenou 58 milionů liber. Po dramatickém souboji zájemců ale dosáhl kladívkové ceny 74 milionů liber. Do konečné ceny se promítla ještě aukční přirážka.

Klimtův obraz Dáma s vějířem překonal evropský aukční rekord. Nejen v malbě, ale v umění vůbec

Přečíst článek
Zlatý Křik I od Mikuláše Medka

Čeští umělci bodovali v aukci Sotheby's. Nejdráž se prodalo dílo Mikuláše Medka

Přečíst článek
Součástí prodeje sbírky rozvádějícího se páru Macklowových byl i obraz Andyho Warhola Blue Airmail Stamps, který byl prodán za 1,32 milionu dolarů.

Sotheby´s hlásí rekordní prodeje. Trh s uměním je na rozdíl od toho akciového neprůstřelný

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme