Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Unikátní Slavíček jde do aukce. Zájemci budou muset sáhnout hluboko do kapsy

Antonín Slavíček: Zlatá ulička
Galerie USTAR
Stanislav Šulc
sta

Aukční podzim se pozvolna rozjíždí a hned jedna z prvních větších dražeb nabídne skutečný unikát - olej Zlatá ulička od Antonína Slavíčka, který patřil do významné sbírky Jindřicha Waldese. Odpovídá tomu také vyvolávací cena: 9,9 milionu korun.

Reklama

Galerie USTAR chystsá novou aukci a na prodej tu bude mimo jiné obraz s názvem Zlatá ulička od nejslavnějšího českého krajináře Antonína Slavíčka. Pochází ze sbírky Jindřicha Waldese, významného českého podnikatele a mecenáše umění, jehož obrazy se na trhu s uměním objevují jen sporadicky. Spolu s dalšími díly z této významné sbírky bude dražen v neděli 22. září na 23. aukci výtvarného umění a starožitností, vyvolávací cena je 9,9 milionu korun. Pro zájemce a veřejnost jsou díla k vidění na předaukční výstavě v galerii USTAR do 20. září.

Obraz Zlatá ulička představuje vrcholné dílo Antonína Slavíčka a řadí se k jeho nejznámějším a nejvýznamnějším obrazům. „Každý tah štětcem nese kus Slavíčkova uměleckého génia a jeho osobního vztahu k Praze. Obraz vytvořil až s osobitou citlivostí k atmosféře a barvám, které dokonale vyjadřují kouzlo a historický význam Zlaté uličky,“ říká Pavel Urban, ředitel Galerie USTAR a sběratel umění.

Obraz původně vlastnil známý obchodník s uměním Salvator Kominík, později se dostal do rukou slavného českého továrníka a sběratele Jindřicha Waldese. V roce 1939 byl zabaven gestapem a téměř 60 let deponován a vystavován v Národní galerii v Praze. Po roce 1996 byla Zlatá ulička v restituci vrácena zpět Waldesovým dědicům a od té doby je součástí prestižní privátní sbírky.

Zámek Štiřín

Zámek Štiřín znovu míří do aukce, stát jej zlevnil o stovky milionů

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) vypsal druhé kolo elektronické aukce středočeského zámku Štiřín. Dražba se uskuteční od 22. do 23. října. Vyvolávací cenu proti neúspěšnému prvnímu kolu z minulého týdne snížil úřad o 800 milionů korun na 2,5 miliardy korun. Nižší je také dražební kauce, bude činit 25 milionů korun proti předchozím 30 milionům.

Přečíst článek

Reklama

Umělecká a investiční hodnota

Díky bohaté výstavní, publikační a provenienční historii a výtvarnému stylu inspirovanému impresionismem, který vyniká jemnými detaily a citlivým zpracováním světla a barev, se dílo Slavíčka stává nejen uměleckým klenotem, ale také atraktivním objektem pro sběratele a investory.

Tento olej na plátně vytvořený v roce 1906 o rozměrech 74 x 92,5 cm je nejen skvělým příkladem autorova osobitého stylu, ale i zásadním dílem v kontextu českého umění na přelomu 19. a 20. století. Jak sběratelé, tak investoři by měli mít na paměti, že s takto vzácným a významným dílem je možné očekávat nejen kulturní, ale i finanční zhodnocení. Je to dílo, které obohatí jakoukoli sbírku a stane se významným prvkem v portfoliu každého vážného investora do umění,“ upřesňuje k investiční hodnotě obrazu majitel galerie.

Leon Tsoukernik na výstavě Hráč v galerii Magnus Art

Miliardář Leon Tsoukernik: Peníze nemají žádnou hodnotu. Kupovat umění na investici mě nezajímá

O Leonu Tsoukernikovi je v poslední době hodně slyšet. Prodal svůj většinový podíl v hráčském impériu, chystá novou synagogu v Mariánských Lázních a dál rozšiřuje svou nevšední sbírku umění. Co nevšední, fantastickou, opulentní, neskutečně hodnotnou. V dnešních cenách jistě v mnohamiliardové. Právě její část, konkrétně tři desítky obrazů, představuje galerie Magnus Art v sídle J&T Banky. Jsou tu tři díla Emila Filly, jedna Toyen, Čapek, dva Zrzaví, Šíma, ale také obří dílo Damiena Hirsta nebo krásné obrazy Vasila Kandinského či Augusta Renoira. „Mám asi dva tisíce uměleckých děl. Nikdy nenakupuju na spekulaci,“ říká bývalý obchodník se starožitnostmi, pokerový hráč, zakladatel obřího kasina a dnes hlavně sběratel umění Tsoukernik.

Přečíst článek

Díla slavné sbírky v aukci

Aukce kromě Zlaté uličky nabídne i další sběratelsky atraktivní objekty ze sbírky Jindřicha Waldese. „Když se na trhu objeví kvalitní obraz z Waldesovy sbírky, je to pro sběratele umění skutečně svátek. Zahrnovala totiž mistrovská díla od renomovaných českých umělců převážně z období 18. až 20. století,“ upřesňuje k významu sbírky Urban a dodává, že obrazy přitahují velkou pozornost nejen uměleckou hodnotou a investičním potenciálem, ale také díky historickému kontextu a vzácnosti.

„Každé takové dílo je připomínkou umělecké brilance, české historie a vlastenectví, který Waldesova sbírka reprezentuje. Velmi mě proto těší, že v nabídce máme i jiná významná díla z této kolekce, a to například od Juliuse Eduarda Mařáka, Antonína Chittussiho, Augusta Bedřicha Piepenhagena, Norberta Grunda či Jana Jakuba Hartmanna,“ uzavírá ředitel Galerie USTAR.

Zájemci si mohou díla prohlédnout na předaukční výstavě, která probíhá v prostorách Galerie USTAR do 20. září, vždy od pondělí do pátku v otevírací době 10:00 až 12:30 a 13:30 až 18:00. Obraz bude dražen v rámci 23. aukce výtvarného umění a starožitností, která se uskuteční v neděli 22. září od 19:00 hod. na portálu livebid.cz. Limity pro dražbu jednotlivých položek lze zadávat online na webových stránkách galerie nebo přímo na aukčním portálu LiveBid.

Jiří Georg Dokoupil

Jiří Georg Dokoupil: Styl je matematická formule. Máte ingredience a jedete

Patří k nejvýraznějším osobnostem globální umělecké scény, které Československo světu dalo. Jeho bublinové obrazy jsou ikonické a zná je doslova každý milovník umění či sběratel. Jiří Georg Dokoupil nyní oslavil sedmdesátiny a nadále boří konvence.

Přečíst článek

Milan Šemelák a William Rudolf Lobkowicz

William Rudolf Lobkowicz a Milan Šemelák: Rod Lobkowiczů má historii 700 let. Taková perspektiva má co nabídnout i byznysu

Co může současné společnosti nabídnou šlechtický rod se sedmisetletou historií? Možná mnohem více než by se mohlo na první pohled zdát. Jde především o perspektivu, kterou nezná naše země, natož místní byznys. O této perspektivě a jejím vlivu jsme se bavili s Williamem Rudolfem Lobkowiczem, který ve slavném šlechtickém rodu má na starosti mimo jiné digitální aktivity. Právě on byl první z rodiny, kdo se sešel s Milanem Šemelákem, který řadu let trávil v dynamickém prostředí globálních startupů. Jeho přístup radikálního zjednodušování nyní pomáhá rodině redefinovat fungování v souladu s dnešním světem, ale při zachování staletých hodnot rodu. Dva světy? Ale vůbec ne. Jeden velmi barvitý svět, který se neustále tvoří. Stejně jako třeba po třicetileté válce.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme