Reklama

Vyberte si z našich newsletterů

Přihlásit odběr

Rychlokvaška, cukety i řebříček. V Karlíně je nový podnik, láká na českou tradici

V Karlíně se otevřela nová restaurace.
Se svolením Ambiente
Petra Nehasilová

Esce přinesl prestižního Biba, svůj um ale posouvá dál. O pár schodů výš bude Martin Štangl dál vařit česká jídla z českých surovin.

Reklama

Esku znal každý, kdo má co do činění s Karlínem.  Vařili v ní skvělou kávu, a ještě víc voněl tamní chléb. Martin Štangl, který tento podnik rozjel a spolu se svým týmem pro něj získal prestižní ocenění Bib Gourmand, to uděluje Michelin restauracím, které nabízejí „výjimečné jídlo za rozumnou cenu, se nyní posouvá dál. Přesněji výš, o jedno patro. Jeho přístup k vaření se nově propisuje v podniku Štangl. A ano, nese jméno po něm. Eska ale zůstává. Ve Štanglu ji posouvají na úroveň degustační restaurace.

„Určitě nezačneme ze dne na den vařit úplně jinak. Vnímám to spíš jako další etapu Esky a příležitost vrátit se k prvotní myšlence, nabízet degustační menu,“ přiblížil Martin Štangl.

Udržitelnost na každém kroku

Štangl od úterý do soboty servíruje tří nebo šestichodové sezónní večeře s možností vinného párování. Každý z chodů prezentuje jednu zásadní surovinu, od 1400 do 4 300 korun. V nabídce se objeví například šnek se slanou semínkovou kaší, kapr nebo holub nebo okurky rychlokvašky či zasušená cuketa.

Reklama

„Chceme vařit jídla, která jsou jednoduchá na výdej, ale složitá na přípravu," doplňuje Štangl. V kuchyni mají kuchaři k dispozici hydroponický systém pro bylinky, lednice na fermentaci a černání surovin, kynárnu pro množení plísní nebo lednice na zrání masa. A co je hlavní, vše spotřebovat a nenechat z žádné suroviny ani minimum.

Restaurace La Degustation Boheme, která v minulosti měla michelinskou hvězdu

Tereza Zavadilová: Stát z našich daní zaplatí luxusního Michelina. Tak ať

Otázka, zda má stát zaplatit desítky milionů michelinskému průvodci za to, že rozdá jakési hvězdy pár prominentním českým restauracím, pochopitelně vzbudila vášně. Stát šetří každou korunu a lidem se propadla životní úroveň tempem, které tu nebylo od devadesátých let. Inflace už sice trochu klesá, ve státní kase ale zeje díra a dál se bude šetřit. 

Přečíst článek

Navíc každé jídlo vaří z lokálních surovin. „V Esce jsme si vyzkoušeli práci s divokými bylinami či plody, zdokonalili se ve fermentaci a především vytvořili a upevnili vztahy se zemědělci a sběrači. Věřím, že restaurace Štangl bude ještě o kousek důslednější v lokálnosti a šetrnější k přírodě," dodává Štangl.

Udržitelně se ve Štanglu chovají i ke svým zaměstnancům. Restaurace bude otevřená pět dní v týdnu, v neděli a pondělí mají zavřeno. Plánují krátit směny, aby většina zaměstnanců pracovala čtyři dny.

Takzvaná michelinská hvězda pro nejlepší restaurace.

Michelin bude i v Česku. Desítky milionů za pozice ve slavném gastroprůvodci zaplatí stát

Vláda se rozhodla zaplatit poplatek společnosti Michelin za zařazení do prestižního gastronomického průvodce. Je to nástroj, jak Česko propagovat v zahraničí, řekl po jednání kabinetu ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Přečíst článek

V čele žebříčku nejlepších restaurací na světě The World's 50 Best Restaurants je poprvé podnik z Latinské Ameriky. Píše to deník El País. První místo v letošním hodnocení získala restaurace Central v peruánské metropoli Limě.

Skončila nadvláda Kodaně, nejlepší restauraci na světě má poprvé peruánská Lima

V čele žebříčku nejlepších restaurací na světě The World's 50 Best Restaurants je poprvé podnik z Latinské Ameriky. Píše to deník El País. První místo v letošním hodnocení získala restaurace Central v peruánské metropoli Limě. Nejlepším podnikem v Evropě je podle hodnocení barcelonská restaurace Disfrutar. Česká republika ve výběru nejlepších 50 gastronomických podniků na světě letos chybí.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Fastfood Burger Service otevřel v Revoluční ulici.

Už nikdy do McDonald´s? V Praze otevřeli novou burgrárnu, mají i lanýžové hranolky

Přečíst článek
Takto se vaří v nové restauraci Marie B.

Další hvězda pro Prahu? Michelinský tým otevřel hospodu. A bez jídelního lístku

Přečíst článek
Pizza má certifikát společnosti Associazione Verace Pizza Napoletana.

Nejlepší pizzu v Česku pečou v Praze na náměstí Republiky. Má křupavé okraje a je šťavnatá

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme