Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

OBRAZEM: Kde bydlet na pobřeží Slovinska? Odpovědí je hotel Kempinski Portorož

Hotel Kempinski Portorož
Zdeněk Pečený/Newstream
Zdeněk Pečený

Ačkoliv většina Slovinců míří k moři do sousedního Chorvatska, i samotné Slovinsko má svoji riviéru s malebnými městečky jako je Piran či Portorož. Právě v tom druhém se nachází historický hotel, kam se už na sklonku Rakouska-Uherska sjížděla smetánka z celého císařství.

Reklama

Portorož po staletí přitahuje návštěvníky z celého světa díky své poloze na pobřeží Jaderského moře, v srdci istrijského regionu. Během éry Rakouska-Uherska se ji přezdívalo „Rakouská riviéra“ a bylo to místo, kde byli k vidění členové královské rodiny, aristokraté, politici, umělci či herci. Pro ně i pro současné návštěvníky je více než sto let k dispozici hotel Palace, který dnes patří do hotelové sítě Kempinski. 

FOTOGALERIE: Prohlédněte si hotel Kempinski Palace Portorož

Když hotel v srpnu roku 1910 otevřel, byl největším hotelem na jadranském pobřeží. Pak se tudy prohnala historie 20. století. V křišťálovém sále tak tančil arcivévoda František Ferdinand, pak v hotelu nocoval albánský špion Cicero, spolupracující s hitlerovským Německem, a později se Palace stal oblíbeným hotelem jugoslávského vůdce Josipa Tita. Za dob Jugoslávie sem zavítali západní hvězdy stříbrného plátna. Mluví se o například o Sophii Loren nebo Marcello Mastroiannim. 

Reklama

Během socialismu ale hotel začal chátrat a v roce 1990 definitivně zavřel. Po téměř dvou dekádách byl přiveden do své původní slávy a přibylo i nově postavené moderní křídlo a hotel pod značkou Kempinski znovuotevřel na podzim 2008. Dnes je znám pod názvem Kempinski Palace Portorož.

Vinařství Kabola

OBRAZEM: Vinařství Kabola na Istrii obnovilo výrobu vín v hliněných amforách

Chorvaté většinu svých vín spotřebují doma. I proto jsou v zahraniční o něco méně známá. Ale co by to bylo za výlet do vinařské země bez návštěvy nějakého vinařství. A Kabola není tak nějaké vinařství.

Přečíst článek

Pokoje ve vintage stylu

Hotel nabízí 164 pokojů, 17 apartmá, včetně luxusního Prezidentského apartmá o rozloze 230 metrů čtverečních a dvou střešních apartmá Laguna s venkovními vířivkami. Cena za základní pokoj pro jednu osobu vyjde v sezóně poměrně draho. V sezóně je to 410 eur (více než 10 tisíc korun) za noc. Mimo sezónu jde cena o poznání níž. A tak například v listopadu lze pokoj objednat i za 168 eur, tedy přes čtyři tisíce korun.

Pokoje a apartmá v historickém křídle hotelu mají vintage vzhled, který se odráží ve zvoleném nábytku a teplých barvách. Zde jsme měli i náš prostorný junior suite s dvěma balkony a výhledem na Jadran. 

Jakousi protiváhou tomu je styl pokojů a apartmá v moderní části hotelu v barvách destinace s důrazem na modrou (moře), zlatou (slunce) a bílou (sůl). Tato část hotelu byla kompletně modernizovaná v roce 2022

Vnitřní i venkovní bazén

Hotel nabízí vnitřní bazén, který je propojený s venkovním bazénem. Kombinace, která hostům zajistí plavání po celý rok. Bazén má velmi slanou vodu. Ve vnitřní části je i vířivka a také relaxační část se dvěma suchými a jednou parní saunou. Během léta má hotel i vlastní cabany a lehátka přímo na místní pláži, bohužel během naší návštěvy nebyla hotelová pláž ještě otevřena.

V hotelu je také zařízené fitness, které patří k menším, ale při každé návštěvě jsem zde byl sám, takže bylo velké více než dostatečně.

Prostorné hotelové Rose spa nabízí řadu procedur inspirovaných produkty, které oblast proslavily – sůl, olivový olej a růže.

Pohled na Hilton Costabella

Pivo a paštiky nechte doma. Český hotel v Chorvatsku je super. Co všechno nabízí?

Chorvatsko není jen pro batůžkáře. Plážový resort Hilton Rijeka Costabella, který před několika lety otevřel teplický podnikatel, je v dojezdové vzdálenosti z Česka a nabízí vše pro kvalitní a komfortní dovolenou na Jadranu.

Přečíst článek

Restaurace s terasou

Hotel nabízí několik restaurací. První je Fleur de Sel, která nabízí středomořskou kuchyni a je nejlepší v létě, kdy se dá sedět na prostorné terase. Interiér je celý bílý a odkazuje na místní solná pole, která byla v minulosti zdrojem bohatství pro místní region.

Naproti tomu restaurant Sophia (pojmenovaná po bývalé hostující Sophii Lauren) pišnící se doporučením Michelin Plate je velmi tmavá. Nachází se v původním hotelovém lobby s klenutými sloupy a opulentním výrazem.

Snídaně formou bufetu se podává v Křišťálovém sále a je zde vždy v ceně pokoje. Jedná se rozhodně o jeden z nejhonosnějších snídaňových prostor, které jsem kdy v hotelu zažil. Nechybí prostorná terasa pro letní alfresco snídaně.

Verdikt

Nejelegantnější hotel na slovinské riviéře s ideální polohou pro cesty jak do Chorvatska, tak do Itálie či dalších destinací v samotném Slovinsku.

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Obývací část s výhledem na Špilberk

OBRAZEM: Vyzkoušeli jsme nejdražší hotelový pokoj v Brně. Stojí za tu cenu?

Přečíst článek
Prezidentské apartmá hotelu Four Seasons

Jen pro vyvolené. Luxusní apartmány mají perfektní výhled na pražské dominanty

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme