Nejezte blbě s Pavlem Maurerem: Trdelník se sekanou? Dobrou chuť, české to není
Nedávno mi syn nabídl, že si můžu dát chat, tedy okamžitý osobní rozhovor, s umělou inteligencí (AI). Prý mi odpoví na úplně všechny otázky na světě. Pochopitelně jsem skončil u gastronomie.
První otázka směřovala k deseti nejlepším restauracím na světě. Tam jsem mezi první desítkou tři podniky skutečně identifikoval a dokonce jsem dva z nich měl příležitost navštívit a ochutnat jejich speciality (byl to například katalánský podnik El Cellar de Can Roca, který vedou tři bratři a kromě tří michelinských hvězd byl asi dvakrát vyhodnocen jako nejlepší restaurace na světě).
Dalším dotazem jsem se pídil po pěti nejoblíbenějších českých jídlech. A představte si, že jsme se s AI na čtyřech shodli: svíčková na smetaně, bramboráky (které jsou prý servírovány obvykle s česnekovým dipem), guláš s knedlíkem nebo bramborem, vepřo knedlo zelo. A pozor, překvapení. TOP 5 uzavřel trdelník (sladké pečivo obalené kolem pečícího kulatého roštu, sypané cukrem a ořechy). Tady jsem se samozřejmě dost těžce zasekl. Ona totiž ta vševědoucí AI, bohužel, měla pravdu. A zároveň, díky Bohu, neměla.
Pavla Maurera zná každý milovník dobrého a kvalitního jídla. Kromě gastronomických bedekrů a festivalů si jeho jméno lze spojit i s mottem „Nejezte blbě“, kterým bude Pavel Maurer inspirovat i čtenáře byznysového serveru Newstream. Maurerův gastroseriál plný vůní a chutí startujeme rozhovorem s tímto českým gurmetem.Nejezte blbě s Pavlem Maurerem: Od guláše přes smažák až k falafelu. Stravovací návyky Čechů se lepší
Enjoy
Češi milují řízek a smažák
Podle dlouhodobých statistik do těch nejoblíbenějších jídel patří bezesporu řízek (bez specifikace, zda je telecí, kuřecí nebo vepřový), prostě řízek. Ten u nás v Česku milujeme. Potom je téměř vždy uváděn smažák s tatarkou, jedno z nejoblíbenějších vegetariánských jídel v naší zemi. A pak určitě nemůžeme zapomenout na kachničku se zelím a sladké švestkové knedlíky.
Ale zpátky k trdelníku, který rozhodně není tolik vychvalovanou, „tradiční staročeskou specialitou“. Nemá v naší zemi žádnou tradici. A navíc jeho příprava a servírování prochází každoročně turbulentními změnami, aby se vloudil do přízně turistů z Číny, Ameriky nebo zemí Dálného i Blízkého východu.
Zdeněk Pohlreich se vrací na televizní obrazovky. Jen převlékl kabát. Nově se s ním budou potkávat diváci Novy. Tentokrát ale nebude zachraňovat podniky před krachem, ale vybírat ty nejlepší. O českou gastronomii se neobává, i když jak říká nyní je gastro byznys jako jízda na tygrovi. Pohlreich: Krize nastane, až prázdné podniky nebudou chtít ani Vietnamci
Leaders
A kolik tedy může mít ta „typicky česká” roura přitažlivě vonící vánočkovým těstem variant? Bezpočet. Tak třeba pod Karlovým mostem ji dostanete nejen s borůvkami, ale také se sekanou a zelím, se slaninou, párkem a smaženou cibulkou. K mání je i ryze „staročesko-italsky” laděná varianta: trdelník s mozzarelou a rajčaty, také ovšem s vepřovým masem, jablečným štrůdlem a vaječným likérem.
Kreativita trdelníku nezná mezí
Upřímně, když jsem to vše viděl poprvé, šly na mě mrákoty. Ovšem trh si to evidentně žádá. Kreativita trdelníku nemá hranice, je nekonečná, stejně jako znalosti AI, která dokáže odpovědět na každou otázku.
Jenže AI se až tak moc nespletla, protože pokud při svých odpovědích používá všechny dostupné prameny ze všech světových zdrojů, tak je dost pravděpodobné, že hodnocení turistů, kteří navštívili Česko, a především hlavní město, určitě nezůstalo jen u piva a guláše.
Za oběd v restauraci utratili Češi v lednu průměrně 178 korun, což bylo o 20 haléřů více než v prosinci. Růst cen tak výrazně zpomalil, vyplývá z aktuálního průzkumu společnosti Edenred. Meziročně obědy zdražily o 16 procent. Prodeje obědů v restauracích nebo skrze rozvážkové služby byly v lednu asi o 30 procent nižší než v roce 2019, uvedla firma.Růst cen obědů v restauracích se téměř zastavil. Ale i tak v Praze stojí přes dvě stovky
Money
Trdelník je masová záležitost. Hojně se vyskytuje na všech hlavních turistických trasách. Návštěvníci ho pak po právu ve svých hodnoceních, chatech, facebookcích, tripadvisorech atd. popisují jako často se vyskytující místní specialitu. Nicméně trdelník je prostě pouze velice úspěšný marketingový trik, který funguje téměř na každého. I když jsem ještě nikdy neviděl na vlastní oči žádného Čecha, že by se jím cpal. Z pohledu eurového či dolarového turisty je ale trdelník prakticky zadarmo 60 až 200 korun podle toho, čím je naplněn.
Už jste jej někdy ochutnali? Pokud ne, zkuste to, ale raději tu sladkou variantu. Trdelník se zelím a pečeným bůčkem bych rozhodně jako první ochutnávku nedoporučoval.
Jestli bylo v kodaňské luxusní restauraci Noma, pětkrát vyhlášené jako nejlepší na světě, těžké získat rezervaci, od ledna 2025 už to bude zhola nemožné. Vyhlášená restaurace oznámila ke konci příštího roku konec, uvedla agentura Bloomberg.Pětkrát byla nejlepší restaurací na světě. Teď kodaňská Noma zavírá krám
Money
Tímhle textem si nejspíš nadělám hodně zlé krve. Ale nemůžu si pomoct. Po šesti týdnech strávených nejen v kuchyni, ale i na place bistra Topinka se pořád intenzivněji zamýšlím nad tím, co to obnáší být hostem v restauraci. Když se novinářka rozhodne otevřít bistro: Host na prvním místě
Enjoy
PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ
Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.
Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.
Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly.
Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.
O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.
Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.
Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.