Vyberte si z našich newsletterů

Přihlásit odběr

REPORTÁŽ: V Kampa Parku servírují zážitky. Nejen ty gastronomické

REPORTÁŽ: V Kampa Parku servírují zážitky. Nejen ty gastronomické
Zdeněk Pečený / Newstream
Zdeněk Pečený

Slunce se pomalu sklání za pražské střechy a zlaté světlo se odráží od hladiny Vltavy. Loď tiše klouže městem, šum vody doprovází jemné praskání bublinek luxusního šampaňského ve sklence z křišťálu. Po hodince plavby kotvíme na Kampě, plni očekávání usedáme ke stolu v restauraci Kampa Park. Už u předkrmu vím, že dnešní večer bude zážitkem, který se nám vryje do všech smyslů. A nejde úplně o nedostupný luxus.

Naposledy jsem lodí do restaurace plul v Miami, kde jde ale o v celku běžný způsob dopravy. To v Praze, to je jiná liga. A vlastně i návod, jak z obyčejné romantické večeře ve městě udělat rande, na které budete společně vzpomínat. Bonus je, že ho za vás naplánují v Kampa Parku. Večer startuje na soukromé lodi Skinny Bitch, která patří restauraci. Počasí nám přeje. Je horký, slunečný podvečer, my si vychutnáváme lahev šampaňského Taittinger a přikusujeme drobné kanapky. Před námi se rozprostírá panorama Pražského hradu a nám se nabízí pohled na město z té nejromantičtější perspektivy – z lodi a v okamžiku, kdy se mosty a nábřeží začínají zalévat zlatým světlem.

Majitel Kampa Parku: Raději budu mít restauraci plnou lidí, než michelinskou hvězdu na dveřích

Norský byznysmen Nils Jebens přijel do Prahy v 90. letech rozvíjet síť kasin. Hazard ale brzy vyměnil za fine dining, když otevřel dnes již ikonický podnik Kampa Park. „U kritiků a v průvodcích nejsme moc oblíbení, myslí si, že jsme příliš turističtí. Nicméně, raději než uznání mám plnou restauraci lidí," říká Jebens v rozhovoru pro Newstream.

Přečíst článek

Po asi hodinové plavbě po Vltavě kotvíme zpět na Kampě, kde nás čeká večeře v ikonické restauraci, která je tu už tři dekády a leží doslova na dotek Karlova mostu. Shodou okolností se Kampa Park zrovna tento týden objevil ve výběru pražských top restaurací britského deníku Telegraph.

Jako první ochutnáváme tatarák z tuňáka s avokádem a křepelčím vejcem. Předkrm spojuje lehkost ryby s jemnou krémovostí avokáda a decentní elegancí vajíčka. Poté následuje telecí tatarák s lanýžovou majonézou a brioškou. Jemnost masa se zde krásně pojí s výraznou lanýžovou chutí a lehce opečené pečivo předkrmu dodává potřebný kontrast.

Kobe steak a losos

Hlavní chody jen potvrzují pověst podniku. Ochutnáváme striploin steak Kobe A5 s Hasselback bramborami. Jde o japonské hovězí s typickým mramorováním a neobyčejnou jemností, které patří k absolutní gastronomické špičce. U tohoto chodu mám menší výhradu, která však nesnižuje hodnotu celého zážitku. Maso je to velmi kvalitní, chutné a na pohled krásné, není třeba ho schovávat pod náloží lišek a česneku. 

Druhou volbou je v misu pečený marinovaný losos s hráškovým-wasabi pyré, křupavou jarní cibulkou a teriyaki omáčkou. Kombinace, která ukazuje, že i klasická ryba může být podaná s asijskou lehkostí a moderním twistem.

Sladká tečka

Závěr patří tradičně dezertům. Ochutnali jsme tiramisu s mandlovými savoiardi a limoncello sorbetem, který dodal jemně nasládlému mascarpone osvěžující citrusový tón. Čokoládový fondant s vanilkovou zmrzlinou naopak vsadil na hutnou klasiku, tekutý čokoládový střed byl za mě úplně top.

Verdikt? Kampa Park nabízí komplexní zážitek od romantické plavby až po menu, které dokáže překvapit kombinací lehkosti a výrazných tónů. Je to místo pro výjimečné chvíle. Za večeři za dva s plavbou a vínem jsme zaplatili kolem 15 tisíc korun.

Rainforest Negroni

REPORTÁŽ: V Above Rooftop nad Václavákem se potkává Latinská Amerika s Japonskem

V Praze je pětatřicet stupňů, Václavák sálá horkem, ale střeše hotelu W Prague je naopak příjemný vánek. Navíc s výhledem na věže a koktejly s „latinsko-nikkei“ twistem. Řeč je o Above Rooftop. Sezónní terase, která postavená na lehkosti, sdílení a „golden hour“. A funguje to.

Přečíst článek

REPORTÁŽ: Nepotřebuje trendy, má vizi. Michelinská šéfkuchařka ví, jak chutná opravdové jídlo

Gabriela Filca, mladá šéfkuchařka michelinské restaurace Nebo v hotelu Hilton v chorvatské Rijece, letos získala prestižní ocenění Michelin Young Chef Award 2025. Ve své kuchyni propojuje sezónní suroviny, osobní příběh a zero-waste filozofii. Výsledkem je gastronomie plná emocí, která oslovuje nejen chuťové buňky.

Přečíst článek

Wagyu striploin steak

REPORTÁŽ: Nejlepší Wagyu steak v Dubaji nabízí restaurant Attiko. A za lidovku

Na vrcholu hotelu W Dubai – Mina Seyahi se nachází restaurace Attiko. Podnik nabízí nejen panoramatické výhledy například na umělé souostroví Palm Jumeirah, ale i gastronomický zážitek. Já jsem okusil mimo jiné i steak Wagyu striploin, který byl tím nejlepším kusem hovězího, co jsem v pouštní megapoli kdy ochutnal. A také nejlevnějším. Stál jen 1320 korun.

Přečíst článek

JARNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Porazit všechny a stát se jedničkou. Na českém trhu se to podařilo spoustě hráčům. Co když se ale pokusí prosadit na evropském, asijském, americkém, nebo dokonce globálním trhu? Pak začínají podnikatelé i firmy narážet na celou řadu problémů. Přesto řada z nich uspěla.

Zakladatel Lasvitu Leon Jakimič, zakladatel Unicorn Attacks Vít Šubert, majitel Mattoni 1873 Alessandro Pasquale či zakladatel a CEO globální platformy FTMO Otakar Šuffner. To je část hvězd jarního vydání magazínu Newstream CLUB, jehož hlavním tématem je GLOBÁLNÍ ÚSPĚCH. Jak ho dosáhnout z Česka? A lze se prosadit na celosvětovém kolbišti v éře, kdy druhé místo téměř vždy znamená prohru?

Magazín se dále věnuje velkým finančním skupinám, které svět dobývají investicemi. Zvláštní kapitolou pak je Německo, které pro tuzemské podnikatele i finančníky velmi často představuje první velkou zkoušku nebo příslovečnou bránu do světa. A platí to i ve chvíli, kdy se německá ekonomika potýká s celou řadou strukturálních problémů.

Podíváme se na největší investice, které čeští hráči v posledních letech učinili a které představují historicky největší akvizice českého kapitálu v zahraničí.

A hudební promotér David Gaydečka čtenáře pozve do tajemného Doupěte, které je úplně novým typem hudebního klubu, v němž vystupují hvězdy, které zná celý svět.

Sedmé vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v červnu.

Související

Majitel Kampa Parku: Raději budu mít restauraci plnou lidí, než michelinskou hvězdu na dveřích

Přečíst článek
Na aukci Sotheby's v New Yorku se v únoru 2023 prodala láhev mimořádně vzácné whisky Macallan za 250 tisíc dolarů. (asi 5,56 milionu korun).

Panák whisky za 370 tisíc? Sběratel koupil vzácnou láhev značky Macallan, jednu ze dvou na světě

Přečíst článek

REPORTÁŽ: Kam v Brně na jídlo? Do Vídně

LENZ – Social Dining
Zdeněk Pečený/Newstream
Zdeněk Pečený

V rámci rodinného výletu v Brně jsme stanuli před rozhodnutím, kam zajít na dobré jídlo. A volba padla na restauraci LENZ – Social Dining. Takže jsme vyrazili do Vídně.

Vídeň je město tradice — císařské paláce, klasické kavárny a elegance na každém rohu. Ale uvnitř moderního hotelu Hilton Vienna Park se nachází restaurace, která nabízí svěží pohled na rakouskou kuchyni: LENZ – Social Dining. Ta „servíruje Rakousko“ v malých, ale nápaditých porcích. Zapomeňte na klasiku podávanou pod stříbrnými poklopy.

Tento stylový podnik poblíž Stadtparku přináší nový koncept sdíleného stolování, kde se místní chutě mísí s globálním přístupem. Říká se jim Austro-Tapas, tedy rakouské tapas: malé, vkusně upravené porce regionálních specialit.

Celou sobotu ve Vídni a okolí prší a my do restaurace přicházíme krátce po otevíračce. V ještě prázdné restauraci pořizuji několik fotografií, nebude to totiž trvat dlouho a podnik se naplní do posledního místa. Interiér působí vzdušně a přívětivě. Světlé dřevo, čisté linie a velká okna vytvářejí příjemnou atmosféru.

Netradiční tapas

Začínáme výběrem šesti rakouských tapas za 38 euro, tedy bezmála tisíc korun. Řada pokrmů připomíná českou kuchyni. Dvě porce hovězího tataráku, podávaného v malých kornoutech a krevety, které jsou místo v japonské tempuře v burizonech. Dále přicházejí bramborové knedlíky plněné šneky se zelím a uzeným, takové štýrské vitello – oproti italské verzi je telecí doplněno krémem z uzeného pstruha. Dále dostáváme ještě guláš z hub s knedlíkem.

Z hlavních chodů zkoušíme klasický vídeňský řízek s výběrem salátů – bramborový, okurkový a zelný. Dále steak ze svíčkové, který je skvěle upraven na medium rare a z méně obvyklých pokrmů pak sezonní nabídku. Tou je hovězí řízek z kýty, který je připraven jako klasický řízek – obalený a smažený – a podává se s brambory a křenem

Ritz-Carlton Doha

REPORTÁŽ: Ritz-Carlton Doha je luxusním útočištěm na soukromém ostrově

Ritz-Carlton v katarském Dauhá nabízí prostorné pokoje s výhledem na Perský záliv, řadu restaurací a hlavně výjimečný salonek Club Lounge. V katarském hlavním městě má ale velkou konkurenci v podobě luxusních hotelů. Stojí Ritz-Carlton Doha za návštěvu?

Přečíst článek

Tradiční dezerty

Konec povedené večeře obstarávají tradiční rakouské dezerty – císařský trhanec, který je zde ve velmi vydařené karamelizované verzi a švestkové knedlíky. Méně tradiční sladkosti zastupuje hruškový koláč ze sezonní nabídky.

K pití je v nabídce široká nabídka vín po skleničky a také všechny myslitelné koktejly. Zkoušíme místní originální spritz s aperolem, campari a pomerančovým džusem. Kombinace funguje skvěle. Další koktejly jsou tradičnější, ale vždy skvěle provedeny – negroni a espresso martini.

Verdikt

Pro cestovatele, kteří chtějí poznat rakouskou kuchyni jinak než jen skrze tradiční recepty, je podnik trefou do černého. Obsluha je milá a profesionální, i když během nejrušnějších hodin může docházet k mírným prodlevám mezi chody.

Související

V Praze září další kuchařská hvězda. Skrze spálený květák přináší chutě Ameriky, zapečenou fetou vzdává hold Evropě

Přečíst článek
Hliněná bašta

OBRAZEM: Fantastické jídlo v unikátním domě. Hliněná bašta dá zapomenout, že jste kousek za Prahou

Přečíst článek
Asador Etxebarri – Axpe, Španělsko: Grilování povýšené na umění. Skrytý na baskickém venkově patří Etxebarri k nejlepším restauracím světa (v současnosti 2. v seznamu World’s 50 Best). Servíruje příběh ohně, dřeva a dokonalé jednoduchosti na každém talíři.

Michelinky, ale i venkovské hospůdky. Které restaurace vyhledávají nejbohatší Češi?

Přečíst článek

REPORTÁŽ: Jel jsem do Řecka a stejnou chybu už neudělám

Rhodos
Zdeněk Pečený / Newstream
Zdeněk Pečený

„Super jídlo a pohostinní lidé,“ vyskočí na mě, když otevřu nějakého turistického průvodce o jakémkoliv řeckém ostrově. Dovolím si nesouhlasit. Strávil jsem týden projížděním řeckého ostrova Rhodos ve snaze nalézt nějaké pohostinné lidi. Viděl jsem vše od velmi chladné obsluhy, přes naprosto apatickou (nejčastěji) až po tu agresivní, když se vám něco nelíbí.

Jaká drzost si na něco stěžovat v té „nejlepší destinaci na světě.“ Zažil jsem třeba situaci v baru, kde se pokazil postmix na nealko nápoje a místo Spritu hosté dostávali tonik a místo toniku sodovku. Barmanka se ale do krve dohadovala s hned několika hosty, že oni jsou úplně mimo a nepoznají tonik. Netřeba dodávat, že pravda nebyla na její straně. A i kdyby byla, kam se podělo úsloví o tom, že zákazník má vždy pravdu? O tom v Řecku nikdy neslyšeli.

Vrcholem řecké „pohostinnosti“ byl ale hlídač veřejných záchodů. Jeho přítomnost ukazovala na přezaměstnanost, protože návštěvníci neplatili jemu, ale házeli mince do automatu, aby se jim otevřely dveře. Když měl někdo problém s mincemi, tak se místo pomoci dočkal jen urážek.

Ani slibovaná „nejlepší kuchyně světa“ či „neuvěřitelná variace chutí“ se nekonala. A to ani omylem.

V polovině mého pobytu jsem začal myslet na země eurozóny, především pak na státy jako Slovensko, které musely před dekádou této zemi a jejím obyvatelům vydatně pomoci, aby Řecko nezbankrotovalo. A bylo mi Slovenska opravdu hodně líto.

Zmatky a švindl

Po krátkém zamyšlení je tu další řecký příběh. Po deseti minutách v taxíku taxikář přiznává, že vlastně neví, jak se dostat do restaurace, kam chcete, ale zná skvělou poblíž. Přijedete před restauraci, taxikář zatroubí, a majitel (asi bratranec taxikáře) přiběhne otevřít dveře. Ano, jedna z nejhorších a nejpředraženějších restaurací v Řecku. Nebo ty restaurace, kde se na váhu prodávají čerstvé ryby? Jaká to náhoda, že váha je někde daleko vzadu, aby ji host neviděl, a váží zhruba dvakrát tolik, než je skutečná váha ryby (při zemské gravitaci). Jo, vlastně možná vzadu ani žádná váha není.

V Řecku opravdu převládá postoj, že turistů jezdí tolik, že pokud se někomu něco nelíbí, může si sbalit kufry a vypadnout. To se stalo i jednomu známému blogerovi, který hotelu na ostrově Mykonos prokázal lhaní o pokojích a plážovém klubu či retušování elektrického vedení před hotelem na oficiálních fotografiích.

Dostalo se mu za to od majitelů nařčení z toho, že (svoji pravdivou recenzí) v hotelu šíří špatnou energii a měl by odejít. Tak přesně s takovýmto řeckým přístupem jsem se osobně setkal. Setkal jsem se s názorem, že Řekové (protože nejsou falešní, že?) neumí být milí za úplatu, tedy pokud pracují ve službách. V soukromí jsou ale vůči přátelům velmi vstřícní a pohostinní. Super, takže bez kamarádů v Řecku tam raději nejezdit.

Jasně. Pravděpodobně jsem měl smůlu, špatně si vybral. Hotel, místo i všechna místa, co jsem navštívil – jde to vůbec? Mít takovou smůlu? Třeba kdybych jel do Řecka ještě jednou, nebo dvakrát, nebo desetkrát... Na to ale nemám čas, nervy ani peníze. Proč se snažit najít něco, co jsem neobjevil napoprvé, když místo toho mohu jet jinam. Někam, kde vím, že vše bude v pořádku? A kdyby náhodou nebylo, tak se přetrhnou, aby chybu napravili a nebudou se se mnou hádat, že oni mají pravdu a já nic neznám.

nepokoje v Ekvádoru

REPORTÁŽ: V Ekvádoru to vře. Tisíce lidí v ulicích Quita demonstrují proti růstu cen

Hlavní město Ekvádoru Quito už přes dva týdny paralyzují demonstrující davy. Tisíce nespokojených a inflací „ožebračených“ občanů vyšly do ulic. Požadují větší sociální pomoc a odchod prezidenta Guillerma Lassa, píše spolupracovnice Newstreamu z místa Martina El Kooli.

Přečíst článek

Americký diskont Dollar General

REPORTÁŽ: Americké diskonty marně shání zaměstnance. Nabízí ostudné podmínky

Diskontní americké řetězce, které se proslavily tím, že jejich sortiment stojí dolar či méně, musejí od covidové pandemie čelit hned několika problémům. Stále méně Američanů pro ně chce pracovat a stále více měst si je nepřeje.

Přečíst článek

Luxusní turecký resort Terezy Maxové
video

REPORTÁŽ: Turecký resort Terezy Maxové nabízí skutečný luxus. Jezdí sem i Češi

Luxusní resort Kaplankaya poblíž tureckého města Bodrum byl letos zařazen mezi top dovolenkové destinace prestižního výběru Daily Mail. Resort, který i nabízí 140 pokojů a 27 vil, vybudovala Tereza Maxová spolu se svým manželem, tureckým miliardářem Burakem Oymenem. Reportér byznysového portálu newstream.cz resort navštívil. „Češi jsou rozhodně mezi návštěvníky z top deseti zemí,“ prozradil Sarp Okçuoğlu, obchodní šéf společnosti Six Senses, která resort provozuje.

Přečíst článek

Související

Porto - nábřeží Cais Da Ribeira

REPORTÁŽ: Jak nejlépe poznávat fascinující městské horizonty i chutě malebného Porta

Přečíst článek
Ani požáry a spáleniště neodradily turisty od hrátek u moře, jako ve čtvrtek 27. července 2023 na pláži poblíž vesnice Gennadi na ostrově Rhodos v jihovýchodním Řecku v Egejském moři.

Dalibor Martínek: Češi si za drama na Rhodosu můžou sami. Cestovky nejsou charita

Přečíst článek
Doporučujeme