Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

REPORTÁŽ: Návštěva restaurace Nebo v Chorvatsku je lístkem do kulinářského nebe

REPORTÁŽ: Návštěva restaurace Nebo v Chorvatsku je lístkem do kulinářského nebe
Zdeněk Pečený / Newstream
Zdeněk Pečený

Chorvatsko dlouho platilo za symbol low cost dovolené. Prázdniny na Jadranu se ale dají užít i ve velkém stylu, včetně jachty, pětihvězdy či návštěvy michelinské restaurace. A právě do jedné z nich jsme se ještě před začátkem letní sezony vypravili. Spoiler: Ještě teď se při vzpomínce na ochutnané pokrmy oblizujeme.

Reklama

Restaurace Nebo v chorvatském hotelu Hilton Rijeka Costabella, který patří českému podnikateli Jaroslavu Třešňákovi, získala již počtvrté v řadě michelinskou hvězdu. Zároveň u té příležitosti Nebo oznámilo, že novou šéfkuchařkou se stává Gabriela Filca. Deni Srdoč, který restauraci rozjížděl a vedl, se posunul na pozici konzultanta.

Že se fine diningu v Chorvatsku opravdu daří dokazuje deset restaurací ověnčených jednou michelinskou hvězdou a nově dokonce i jedna se dvěma hvězdami. Česko kvůli problémům s placením poplatku za průvodce Michelin už tři roky žádný nemělo. V roce 2021 dostaly jednu hvězdu pouze dvě pražské restaurace.

Restaurace La Degustation Boheme, která v minulosti měla michelinskou hvězdu

Tereza Zavadilová: Stát z našich daní zaplatí luxusního Michelina. Tak ať

Otázka, zda má stát zaplatit desítky milionů michelinskému průvodci za to, že rozdá jakési hvězdy pár prominentním českým restauracím, pochopitelně vzbudila vášně. Stát šetří každou korunu a lidem se propadla životní úroveň tempem, které tu nebylo od devadesátých let. Inflace už sice trochu klesá, ve státní kase ale zeje díra a dál se bude šetřit. 

Přečíst článek

Chorvatský fine dining 

Restaurace je situovaná v nejvyšším, pátém, patře hotelu Hilton a nabízí tak úchvatné výhledy na Jaderské moře a Kvarnerský záliv. Ideální prostředí pro pomalou večeři s degustačním menu. My jsme se v restauraci „zdrželi“ téměř čtyři hodiny.

Reklama

Zdejší pokrmy se inspirují chorvatskou kulinářskou historií a jsou ovlivněny jak Středozemím, tak chorvatským vnitrozemím.

Hned po příchodu do restaurace a jsme usazeni na pohodlných gaučích v barové části restaurace. Obsluha hbitě nalévá skleničky chorvatského šumivého vína a servíruje amuse bouche – pstruha, hovězí tatarák a kachní maso. Vše si vychutnáváme s výhledem na Jadran a zdejší hornaté chorvatské pobřeží. Po čtvrthodince se přesouváme k našemu stolu a hodování může začít.

Chléb jako samostatný chod

Výčet pokrmů je dlouhý. Začínáme se smaženou ústřicí, která je snad nejlepší, jakou jsme kdy ochutnali. Zvenku křupavá a šťavnatá uvnitř. Pokračujeme kranasem marinovaným v chilli s kedlubnou. Je to taková neotřela variace ceviche.

Čtvrtý chod je kváskový chléb. Ano, opravdu jde o samostatný chod. Obsluha dorazí s vozíkem a teatrálně před vámi chléb nakrájí. Chléb má křupavou, mírně připečenou kůrku, uvnitř je vláčný, chuťově excelentní.

Dále pokračujeme dary moře. Nejdříve mušle se žloutkem, následované mořskou štikou, po které jsou na řadě produkty chorvatských pastvin – vepřové s houbami a jehněčí s mrkví a podmáslím.

Na vyčištění patra se podává jablečný sorbet s kefírem, po němž už se o slovo hlásí dezert – čokoláda s lískovým ořechem. Po dezertu se servírují petit four.

Kolik to stálo

Zvláštní pochvalu si zaslouží výběr vín, která doprovázejí každý chod. Místní someliér Tomislav Mikinac sestavil impozantní vinný lístek čítající více než 500 vín. Vinnému párování ani debustačnímu menu nebylo co vytknout. Vše se spolu v harmonii snoubilo. 

Desetichodové degustační menu nás vyšlo 160 eur (asi 4 tisíce korun) na osobu. Kratší osmichodová verze stojí 115 eur. Párování s víny přijde na 15 eur za skleničku.

Pohled na Hilton Costabella

Pivo a paštiky nechte doma. Český hotel v Chorvatsku je super. Co všechno nabízí?

Chorvatsko není jen pro batůžkáře. Plážový resort Hilton Rijeka Costabella, který před několika lety otevřel teplický podnikatel, je v dojezdové vzdálenosti z Česka a nabízí vše pro kvalitní a komfortní dovolenou na Jadranu.

Přečíst článek

Italský šéfkuchař Angelo Sabatelli

Michelinský šéfkuchař Sabatelli vařil v Praze. Co na oslavu vymyslel?

V aktuálním 69. vydání prestižního gastronomického průvodce Michelin Guide 2024, přibyla nová zvláštní cena. Jedná se o „Passion Dessert”. Tu jako první získal italský šéfkuchař Angello Sabatelli, jehož restauraci zdobí již deset let i klasická michelinská hvězda.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Tequila 2
video

REPORTÁŽ: Zapomeňte na sůl, skořici i pomeranč. V Mexiku se tequila pije úplně jinak. A chutná mnohem lépe

Přečíst článek

REPORTÁŽ: Letní dovolená za babku. Gruzie je rájem pro dobrodruhy i plážové povaleče

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme