Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

V žebříčku největších pijanů přestali vévodit Slované. Češi jsou až třetí

Pivo se z běžného nápoje stává přepychem
iStock
 ČTK

Evropané vypijí ročně s velkým náskokem nejvíce alkoholu na světě, uvádí ve své čtvrteční zprávě Světová zdravotnická organizace (WHO). Denně zemře v evropském regionu v důsledku konzumace alkoholu 2200 lidí, doplnil server rakouské televize ORF. Česko je po Gruzii a Rumunsku třetí evropskou zemí s nejvyšší konzumací čistého alkoholu na osobu.

Reklama

„Evropa stále drží nezáviděníhodný rekord nejenom v největší konzumaci alkoholu na osobu, ale také v nejmenším počtu abstinentů,“ uvedl expert na veřejné zdraví a poradce regionálního ředitele WHO Hanse Klugeho Gauden Galea. Celosvětový průměr spotřeby alkoholu činí dvě sklenky vína nebo dvě malá piva denně. Podle WHO už to představuje zvýšené zdravotní riziko.

Do evropského regionu zahrnuje WHO 53 zemí, spadají tam členské země EU, ale i Británie a Švýcarsko, dále také Rusko a středoasijské postsovětské republiky.

Čeští olympionici Zuzana Hejnová, Barbora Špotáková, Jaroslav Kulhavý a David Svoboda zapíjejí své medaile plzeňským pivem po příjezdu z OH 2012 v Londýně.

Michal Nosek: Olympiáda bez Prazdroje? Pivo v českém domě nově ovládnou příbuzní sportovců a pivovary s příběhem

Tradiční plzeňský ležák letos v Českém domě na pařížské olympiádě nahradí produkce šestnácti minipivovarů. Po bouřlivé rozpravě o vhodnosti, či nevhodnosti designu oblečení pro olympioniky se i o tomto kroku jistě povedou nekonečné a hlavně nesmyslné diskuze bez relevantního výsledku. 

Přečíst článek

Každý desátý dospělý Evropan má problémy s alkoholem

Z nejnovější zprávy WHO k celosvětové konzumaci alkoholu vyplývá, že Evropané starší 15 let vypijí 9,2 litru čistého alkoholu na hlavu ročně. Celosvětový průměr je výrazně nižší - jen 5,5 litru alkoholu na osobu.

Reklama

Sedm z deseti zemí světa s nejvyšší spotřebou alkoholu se nachází v EU, včetně Česka s 13,3 litru na osobu, které se svou spotřebou nachází na třetím místě za Gruzií s 14,3 litry alkoholu na hlavu. Zdaleka nejvyšší hodnotu vykazuje Rumunsko se spotřebou 17 litrů čistého alkoholu na osobu ročně. Jen těsně za českou spotřebou se ve statistice WHO nacházejí také čeští sousedé - Německo s 12,2 litru na osobu a Rakousko s 12 litry.

Pivo se z běžného nápoje stává přepychem

Cena piva výhledově vystoupá nad sto korun. Hospody, které přežily krizi, již nezkrachují

Téměř dvě třetiny restaurací v České republice s lednovým zvýšením daně zvedly ceny točeného piva. Někdo o tři, jiný i o deset korun za půllitr. Přesto se obavy z dalších masivních krachů již gastronomický trh nebojí. V posledních letech ubylo nejvíce klasických výčepů a tzv. „čtyřek“ zaměřených zejména na prodej točeného piva a levnějších kořalek.

Přečíst článek

Muži podle údajů WHO pijí mnohonásobně více než ženy. Podle WHO vypili muži v evropském regionu 14,9 litru čistého alkoholu na osobu, což je téměř čtyřikrát více než ženy, které v průměru vypijí čtyři litry alkoholu. Odhaduje se, že každý desátý dospělý má problémy s alkoholem a téměř každý dvacátý je na alkoholu závislý. Alkohol může mít zničující vliv nejen na zdraví a duševní pohodu konzumenta, ale i na jeho okolí, například v podobě rizika domácího násilí a konfliktů v rodině.

Navzdory alarmujícím statistikám učinilo pouze 12 z 53 zemí, které spadají pod evropský region WHO, pokrok při plnění cíle snížit spotřebu alkoholu do roku 2025 o deset procent ve srovnání s rokem 2010, varovala ve čtvrtek regionální kancelář WHO se sídlem v Kodani. Skutečnost, že region jako celek se posouvá blíže k dosažení tohoto cíle, je způsobena tím, že v některých lidnatých zemích, jako je Rusko, Turecko a Ukrajina, se pije výrazně méně. Naproti tomu v zemích EU nedošlo v tomto ohledu k žádným výrazným změnám již více než deset let.

Víno z Gruzie je skrytý poklad. Dlouhé měsíce zraje v hliněných amforách (zvaných kvevri) zakopané v zemi

REPORTÁŽ: Víno z pravěku. Gruzínci ho vyrábějí po tisíce let stejně

Víno z Gruzie je skrytý poklad. Dlouhé měsíce zraje v hliněných amforách (zvaných kvevri) zakopané v zemi. Získává tím jedinečný charakter a hloubku. Kvevri víno překvapí minerálními tóny, zemitým aroma, bohatou strukturou a jantarovou barvou. A oproti běžným vínům evropského typu má jednu nesporou výhodu, ani po dvou vypitých lahvích se na druhý den nedostaví kocovina. Odzkoušeno za vás.

Přečíst článek

REPORTÁŽ: Letní dovolená za babku. Gruzie je rájem pro dobrodruhy i plážové povaleče

Čeští baťůžkáři, horalové a dobrodruzi objevují Gruzii už nějaký ten pátek. Malebná země na Kavkazu ale okouzlí i svými nekonečnými písečnými plážemi táhnoucími se podél Černého moře. Nemusíte tak být duší zrovna objevitelé. Gruzie je bezpečná volba i pro rodiny s dětmi. Odjíždět odtud budete s kufrem plným gruzínských specialit a pocitem příjemně strávené dovolené. Gruzínci si vás získají svojí pohostinností, výborným jídlem a vínem.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Britové varují své fanoušky před Eurem v Německu

Britové varují své fanoušky před Eurem v Německu. Mají tam silnější pivo, zdůrazňuje ministerstvo

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme