Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Šéfe, po práci už nevolej. Australané mají uzákoněné právo na odpojení. Češi zatím nic

Australané mají uzákoněné právo na odpojení
Andrey Popov / Shutterstock.com
Petra Nehasilová
pej

Víte, co je „právo na odpojení“? Nemuset po pracovní době přijímat hovory a zprávy od zaměstnavatele. V Evropě tento výdobytek znají například Belgičani a nově mohou pracovní komunikaci v době svého volna ignorovat Australané.

Reklama

V Austrálii vstoupilo v platnost nové pravidlo, které má ulevovat zaměstnancům. Ti odteď nebudou nuceni vzít telefon od zaměstnavatele a ani reagovat na jeho zprávy, samozřejmě až po skončení pracovní doby. „Zákon nezakazuje zaměstnavatelům kontaktovat pracovníky po pracovní době. Dává ale zaměstnancům právo neodpovídat, pokud není jejich odmítnutí považováno za nepřiměřené,“ píše server BBC.

Pokud se ale strany nedohodnou, zaměstnavatel bude přesvědčen, že odmítnutí komunikace bylo od zaměstnance nepřiměřené, může do sporů vstoupit komise pro spravedlivou práci (FWC).

Legendární moskevský obchodní dům Gum

Rusové hýří, cestují a nakupují jako o život. Válečná ekonomika se přehřívá

Když začátkem roku 2022 vytáhla ruská vojska na Ukrajinu a Západ uvalil tvrdé sankce, mělo to okamžitý efekt, prudce propadl rubl, burza, zahraniční obchod, s ruskými dluhopisy se přestalo obchodovat a centrální banka musela prudce zvýšit úrokové sazby. Panovalo přesvědčení, že Rusko zkrachuje. Uběhlo dva a půl roku a vše je jinak. Tedy ekonomicky. 

Přečíst článek

Přičemž neuposlechnutí její příkazu může vést k pokutě ve výši 19 tisíc australských dolarů pro zaměstnance nebo 94 tisíc australských dolarů pro firmu.

Reklama

Nové pravidlo zaměstnavatelé vítají. „Každá firma spíš ocení odpočatého zaměstnance, který má dokonale sladěný soukromý a pracovní život, než toho, který bude často nemocný a nebude mít tendenci dávat výpověď,“ řekl specialista na pracovní politiku John Hopkins z univerzity Swinburne University of Technology v Melbourne.

A zákon vítají samozřejmě i zaměstnanci a jejich odborové svazy. „Hodně času trávíme na telefonech, celý den připojeni k emailům a je pro nás opravdu hodně těžké se odpojit,“ uvedla pro Reuters Rachel Abdelnour, která pracuje v reklamní agentuře. Podle loňského průzkumu mají totiž Australané ročně odpracovat v průměru 281 neplacených přesčasů.

Legislativně je „právo na odpojení“ upravené i v Belgii, Francii, Itálii, Španělsku a Portugalsko. Česko k tomu má přimět celoevropská vyhláška.

Zámek u řeky Ohře ve vesnici Pátek je zatím téměř zapomenutý

Obyčejná práce: Zámek musí žít, tak se snažíme, říká kastelán z Pátku nad Ohří

Rozšířil zámecký mobiliář, zpřístupnil nové místnosti a pořádá letní kulturní akce pro děti i hudební koncerty. Svébytný kastelán Petr Rasken Chaloupka, který v minulosti působil na zámku Stránov či Vrbičany, toho za pět let na zapomenutém zámku v obci Pátek nad Ohří již zvládl hodně. 

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Líní zaměstnanci nebo špatní manažeři? Proč někde práce na dálku funguje a jinde ne

Líní zaměstnanci nebo špatní manažeři? Proč někde práce na dálku funguje a jinde ne

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme