Titul nejlepší český sommelier obhájil Martin Parýzek
Mistrovství České republiky sommelierů Bohemia Sekt Trophée zná vítěze. Stal se jím Martin Parýzek, reprezentant společnosti Californian Wines, který přesvědčil odbornou porotu svými výjimečnými odbornými znalostmi a praktickými dovednostmi. Martin Parýzek si odnesl tento prestižní titul již podruhé a má šanci zařadit se mezi elitu sommelierů, kteří v historii soutěže dosáhli na „hattrick“.
Martin Parýzek není v sommelierských kláních žádným nováčkem. Již dvakrát získal titul Sommelier České republiky, a pokud v budoucnu znovu zvítězí, přidá se k šestičlenné skupině sommelierů, kteří tohoto úspěchu dosáhli. Mezi ně patří Ivo Dvořák, Libor Nazarčuk, Tomáš Brůha, Jakub Přibyl, David Král a Kamil Prokeš.
„Letošní ročník byl velmi náročný, zejména znalostní test byl rozhodně nejtěžší za dobu mé účasti v soutěži Bohemia Sekt Trophée. Dnes jsem si potvrdil, že obhájit titul je mnohem náročnější než vyhrát poprvé,“ uvedl vítěz soutěže Martin Parýzek.
Vinařská unie, která sdružuje významné vinařské producenty v České republice, zveřejnila výsledky svého nejnovějšího průzkumu. Ten odhaluje, že vinaři čelí závažným problémům se získáváním sezonních pracovníků, zejména traktoristů, potřebných pro práci ve vinicích.Vinařská unie upozorňuje na kritický nedostatek pracovníků ve vinicích
Zprávy z firem
„Na takovouto soutěž se sommelier musí připravovat průběžně celý rok a intenzivně trénovat dva měsíce před samotnou soutěží. Vnímám to ale jako způsob, jak se neustále profesně a odborně zlepšovat,“ dodal vítěz klání, který se aktuálně připravuje na další soutěž Sommelier Moravy.
Na druhém místě se umístila Natálie Válková z Vinařství Válka, bronzovou příčku obsadil Tomáš Hanel z The Eatery. Celkem se soutěže zúčastnilo 16 profesionálů, z toho 6 žen, kteří během soutěžního dne absolvovali řadu náročných úkolů – znalostní kvíz, slepou degustaci, identifikaci vzorku a servis sektu či vína včetně doporučení vhodného pokrmu. Ve znalostním testu jsou navíc otázky, které se týkají kromě vína i dalších alkoholických a nealkoholických nápojů, kávy, čaje, čokolády, doutníků a kakaa.
Sommelierství je umění
„S každým rokem vidíme neuvěřitelný posun ve znalostech a dovednostech našich soutěžících. Sommelierství se stává skutečným uměním, které vyžaduje nejen odborné znalosti, ale i schopnost spojit víno s jedinečným zážitkem. Nároky na soutěžící rostou stejně jako kvalita jejich výkonů, a to je pro budoucnost tohoto oboru velmi povzbudivé,“ uvedl Ivo Dvořák, prezident Asociace sommelierů ČR a předseda odborné poroty. V porotě zasedli také přední osobnosti z oboru, včetně Kláry Kollárové, Národní sommelierky ČR, Zlatka Míčky, víceprezidenta Asociace sommelierů ČR a trojnásobní vítězové soutěže – Libor Nazarčuk, David Král a Kamil Prokeš.
„Velmi mě těší, jak se za poslední tři dekády posunula česká gastronomie a sommelierství, a jsme rádi, že se na tomto rozvoji podílíme. Naši podporu směřujeme kromě profesionálních someliérů i na mladší generaci prostřednictvím soutěže Talent, v níž letos soutěžilo dokonce rekordních 32 studentů, což je pro budoucnost oboru skvělý příslib,“ uvedl Ondřej Beránek, ředitel společnosti Bohemia Sekt, hlavního partnera soutěže.
Vítěz si odnesl putovní pohár vyrobený sklárnou Moser, finanční odměnu a dary od partnerů soutěže. Soutěž organizuje Asociace sommelierů ČR s hlavním partnerem Bohemia Sekt.
Díky unikátní metodě mohou využívat při výrobě vína daleko méně síry. “Kdyby si to patentovali Francouzi nebo Italové, už z toho je dávno světový standard. Ale věřím, že se to povede prosadit,” míní Dušan Černoch, majitel Vinného domu Bzenec, jednoho z největších vinařství u nás. Čtení na Silvestra i Nový rok.Po víně už vás nebude bolet hlava, slibují otec a syn Černochovi z Bzence
Enjoy
Víno z Gruzie je skrytý poklad. Dlouhé měsíce zraje v hliněných amforách (zvaných kvevri) zakopané v zemi. Získává tím jedinečný charakter a hloubku. Kvevri víno překvapí minerálními tóny, zemitým aroma, bohatou strukturou a jantarovou barvou. A oproti běžným vínům evropského typu má jednu nesporou výhodu, ani po dvou vypitých lahvích se na druhý den nedostaví kocovina. Odzkoušeno za vás.REPORTÁŽ: Víno z pravěku. Gruzínci ho vyrábějí po tisíce let stejně
Enjoy
V Burgundsku se odehrála hvězdná transakce: Vinařství Domaine William Fevre se přesunulo z ruky do ruky v rámci francouzské elity. Cenovka - skoro 90 milionů eur. Saskia, sedmatřicetiletá dědička Rothschildů, koupila vinici od miliardáře Pinaulta
Enjoy
PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ
Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.
Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.
Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly.
Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.
O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.
Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.
Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.