Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Svátek piva začíná. Tuplák na Octoberfestu vyjde zase dráž, 376 korun

Oktoberfest začíná
Profimedia.cz
 ČTK

Úderem dvanácté dnes mnichovský starosta Dieter Reiter narazí sud piva, a zahájí tak 189. ročník festivalu Oktoberfest.

Reklama

Na slavnost zavítají miliony návštěvníků, kteří vypijí miliony litrů piva. Letos je nejdražší tuplák vyjde poprvé na více než 15 eur (376 korun). V areálu na Tereziánské louce budou zpřísněná bezpečnostní opatření včetně prohlídek s detektorem kovů. Oktoberfest potrvá do 6. října.

Loni akci navštívilo 7,2 milionu lidí, vypilo se 6,5 milionu mázů piva a návštěvníci ukradli přes 115 tisíc pivních sklenic. Návštěvnosti loni pomohlo mimořádně pěkné počasí i to, že slavnosti trvaly 18 dní. Letos potrvají 16 dní a přinejmenším o prvním víkendu bude rovněž slunečno.

Kvůli teroristickým útokům v Solingenu, kde neúspěšný žadatel o azyl ze Sýrie v srpnu na městských slavnostech zavraždil tři lidi, a v Mnichově, kde islamista z Rakouska střílel v září na izraelský generální konzulát a Dokumentační centrum historie nacismu, zpřísnily úřady bezpečnostní opatření. Uvedly ale, že nemají informace, že by pivním slavnostem hrozilo nějaké konkrétní nebezpečí.

Reklama

Počátek Oktoberfestu spadá do října 1810, kdy po svatbě uspořádali bavorský korunní princ Ludvík a jeho manželka Tereza pro obyvatele království na louce za Mnichovem slavnost s koňským dostihem. Akce měla úspěch a začala se konat pravidelně jako Říjnová slavnost. Svůj název si udržela i poté, co kvůli teplejšímu počasí její začátek organizátoři posunuli na září.

Tradiční Oktoberfest čelí kulturní válce. Ne kvůli pivu, ale biokuřatům

Tradiční Oktoberfest čelí kulturní válce. Ne kvůli pivu, ale biokuřatům a udržitelnosti

Po 213 letech existence čelí chvalně a někdy i nechvalně proslulý pivní festival Oktoberfest v Mnichově kulturní válce. Důvodem není ale množství, kvalita či cena piva, ale snaha prosadit do jeho podoby prvky udržitelnosti, jako je například prodej biokuřat, což vyvolává protesty tradicionalistů, napsal deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Tradiční Oktoberfest čelí kulturní válce. Ne kvůli pivu, ale biokuřatům

Tradiční Oktoberfest čelí kulturní válce. Ne kvůli pivu, ale biokuřatům a udržitelnosti

Přečíst článek
Začíná pivní slavnost Oktoberfest

FOTOGALERIE: Tuplákem na Oktoberfestu za 369 korun to jen začíná. Za talíř ředkviček už dáte tisíce

Přečíst článek
Britové varují své fanoušky před Eurem v Německu

Britové varují své fanoušky před Eurem v Německu. Mají tam silnější pivo, zdůrazňuje ministerstvo

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme