Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Saskia, sedmatřicetiletá dědička Rothschildů, koupila vinici od miliardáře Pinaulta

Vinice Chablis
William Fevre/užito se svolením
Tereza Zavadilová
tzv

V Burgundsku se odehrála hvězdná transakce: Vinařství Domaine William Fevre se přesunulo z ruky do ruky v rámci francouzské elity. Cenovka - skoro 90 milionů eur. 

Reklama

Dědička bankéřské dynastie Rothshildů, celým jménem Saskia Anna Esther Maria del Mar de Rothschild, řídí luxusní vinný dům Lafite už tři roky. Rothschildové mají toto vinařství v Bordeaux ve vlastnictví od roku 1868. Nyní se jí povedla zajímavá transakce, a sice v oblasti Burgundska, kde se pěstuje špičkové Chablis. 

Rothschildová podle Bloombergu za vinice zaplatila téměř 89 milionů eur jiné významné, ale mnohem mladší dynastii Pinaultů. Transakce byla oznámena už loni, cena ale nebyla dosud známá. 

Společnost Domaines Barons de Rothschild Lafite uzavřela dohodu o koupi Domaine William Fevre letos v lednu. V oblasti Chablis v severní části Burgundska se vyrábí několik špičkových vín Grand Cru, včetně Bougros, Les Clos a Vaudesir.

Reklama
Saskia de Rothschild By Evynrhud - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=123186489

Vinice se rozkládají na 70 hektarech a umožňují domu Domaines Barons de Rothschild, který je díky svému prvnímu vinařskému domu Chateau Lafite Rothschild velkým hráčem v Bordeaux, expandovat do dalšího francouzského vinařského regionu, kde dosud neměl významnější zastoupení. „Chablis těží z proslulosti Burgundska a zároveň má mnohem větší vinice, které mohou produkovat větší objemy vína na usedlost,“ řekl Bloombergu Sebastien Jacquemont z firmy Vinea Transaction.

Transakce je součástí větší restrukturalizace vinných aktiv rodiny Pinaultů. Jejich společnost Artemis Domaines původně získala vinice William Fevre akvizicí vinařství od rodiny Henriot-Larouziere, která vyrábí šampaňské. 

Salma Hayek s manželem Francoisem-Henri Pinaultem (vpravo)

Francouzští králové luxusu zestárli. Co čeká jejich impéria?

Arnault a Pinault, dva francouzští rivalové, vlastníci domů s nejvyšší módou. Jednomu patří Louis Vuitton a Dior, druhému Gucci a Balenciaga. Leckdo si je plete. Nápověda: Pinault mladší má za ženu Salmu Hayek. Arnault je ale větší a úspěšnější, zvlášť v posledních letech.

Přečíst článek

Artemis už mezitím prodala Champagne Henriot, ale stále drží Chateau Latour v Bordeaux a ceněné Clos de Tart v Burgundsku, za které hlava rodu Francois Pinault v roce 2017 údajně zaplatil 220 milionů eur. Rodina Pinaultů je vlastníkem řady luxusních značek, skrze svou firmu Kering vlastní například Gucci. 

Hlava rodiny Pinault, François (vpravo) se synem Françoisem-Henrim By S. Plaine - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=50241751

Bývalá novinářka Saskia Rothschildová se stala po svém otci Éricovi prezidentkou Domaines Barons de Rothschild v roce 2018, výkonné řízení vinařství převzala v roce 2021. Podnik se v posledních desetiletích rozšířil díky akvizicím, které zahrnovaly vinice v Bordeaux, Corbieres v jižní Francii a v zahraničí v Chile, Číně a Argentině. Saskia patří do linie Jamese Mayera de Rothschild, který založil francouzskou větev rodu. V předchozí kariéře pracovala jako reportérka pro mezinárodní edici New York Times. 

Whisky SirDavis spoluvlastněná Beyoncé a LVMH

Nejbohatší Evropan ulovil Beyoncé. Slavná herečka udělala whisky pro Louise Vuittona

Šéf luxusního impéria LVMH Bernard Arnault má po olympijských hrách další dobrý zářez. Pro jeho značku Moët Hennessy vytvoří novou whisky mistr oboru Bill Lumsden a vše zaštítí Beyoncé Knowles, jedna z nejpopulárnějších postav globální popkultury. Americká whisky SirDavis se začne prodávat již v září za 89 dolarů za lahev.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Francouzští vinaři zkoušejí skleněné sudy

Francouzští vinaři experimentují se skleněnými sudy. Víno z nich je jako skvělý steak bez přidaného koření

Přečíst článek
Vinařský miliardář Pierre Castel

Vinařský miliardář léta tajil identitu před švýcarským berňákem. Teď musí doplatit stovky milionů franků

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme