Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

REPORTÁŽ: Zapomeňte na sůl, skořici i pomeranč. V Mexiku se tequila pije úplně jinak. A chutná mnohem lépe

Stanislav Šulc

Patří k nejoblíbenějším nápojům světa, což ostatně potvrzuje také George Clooney, který založil jednu z úspěšných značek tequily. Před mnoha staletími jej válečníci používali jako elixír podporující energii, v současnosti dodává sílu, ale i osvěžení v téměř čtyřicetistupňových vedrech. Tequila je základem celé řady koktejlů, dá se párovat s čokoládou, kávou, bílým vínem. Snad jen ten citron a sůl se k ní zase až tak moc nehodí. Jak správně pít tento fantastický nápoj přitom nejlépe naučí samotní Mexičané. Tak pojďme na to…

Reklama

Citron a sůl ke stříbrné, případně pomeranč a skořice ke zlaté. Takto konzumují Češi mexickou tequilu již desítky let. A je to opravdu špatně. Mnohem lépe chutná samotná, tedy pokud ji umíte správně pít. Stejně jako slivovici.

FOTOGALERIE: Podívejte se, jak se rodí a pije tequila

Takže jak na to? Nejprve si vypláchněte ústa vodou. V mexickém horku je dobré si pusu připravit na ten fantastický zážitek. Pak si k tequile přičichněte. Tedy hned třikrát. Nejprve k nosu dejte horní okraj sklenky, poté prostředek, poté spodek. Pokaždé ucítíte trochu jinou vůni. Mozek je připraven. Dejte si malý doušek. Opravdu maličký na jazyk. Polkněte. Pak pořádný nádech a pusťte půl sklenky do úst. Poválejte na jazyku. Ne, dobrá tequila nepálí. Ta chuť vám může připomenout stovky věcí, příběhů. Polkněte, vydechněte. Uvolněte se. Přemýšlejte o tom zážitku. Dopijte sklenku.

Reklama

Takto učí pít tequilu v Casa Sauza sídlící přímo v městečku Tequila ve státě Jalisco. Tequila se přímo v této společnosti připravuje již přes 150 let. V tomto městě ještě daleko déle.

Tequila se tu vyrábí přes pět set let, kdy španělští bojovníci začali destilovat nápoj z přírodních fermentů z agáve. Používali to jednak k dezinfekci vody, ale také jako jakýsi elixír pro povzbuzení,“ říká Rafael Ramos z Casa Sauza. „Na rozdíl od mescalu se tequila vyrábí z agáve modré. Trvá zhruba pět až sedm let, než se může agáve sklízet. My tu máme osázeno 35 tisíc akrů, ročně tak vyrobíme 24 milionů litrů tequily,“ dodává Ramos.

Exotická dovolená ve Vietnamu

Exotika First Minute. České cestovky na zimu chystají cesty do Mexika, Keni, Bahrajnu nebo Vietnamu

České cestovky posilují segment zimních zájezdů do exotických destinací. Po končící aktuální sezoně, která do vzdálených končin poslala desítky tisíc Čechů, se již chystají plány na příští zimu. A nabídka se značně rozšíří, ať už co do počtu nabízených destinací, tak také do možností odkud na exotickou dovolenou letět.

Přečíst článek

Přírodní destilát

V Casa Sauza vás provedou celým procesem vzniku tequily od zasazení sazenice agáve, které se mimochodem původně v těchto místech sázely proto, aby bránily erozi půdy, přes ukázku sklizně plodů, kterým se říká „piña“ (v angličtině se jí přitom říká pineapple, tedy ananas, protože připomíná plod této rostliny).

Sklizené plody pak pokračují do obří fabriky, kde se nadrtí a následně vzniká sladký džus, který posléze kvasí a později se z něj destiluje samotná tequila. Následně putuje do sudů, kde zraje. A podle různé délky stáří vznikají různé tequily.

Joven nebo také blanco zraje dva měsíce, když tequila zraje tři měsíce až rok, říkáme jí reposado. A těm, které v sudu leží déle než rok, pak říkáme añejo. Většinou zrají v sudech maximálně tři roky, ale mohou zrát i mnohem déle,“ vysvětluje nám průvodkyně.

Všechny typy tequily se používají jak k pití v podobě samotného destilátu, tak jako součást koktejlů. Ochutnat můžete například velmi osvěžující koktejl Cazuela, v němž je vedle tequily blanco také pomerančový džus a limetová šťáva.

Noční trh na Phu Quocu, kde seženete místní pepř

Výprava na ostrov Phu Quoc, kde roste nejlepší pepř na světě

Za nejlepší pepř na světě bývá označován Kampotský pepř, který roste v Kambodži a je chráněn globální ochrannou známkou. Pár desítek kilometrů od Kampotu v Thajském zálivu ale leží vietnamský ostrov Phu Quoc. A právě tady pěstují pepř ze stejných rostlin, jen na ještě příhodnějším podloží a v lepších klimatických podmínkách. Místní pepř tak mnozí považují za ještě lepší než ten Kampotský. Vyzkoušet to může každý, protože právě na Phu Quoc nyní létají přímé spoje z Prahy.

Přečíst článek

Párování třeba s čokoládou

Nicméně nejzajímavější je ochutnat tequilu v páru s dalšími místními chutěmi. Na této myšlence založila svůj úspěch Cristina Taylor, která ve městě Guadalajara založila čokoládovnu a nabízí párování čokolády mimo jiné s tequilou, ale také kávou či vínem.

„Párování čokolády s tequilou není obvyklé. Ale jejich chutě se dohromady opravdu hodí a doplňují se,“ říká majitelka čokoládovny, která vedle podobných zážitků nabízí také třeba díla místních mladých umělců.

Víno z Gruzie je skrytý poklad. Dlouhé měsíce zraje v hliněných amforách (zvaných kvevri) zakopané v zemi

REPORTÁŽ: Víno z pravěku. Gruzínci ho vyrábějí po tisíce let stejně

Víno z Gruzie je skrytý poklad. Dlouhé měsíce zraje v hliněných amforách (zvaných kvevri) zakopané v zemi. Získává tím jedinečný charakter a hloubku. Kvevri víno překvapí minerálními tóny, zemitým aroma, bohatou strukturou a jantarovou barvou. A oproti běžným vínům evropského typu má jednu nesporou výhodu, ani po dvou vypitých lahvích se na druhý den nedostaví kocovina. Odzkoušeno za vás.

Přečíst článek

Mexiko za rohem

Čeští turisté v posledních letech objevují stále více exotických destinací. Důvodem je mimo jiné také stále rostoucí nabídka lákavých míst, kam se lze z Prahy dostat přímým letem. Ke Kubě, Vietnamu, Srí Lance či Dominikánské republice se letos na podzim připojuje také západní pobřeží Mexika.

„Tato oblast je obecně velmi populární, což se ukazuje na zájezdech na Kubu nebo Dominikánskou republiku, tedy do klasického Karibiku. Ale chtěli jsme nabídnout i ten druhý oceán, Pacifik. Proto jsme zvolili českými turisty zatím nepříliš objevenou destinaci Puerto Vallarta. Většina lidí zná Cancún, který je hodně turistický, my jsme chtěli něco autentičtějšího na západním pobřeží,“ říká Jan Bezděk, mluvčí cestovní kanceláře DER Touristik CZ, která od října bude nabízet přímé spojení z Prahy na západní pobřeží Mexika. „Pro dva dospělé lze pětihvězdičkový hotel sehnat i pod osmdesát tisíc. Už nyní si lze zájezd koupit,“ dodává Bezděk.

Podmanivý ostrov São Miguel. Místo, ze kterého se nikomu nechce pryč

REPORTÁŽ: Podmanivý ostrov São Miguel. Místo, ze kterého se nikomu nechce pryč

Je to poklad uprostřed Atlantiku. A to jak pro námořníky, tak i pro zasněné cestovatele. Řeč je o Azorských ostrovech, které jsou na polovině cesty mezi Evropou a Amerikou. V souostroví jich je devět obydlených a každý z nich oplývá jinak podmanivou krajinou s celoročně příznivým klimatem. V první reportáži si představíme kouzlo toho největšího z nich – zeleného ostrova São Miguel.

Přečíst článek

Například výlet na Medvědín vyjde čtyřčlennou rodinu na 3,5 tisíce korun

Alpské ceny, ale kvalita žádná. České hory se zasekly v socialismu

Krkonoše nejsou levnou destinací. Například výlet na Medvědín vyjde čtyřčlennou rodinu na 3,5 tisíce korun. „Alpské ceny“ tak do pohoří na severu Čech již dorazily. Kvalita služeb tomu ovšem neodpovídá.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

REPORTÁŽ: Letní dovolená za babku. Gruzie je rájem pro dobrodruhy i plážové povaleče

Přečíst článek

REPORTÁŽ: Návštěva restaurace Nebo v Chorvatsku je lístkem do kulinářského nebe

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme