Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

REPORTÁŽ: Návštěva restaurace Nebo v Chorvatsku je lístkem do kulinářského nebe

REPORTÁŽ: Návštěva restaurace Nebo v Chorvatsku je lístkem do kulinářského nebe
Zdeněk Pečený / Newstream
Zdeněk Pečený

Chorvatsko dlouho platilo za symbol low cost dovolené. Prázdniny na Jadranu se ale dají užít i ve velkém stylu, včetně jachty, pětihvězdy či návštěvy michelinské restaurace. A právě do jedné z nich jsme se ještě před začátkem letní sezony vypravili. Spoiler: Ještě teď se při vzpomínce na ochutnané pokrmy oblizujeme.

Restaurace Nebo v chorvatském hotelu Hilton Rijeka Costabella, který patří českému podnikateli Jaroslavu Třešňákovi, získala již počtvrté v řadě michelinskou hvězdu. Zároveň u té příležitosti Nebo oznámilo, že novou šéfkuchařkou se stává Gabriela Filca. Deni Srdoč, který restauraci rozjížděl a vedl, se posunul na pozici konzultanta.

Že se fine diningu v Chorvatsku opravdu daří dokazuje deset restaurací ověnčených jednou michelinskou hvězdou a nově dokonce i jedna se dvěma hvězdami. Česko kvůli problémům s placením poplatku za průvodce Michelin už tři roky žádný nemělo. V roce 2021 dostaly jednu hvězdu pouze dvě pražské restaurace.

Restaurace La Degustation Boheme, která v minulosti měla michelinskou hvězdu

Tereza Zavadilová: Stát z našich daní zaplatí luxusního Michelina. Tak ať

Otázka, zda má stát zaplatit desítky milionů michelinskému průvodci za to, že rozdá jakési hvězdy pár prominentním českým restauracím, pochopitelně vzbudila vášně. Stát šetří každou korunu a lidem se propadla životní úroveň tempem, které tu nebylo od devadesátých let. Inflace už sice trochu klesá, ve státní kase ale zeje díra a dál se bude šetřit. 

Přečíst článek

Chorvatský fine dining 

Restaurace je situovaná v nejvyšším, pátém, patře hotelu Hilton a nabízí tak úchvatné výhledy na Jaderské moře a Kvarnerský záliv. Ideální prostředí pro pomalou večeři s degustačním menu. My jsme se v restauraci „zdrželi“ téměř čtyři hodiny.

Zdejší pokrmy se inspirují chorvatskou kulinářskou historií a jsou ovlivněny jak Středozemím, tak chorvatským vnitrozemím.

Hned po příchodu do restaurace a jsme usazeni na pohodlných gaučích v barové části restaurace. Obsluha hbitě nalévá skleničky chorvatského šumivého vína a servíruje amuse bouche – pstruha, hovězí tatarák a kachní maso. Vše si vychutnáváme s výhledem na Jadran a zdejší hornaté chorvatské pobřeží. Po čtvrthodince se přesouváme k našemu stolu a hodování může začít.

Chléb jako samostatný chod

Výčet pokrmů je dlouhý. Začínáme se smaženou ústřicí, která je snad nejlepší, jakou jsme kdy ochutnali. Zvenku křupavá a šťavnatá uvnitř. Pokračujeme kranasem marinovaným v chilli s kedlubnou. Je to taková neotřela variace ceviche.

Čtvrtý chod je kváskový chléb. Ano, opravdu jde o samostatný chod. Obsluha dorazí s vozíkem a teatrálně před vámi chléb nakrájí. Chléb má křupavou, mírně připečenou kůrku, uvnitř je vláčný, chuťově excelentní.

Dále pokračujeme dary moře. Nejdříve mušle se žloutkem, následované mořskou štikou, po které jsou na řadě produkty chorvatských pastvin – vepřové s houbami a jehněčí s mrkví a podmáslím.

Na vyčištění patra se podává jablečný sorbet s kefírem, po němž už se o slovo hlásí dezert – čokoláda s lískovým ořechem. Po dezertu se servírují petit four.

Kolik to stálo

Zvláštní pochvalu si zaslouží výběr vín, která doprovázejí každý chod. Místní someliér Tomislav Mikinac sestavil impozantní vinný lístek čítající více než 500 vín. Vinnému párování ani debustačnímu menu nebylo co vytknout. Vše se spolu v harmonii snoubilo. 

Desetichodové degustační menu nás vyšlo 160 eur (asi 4 tisíce korun) na osobu. Kratší osmichodová verze stojí 115 eur. Párování s víny přijde na 15 eur za skleničku.

Pohled na Hilton Costabella

Pivo a paštiky nechte doma. Český hotel v Chorvatsku je super. Co všechno nabízí?

Chorvatsko není jen pro batůžkáře. Plážový resort Hilton Rijeka Costabella, který před několika lety otevřel teplický podnikatel, je v dojezdové vzdálenosti z Česka a nabízí vše pro kvalitní a komfortní dovolenou na Jadranu.

Přečíst článek

Italský šéfkuchař Angelo Sabatelli

Michelinský šéfkuchař Sabatelli vařil v Praze. Co na oslavu vymyslel?

V aktuálním 69. vydání prestižního gastronomického průvodce Michelin Guide 2024, přibyla nová zvláštní cena. Jedná se o „Passion Dessert”. Tu jako první získal italský šéfkuchař Angello Sabatelli, jehož restauraci zdobí již deset let i klasická michelinská hvězda.

Přečíst článek

JARNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Porazit všechny a stát se jedničkou. Na českém trhu se to podařilo spoustě hráčům. Co když se ale pokusí prosadit na evropském, asijském, americkém, nebo dokonce globálním trhu? Pak začínají podnikatelé i firmy narážet na celou řadu problémů. Přesto řada z nich uspěla.

Zakladatel Lasvitu Leon Jakimič, zakladatel Unicorn Attacks Vít Šubert, majitel Mattoni 1873 Alessandro Pasquale či zakladatel a CEO globální platformy FTMO Otakar Šuffner. To je část hvězd jarního vydání magazínu Newstream CLUB, jehož hlavním tématem je GLOBÁLNÍ ÚSPĚCH. Jak ho dosáhnout z Česka? A lze se prosadit na celosvětovém kolbišti v éře, kdy druhé místo téměř vždy znamená prohru?

Magazín se dále věnuje velkým finančním skupinám, které svět dobývají investicemi. Zvláštní kapitolou pak je Německo, které pro tuzemské podnikatele i finančníky velmi často představuje první velkou zkoušku nebo příslovečnou bránu do světa. A platí to i ve chvíli, kdy se německá ekonomika potýká s celou řadou strukturálních problémů.

Podíváme se na největší investice, které čeští hráči v posledních letech učinili a které představují historicky největší akvizice českého kapitálu v zahraničí.

A hudební promotér David Gaydečka čtenáře pozve do tajemného Doupěte, které je úplně novým typem hudebního klubu, v němž vystupují hvězdy, které zná celý svět.

Sedmé vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v červnu.

Související

Euro bankovka (ilustrační foto)

Varování pro Čechy. Chorvaté kvůli přijetí eura přicházejí rychleji o úspory

Přečíst článek
Ostrov Murter ve střední Dalmácii.

V Chorvatsku je draho. Na bezkonkurenční zvyšování cen upozorňuje tamní centrální banka

Přečíst článek
Doporučujeme