Reportáž: Ani McDonald´s ani Popeyes. Na Václaváku se dá najíst rychleji a levněji

V Jídelně Světozor kousek od Václaváku je kolem poledního plno. Není divu. Tříchodové menu tam nabízí za 149 korun.
Jako by se tam zastavil čas. Hned při vstupu do Jídelny Světozor ve stejnojmenné prvorepublikové pasáži dýchnou na návštěvníka, strávníka, 80. léta. Ceny jsou tam teď samozřejmě výrazně vyšší než tehdy, ale na současnou dobu jsou spíš nižší.
Polévku, hlavní jídlo a zákusek se dá pořídit za 149 korun. Platit jde samozřejmě jen hotovostí. Karty neberou. Vaří zde českou klasiku. Svíčkovou, rajskou nebo křenovou omáčku. Výpečky se špenátem, šunkofleky nebo smažák.
„Jsem šťastný, že jsem našel takový utajený skvost, jakým tahle jídelna je. Obědvá tu hodně lidí, od stavebních dělníků přes studenty až po byznysmeny,“ popisuje jídelnu na cestovatelském serveru Trip Advisor uživatel z Austrálie.
Místo, kam jsme se vydali i my ochutnat atmosféru tradiční „táckárny“, navštívil Australan před pár měsíci. A nadšeně ji doporučuje. A přidává i detailní popis, jak se v takovém podniku chovat.
„Vejdete dovnitř, vezmete si tác, vyberete si jídlo a jdete k pokladně. Když dojíte, prázdný talíř na tácu vrátíte ke speciálnímu okénku. Dělá to tak každý. A je skvělé, že za sebou nikdo nezanechává binec, který by někdo další musel uklízet,“ popisuje spokojený zákazník z Brisbane.
Francouzi mají amuse bouche, Britové sendvič a Češi chlebíček. Jak se změnil za 100 let? A dá se na něm vydělat?
Chlebíček je český vynález. Znají ho turisté a pochutnávají si na něm i vegani
Enjoy
A není sám. Na Trip Advisoru jsou i další cizinci, kteří vychvalují kvalitu i cenu. Obzvlášť pak u piva. „Kéž by jsme něco podobného měli v Manchesteru,“ píše jiný přispěvatel.
Jídelna Světozor je i za nás z Newstreamu skvělým místem. Jídlo bylo dobré a ani jsme nemuseli dlouho čekat ve frontě. Vlastně takový příjemný český retro fast food se skvělými cenami. Určitě jsme tu nebyli naposled. Při příští návštěvě vyzkušíme zapečené těstoviny s okurkou.
Neumím si představit, že by restaurace začaly v příštím roce zlevňovat. To uvedl známý šéfkuchař a podnikatel v gastronomii Zdeněk Pohlreich v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS. A to navzdory tomu, že lze očekávat snižování cen potravin. „Suroviny tvoří v našich nákladech maximálně třetinu. A ostatní položky porostou. Restauratéři jsou navíc podnikatelé, tak musí maximalizovat zisk,“ dodal Pohlreich.
Zdeněk Pohlreich: Zlevňování v restauracích fakt nečekejte
Newstream TV
Italský šéfkuchař Riccardo Lucque k síti podniků přidává další. Nově bude provozovat i restauraci v Lidovém domě v Hybernské ulici.
Místo českého piva, italské víno. Restauraci v Lidovém domě bude provozovat Riccardo Lucque
Enjoy
JARNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ
Porazit všechny a stát se jedničkou. Na českém trhu se to podařilo spoustě hráčům. Co když se ale pokusí prosadit na evropském, asijském, americkém, nebo dokonce globálním trhu? Pak začínají podnikatelé i firmy narážet na celou řadu problémů. Přesto řada z nich uspěla.
Zakladatel Lasvitu Leon Jakimič, zakladatel Unicorn Attacks Vít Šubert, majitel Mattoni 1873 Alessandro Pasquale či zakladatel a CEO globální platformy FTMO Otakar Šuffner. To je část hvězd jarního vydání magazínu Newstream CLUB, jehož hlavním tématem je GLOBÁLNÍ ÚSPĚCH. Jak ho dosáhnout z Česka? A lze se prosadit na celosvětovém kolbišti v éře, kdy druhé místo téměř vždy znamená prohru?
Magazín se dále věnuje velkým finančním skupinám, které svět dobývají investicemi. Zvláštní kapitolou pak je Německo, které pro tuzemské podnikatele i finančníky velmi často představuje první velkou zkoušku nebo příslovečnou bránu do světa. A platí to i ve chvíli, kdy se německá ekonomika potýká s celou řadou strukturálních problémů.
Podíváme se na největší investice, které čeští hráči v posledních letech učinili a které představují historicky největší akvizice českého kapitálu v zahraničí.
A hudební promotér David Gaydečka čtenáře pozve do tajemného Doupěte, které je úplně novým typem hudebního klubu, v němž vystupují hvězdy, které zná celý svět.
Sedmé vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.
Na další číslo se můžete těšit již v červnu.