Reklama

Vyberte si z našich newsletterů

Přihlásit odběr

Reportáž: Ani McDonald´s ani Popeyes. Na Václaváku se dá najíst rychleji a levněji

Tříchodové menu na Václaváku? Není problém, stačí skočit do táckárny.
Petra Jansová/Newstream.cz
Petra Nehasilová

V Jídelně Světozor kousek od Václaváku je kolem poledního plno. Není divu. Tříchodové menu tam nabízí za 149 korun.

Reklama

Jako by se tam zastavil čas. Hned při vstupu do Jídelny Světozor ve stejnojmenné prvorepublikové pasáži dýchnou na návštěvníka, strávníka, 80. léta. Ceny jsou tam teď samozřejmě výrazně vyšší než tehdy, ale na současnou dobu jsou spíš nižší.

Polévku, hlavní jídlo a zákusek se dá pořídit za 149 korun. Platit jde samozřejmě jen hotovostí. Karty neberou. Vaří zde českou klasiku. Svíčkovou, rajskou nebo křenovou omáčku. Výpečky se špenátem, šunkofleky nebo smažák.

„Jsem šťastný, že jsem našel takový utajený skvost, jakým tahle jídelna je. Obědvá tu hodně lidí, od stavebních dělníků přes studenty až po byznysmeny,“ popisuje jídelnu na cestovatelském serveru Trip Advisor uživatel z Austrálie.

Reklama

Místo, kam jsme se vydali i my ochutnat atmosféru tradiční „táckárny“, navštívil Australan před pár měsíci. A nadšeně ji doporučuje. A přidává i  detailní popis, jak se v takovém podniku chovat.

Vejdete dovnitř, vezmete si tác, vyberete si jídlo a jdete k pokladně. Když dojíte, prázdný talíř na tácu vrátíte ke speciálnímu okénku. Dělá to tak každý. A je skvělé, že za sebou nikdo nezanechává binec, který by někdo další musel uklízet,“ popisuje spokojený zákazník z Brisbane.

Chlebíček v karlínském bistru Jana Paukerta

Chlebíček je český vynález. Znají ho turisté a pochutnávají si na něm i vegani

Francouzi mají amuse bouche, Britové sendvič a Češi chlebíček. Jak se změnil za 100 let? A dá se na něm vydělat?

Přečíst článek

A není sám. Na Trip Advisoru jsou i další cizinci, kteří vychvalují kvalitu i cenu. Obzvlášť pak u piva. „Kéž by jsme něco podobného měli v Manchesteru,“ píše jiný přispěvatel. 

Jídelna Světozor je i za nás z Newstreamu skvělým místem. Jídlo bylo dobré a ani jsme nemuseli dlouho čekat ve frontě. Vlastně takový příjemný český retro fast food se skvělými cenami. Určitě jsme tu nebyli naposled. Při příští návštěvě vyzkušíme zapečené těstoviny s okurkou.

Zdeněk Pohlreich v pořadu Svět financí na CNN Prima NEWS
video

Zdeněk Pohlreich: Zlevňování v restauracích fakt nečekejte

Neumím si představit, že by restaurace začaly v příštím roce zlevňovat. To uvedl známý šéfkuchař a podnikatel v gastronomii Zdeněk Pohlreich v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS. A to navzdory tomu, že lze očekávat snižování cen potravin. „Suroviny tvoří v našich nákladech maximálně třetinu. A ostatní položky porostou. Restauratéři jsou navíc podnikatelé, tak musí maximalizovat zisk,“ dodal Pohlreich.

Přečíst článek

Riccardo Lucque

Místo českého piva, italské víno. Restauraci v Lidovém domě bude provozovat Riccardo Lucque

Italský šéfkuchař Riccardo Lucque k síti podniků přidává další. Nově bude provozovat i restauraci v Lidovém domě v Hybernské ulici.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

U Rozvařilů servírují svíčkovou za 135 korun

Levnější než McDonald´s. Našli jsme svíčkovou se čtyřma za 135 korun v centru Prahy

Přečíst článek
Výhled z jídelny je přesně takový

Táckárna u Karlova mostu? Je to tak, obědové menu tam vyjde na méně než dvě stovky

Přečíst článek
Polévka za 48 korun, hlavní jídlo za 160. Kde? V Kozí ulici.

Bufet v Kozí ulici: Na dršťkovku za 48 korun tam chodí cizinci i manažeři

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme