Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Unikátní kovové obrazy Milana Housera vystavuje DSC Gallery

Výstava Milana Housera v DSC Gallery
Vojtěch Veškrna - poskytnuto DSC
Stanislav Šulc
sta

Co může vzniknout spojením zlata a uhlí? A jak spolu ladí barevný pigment a stříbro? To zjistíte v DSC Gallery, která představuje nejnovější díla Milana Housera.

Reklama

DSC Gallery zahájila letní sezonu výstavním projektem „Melancholie“, představující aktuální malířské práce Milana Housera. Soubor obrazů zprostředkovává jeho nejnovější technologické postupy jako je pokovování obrazové plochy nebo využití magnetů. Jedná se o autorovu čtvrtou samostatnou výstavu, kterou v DSC Gallery uvádí.

Podívejte se na mimořádná díla Milana Housera

Daří se nám průběžně mapovat vývoj jeho tvorby a sledovat proměny používaných malířských materiálů a technologií, jež oscilují mezi ‚výpůjčkami‘ z průmyslových postupů a DIY. Testuje fyzikální a chemické vlastnosti malířských hmot, kterými jsou především laky a pryskyřice,“ uvádí partnerka galerie Karolína Juřicová. „Lak je v jeho pojetí nezaměnitelné médium, které vrství, míchá a nechává samovolně stékat v postupně schnoucích vrstvách jednotlivých obrazových ploch. Tento proces vytváří charakteristické monumentální malby, kde se zásahy umělce a vliv přírodních jevů neočekávatelně prolínají,“ dodává Juřicová.

Reklama

Kurátorka a partnerka DSC Gallery Karolína Juřicová

Kurátorka Karolína Juřicová: Až pětina sběratelů začíná nákup umění na sociálních sítích

Jen letos se podílela na mimořádných výstavách Anselma Reyleho či Jiřího Petrboka a zároveň se Karolína Juřicová stala spolumajitelkou vlivné pražské DSC Gallery. Jak umění mění sociální sítě? Co obnáší spolupráce s impulsivními umělci? A jak složité je jednání se sběrateli z řad tuzemských miliardářů? „Je zajímavé, co vám na sebe lidé prozradí při sledování obrazu,“ popisuje Karolína Juřicová v rozhovoru pro newstream.cz , který proběhl v neveřejných prostorách DSC Gallery plných děl těch nejzvučnějších jmen českého i evropského umění.

Přečíst článek

Dlouhodobý proces

V nové výstavním projektu Milan Houser potvrzuje zaujetí hmotou obrazu ve vztahu k jeho pozorovateli. Jednotlivá díla „Melancholie“ vznikala prostřednictvím dlouhodobého procesu vrstvených laků žíhaných plamenem, ochlazovaných a dále chemicky zpracovávaných. Při těchto interakcích malby praskají a morfují se do nových podob a „vytvářejí melancholický pocit nebo intenzivní dystopickou atmosféru“, tvrdí kurátor výstavy Vladimír Beskid. „Můžeme sledovat jakási ‚těla‘ obrazů proměněná zásahy ohněm i stárnutím popraskaných povrchů. Hmota, povrchy maleb, znovu postupně tuhnou a v entropii se stále proměňují,” dodává kurátor.

Významný autor

Milan Houser působí jako pedagog na Fakultě výtvarných umění VUT v Brně, kde vede Kabinet tradičních médií. Jeho díla jsou zastoupena v mnoha českých i zahraničních sbírkách, včetně Národní galerie v Praze, Muzea města Brna a Galerie Jána Koniarka v Trnavě. Souběžně s aktuální výstavou v DSC Gallery má autor velkou samostatnou výstavu „Přitažlivost“ v Oblastní galerii Liberec.

Profesor Milan Knížák

Milan Knížák: Lidé chtějí žít v okovech. A v nich si hrát na individualismus

Byl prvním polistopadovým rektorem AVU, šéfoval Národní galerii a i dnes patří k nejkontroverznějším osobnostem české polistopadové společnosti. Profesor Milan Knížák přednedávnem představil svá nejnovější díla v galerii DSC. A dokázal, že jej osud člověka, společnosti i země stále zajímá. „Ve světě je hodně peněz, které chce společnost dát na své vlastní zkulturnění. Nechápe, že kultura není o penězích. Není to přímá ani nepřímá úměra,“ říká Milan Knížák v rozhovoru pro newstream.cz, v němž rekapituluje svou celoživotní dráhu a hodnotí současnou společnost.

Přečíst článek

V Revoluční ulici v Praze vznikne nový dům s pasáží

Praha získá novou dominantu. V Revoluční ulici vyroste levitující dům s pasáží

Na pozemku v pražské Revoluční ulici chystá investor společnost RSJ nový projekt. Původní koncept od Evy Jiřičné, který se nebude realizovat kvůli památkářům, nahradí levitující průhledný dům s pasáží od česko-francouzského týmu architektů ze studií Peer collective a Studia Muoto. Projekt v mezinárodní soutěži vybrala odborná porota z celkem 84 návrhů.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Český umělec Martin Krajc ve svém ateliéru

Úspěšný umělec Martin Krajc: Ke statisícovým částkám za obraz vede dlouhá cesta

Přečíst článek
Monumentální instalace Krištofa Kintery v Drážďanech

Drážďany ukazují to nejlepší z českého umění za 100 let. Na návštěvu máte ještě měsíc

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme