Slavná londýnská restaurace Le Gavroche zavírá. Její kuchyní prošel i Gordon Ramsay
Slavná londýnská restaurace Le Gavroche, která jako první v Británii získala jednu, a později i dvě a tři hvězdy v gastronomickém průvodci Michelin, po půl století zavírá. Oznámil to její majitel a šéfkuchař Michel Roux, napsal deník The Times. Třiašedesátiletý Roux chce fungující podnik, který se specializuje na francouzskou kuchyni, zavřít příští rok, protože se cítí přepracovaný a vyhořelý.
Její kuchyní prošel Koffman i Ramsay
„Jsem opravdu unavený. To, že jsem v restauraci skoro každý den, se na mě podepsalo a já se dostal do stavu, kdy mě to už nebaví tak, jako dřív. Je to práce, kde se čelí velkému tlaku a já chci lépe vyvážit práci a soukromý život,“ řekl Roux. „Finančně jsme na tom dobře. Každý den máme plno,“ doplnil.
Roux stál v čele restaurace 34 let poté, co ji převzal po svém otci. Michel Roux starší a jeho bratr Albert Le Gavroche otevřeli v roce 1967. Její kuchyní prošlo mnoho z dnes slavných šéfkuchařů jako například Pierre Koffmann, Marco Pierre White nebo Gordon Ramsay.
Podnik se prý Roux rozhodl zavřít mimo jiné i proto, že nemá komu by jej předal. Jeho dcera, také šéfkuchařka, má vlastní restauraci a Le Gavroche vést nechce. „V uplynulých letech jsem dostával nabídky restauraci prodat na často nesmyslné částky, ale nebylo by správné, aby ji vedl někdo jiný. To jméno je posvátné,“ vysvětlil.
Šampaňské je po staletí znakem oslav a luxusního života. Stoupající teploty v Evropě a stále proměnlivější počasí však vyvolávají obavy, že by se proslulá francouzská oblast Champagne mohla stát nevhodnou pro produkci tohoto šumivého vína, uvedl server zpravodajské televize CNBC.Konec šampaňského, tak jak ho známe? Jeho chuť ohrožují klimatické změny
Enjoy
Rozhodnutí šéfkuchařů vzdát se vedení světoznámých podniků jsou v poslední době stále častější. Letos šokoval milovníky gastronomie René Redzepi, který v 45 letech dospěl k závěru, že zavře svou dánskou restauraci Noma považovanou za jednu z nejlepších na světě. Heston Blumenthal, který si se svou restaurací Fat Duck udržel tři michelinské hvězdy po 19 let, už na podnik dohlíží jen zdálky poté, co se v roce 2018, ve svých 52 letech, po zhroucení přesunul do Francie.
New York je proslulý skvělým jídlem a pro řadu gurmánů je Mekkou, kam je nutné vyrazit alespoň jednou v životě. Neznamená to ale vůbec, že musíte chodit jen do nejluxusnějších restaurací. I jeho nejkoncentrovanější část Manhattan, má spoustu bister, kde se dobře najíte za přijatelné peníze. Jednou z nejproslulejších jídelen je tu už více jak 135 let Katz´s Delicatessen v Lower East Side. Pojďte se podívat, jak to tam vypadá a co si tam dát k jídlu. Rozhodně to stojí za to. Z těch nejstarších sendvičových jídelen už totiž zůstala po období covidové pandemie prý jen tato jediná. REPORTÁŽ: Newyorské delikatesy No.1. Nejslavnější americká jídelna čepuje i české pivo
Enjoy
Esce přinesl prestižního Biba, svůj um ale posouvá dál. O pár schodů výš bude Martin Štangl dál vařit česká jídla z českých surovin.Rychlokvaška, cukety i řebříček. V Karlíně je nový podnik, láká na českou tradici
Enjoy
PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ
Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.
Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.
Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly.
Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.
O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.
Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.
Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.