Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

OBRAZEM: Kde stojí ty největší, nejzdobnější nebo nejstarší komíny v Česku

Betonové komíny bývají ty nejvyšší. Tento je z Kladna.
Se svolení Koda
 nst
nst

Mizí rychle a moc se jich nestaví. Komínů je nyní v Česku něco přes 11 tisíc, za rok to bude zřejmě zase o pár desítek méně. Některé z těch nejzajímavějších jsme pro vás vybrali jako tip na víkendovou procházku.

Reklama

Nejdřív to byl znak prosperity. Kdo měl komín, byl úspěšný. Tak to absolutně platilo v devatenáctém století. Když měla nějaká vesnice vysoký komín, znamenalo to, že tam je výroba, lidé mají práci, nosí domů peníze, živí rodinu. Komín byl symbolem prosperity. A vytvořit architektonicky hezký, nějak jiný a ozvláštněný komín, když se továrníkovi povedlo sehnat dobrého architekta, to bylo teprve něco. Vznikla spousta architektonicky unikátních komínů.

FOTOGALERIE: Prohlédněte si zajímavé komíny v Česku

Řada z nich už padla. Doba se změnila. V současnosti je komín spíš synonymem znečišťování ovzduší, zkázy planety, emisí oxidu uhličitého. Komín, dříve milovaný, je nyní nepřítelem lidstva. Komíny, to jsou nyní emise, zánik. I proto rychle mizí. Staré padají, nové nevznikají.

Reklama

Celý text o komínech čtěte v novém vydání magazínu Realitní Club. Magazín je v tištěné verzi k dostání v síti PNS nebo online i ve formě předplatného. Elektronickou verzi aktuálního čísla zakoupíte i v našem e-shopu.

Řopík na okraji Liberce je přístupný v podobě z roku 1938

OBRAZEM: Nadšenci zrekonstruovali řopík u Liberce, má i původní výzbroj včetně kulometů

Do původní podoby z roku 1938 zrekonstruovali loni nadšenci v Krásné Studánce na okraji Liberce objekt lehkého opevnění zvaný řopík. Je v něm i původní výzbroj včetně kulometů. V libereckém regionu jde zřejmě o jediné takové muzeum. Dovnitř se zájemci dostanou jen několikrát do roka.

Přečíst článek

Newstream vydává první letošní číslo magazínu Realitní Club, tématem je růst

Zpravodajský server zaměřený na byznys Newstream vydává tento týden první letošní číslo tištěného magazínu Realitní Club.

Přečíst článek

Newstream vydává třetí číslo magazínu newstream CLUB. Tématem je odkaz, hvězdou František Kinský

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází. Na obálce je František Kinský, hvězdami čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková, Luděk Sekyra, Zbyněk Frolík nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Architektka Dagmar Štěpánová

V kostarické džungli žije i navrhuje. I v Evropě je zajímavá práce, říká architektka Dagmar Štěpánová

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme