Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Sběratelka umění Nicole Stava: Nákup děl žijících umělců vnímám jako podporu jejich tvorby

Sběratelka umění Nicole Stava
Miloš Vatrt - použito se svolením
Petra Nehasilová

Nicole Stava se narodila a vyrůstala ve Švýcarsku v rodině českých emigrantů. Už ve 23 letech začala pracovat jako zástupkyně renomované aukční síně Christie’s v České republice, pak si otevřela vlastní konzultační praxi. Zároveň pečuje o rodinnou sbírku a zámek v Bechyni. Rozhovor s úspěšnou sběratelkou a kurátorkou najdete v tištěném magazínu Newstream CLUB. Zde je ukázka z něj.

Reklama

Musím říct, že mě překvapilo, jak tady máte v areálu rušno.

Vidíte, a to dnes je poměrně klid. Bývá tu rušněji.

Kolik lidí váš zámek za sezonu navštíví?

Reklama

Během třech měsíců je to něco kolem 15 tisíc lidí. Každým rokem se počet zvyšuje, čemuž určitě napomáhají i výstavy umění a sochařský park, které letos organizujeme již potřetí.

Obálka magazínu Newstream CLUB 5

Vychází podzimní Newstream CLUB. S Radimem Paříkem, Christinou Meinl nebo Lubomírem Typltem

Jak zůstat relevantní i v nadcházejících letech? Jak se udržet v kondici a jak vytvářet dlouhodobou hodnotu? Nejdůležitější témata současnosti pohledem řady významných osobností českého byznysu, veřejného dění i umění nabízí podzimní magazín Newstream CLUB. Radim Pařík vysvětluje, proč je vyjednávání novou dovedností pro 21. století a Christina Meinl, dědička slavného kávového impéria připomíná, jak je v byznysu důležité neustále se adaptovat.

Přečíst článek

Splnila tato akce tedy očekávání a podařilo se vám do Bechyně přilákat i jinou skupinu turistů?

Ano, rozšířilo se spektrum turistů, kteří do Bechyně nejezdí jen na zámek, ale také za kulturou a uměním, a v neposlední řadě za krásnou přírodou okolí Bechyně.

Sbírat umění začali vaši rodiče. Předpokládám, že ale díky vaší práci jste jim do výběru začala velmi brzy vstupovat.

Jsme rodinná firma a skutečně všechno děláme dohromady. Samozřejmě, že někdy je můj názor vyslyšen, jindy ne. Stejně jako v jiných rodinných firmách. Spolupráce nám funguje velice dobře. Klíčové samozřejmě je, aby se nám dané dílo líbilo.

Výkonná ředitelka Julius Meinl Coffee Group pro Rakousko Christina Meinl

Christina Meinl: Musíte mít odvahu zgruntu se změnit

Jak lze udržet a rozvíjet rodinný podnik po pět generací? Proč je Julius Meinl I. jejím velkým vzorem? A proč se u Meinlů rozhodli vrátit ke kořenům, tedy byznysu s prémiovou kávou, ve kterém jsou 160 let? O tom a dalších plánech firmy mluvila s Newstream CLUB Christina Meinl, výkonná ředitelka Julius Meinl Coffee Group pro Rakousko.

Přečíst článek

Nekupujete umění jako investici?

Občas ano, většinou se řídíme tím, co se nám líbí. Sbírka, která teď visí v Bechyni, vznikla skutečně z vášně sběratelské.

Který z těch obrazů na výstavě máte nejraději?

Obraz od Karla Appela. Visí v druhém patře. Pokaždé, když ho vidím, vzbuzuje ve mně veselost. Pro mě přesně jedním z těch obrazů, kterým se se ráda obklopuji.

Například v Christie’s, kde jste pracovala, kupují klienti umění častěji kvůli emoci, nebo ho spíš vnímají jako vhodnou investici?

Existují tři typy sběratelů. Jedni, kteří sbírají s vášní a láskou, kteří mají k umění vztah a jsou jím rádi obklopeni. Druzí, kteří ho vnímají jako investici a velmi často mají obrazy archivované v depozitáři. Třetí kategorií, jsou pak ti, kteří si ho kupují kvůli prestiži a zlepšení sociálního statusu. V době, kdy jsem se začala v tomto oboru pohybovat, byl trh s uměním spíš o emocionální stránce, ale negativně nehodnotím ani další důvody, které vedou k nákupu umění. Při nákupu současného umění, tedy od žijících umělců, to silně vnímám jako podporu jejich tvorby.

Investují do umění spíš starší lidé, nebo se to již mění? Jaký zájem je o české umění? A jak často se kurátorka a sběratelka Nicole Stava setkává s falzy? Celý rozhovor s Nicole Stava najdete v magazínu Newstream CLUB.

Nicole Marie Therese Stava

Narodila se ve Švýcarsku, kde žila se svou rodinou až do roku 1995, kdy se přestěhovali do České republiky. Její rodiče vždy sbírali umění, a tak se Nicole dnes stará o rodinné sbírky starých mistrů, klasického moderního a současného umění, kolekci nábytku. Kromě toho provozuje s dalšími členy rodiny Panství Bechyně.

Spoluzakladatel aplikace VOS Health

Úspěšný vývojář aplikací Jiří Diblík: Nyní zacílíme na americké investory

Jak se udržovat v psychické kondici? A jak v tom mohou pomoci moderní technologie? Odpověď nabízí dva z největších talentů české startupové scény Jiří Diblík a Ondřej Kopecký. Společně vyvinuli aplikaci VOS Health, která sklízí globální úspěch, zařadila se mezi nejúspěšnější aplikace pro iPhone a celosvětově ji používají miliony lidí, kterým zlepšuje duševní pohodu. Kde se nápad na aplikaci objevil? A jaké rozdíly jsou například mezi americkými a českými uživateli a San Franciskem a Prahou? Celý rozhovor s Jiřím Diblíkem, o kterém ještě hodně uslyšíte, najdete v tištěném magazínu Newstream CLUB.

Přečíst článek

Kouč Marian Jelínek

Kouč Marian Jelínek: Starejme se co nejvíc o své nejbližší domovy. Těmi jsou moje tělo, moje mysl, moje duše

Marian Jelínek je mentální kouč. To není úplně běžná profese. Marian pomáhá sportovcům a vrcholovým manažerům projít světem bez ztráty kytičky. Na uplynulé olympiádě měl několik svěřenců, které se snažil mentálně naladit k vrcholným výkonům. Stres, očekávání okolí, neustálá sebereflexe. Pro běžného člověka je to denní chleba, ale pro lidi na špici je to násobné. Je vlastně nějaký recept, jak zvládat tlak okolního prostředí? Marian Jelínek ho našel a dlouhá leta přednáší a vkládá do duší, jak se s ním vypořádat. „Poznat sám sebe a umět se sebou pracovat,“ říká Jelínek. Je to ale složitější. Každý z nás má v sobě nános výchovy minulých generací, a také někoho druhého. Své druhé já. Jak se s ním vypořádat? Jak se stát svobodným člověkem v moderním světě? Je to o jídle, je to o vztazích, říká uznávaný kouč v rozhovoru pro magazín Newstream CLUB, z něhož nabízíme ukázku.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Leon Tsoukernik na výstavě Hráč v galerii Magnus Art

Miliardář Leon Tsoukernik: Peníze nemají žádnou hodnotu. Kupovat umění na investici mě nezajímá

Přečíst článek
Jiří Georg Dokoupil

Jiří Georg Dokoupil: Styl je matematická formule. Máte ingredience a jedete

Přečíst článek
Profesor Milan Knížák

Milan Knížák: Lidé chtějí žít v okovech. A v nich si hrát na individualismus

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme