Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Vítejte, ale neničte nám přírodu. Island se přidává k boji proti overturismu

Island
Profimedia.cz
Petra Nehasilová
pej

Turisté jsou na Islandu vítaní, ale jen v rozumném množství. Tamní vláda hledá, jak turistický ruch regulovat tak, aby netrpěli místní ani příroda. Na zahraniční turisty tam nejspíš čekají vstupní poplatky.

Reklama

Počet turistů, který každoročně navštíví Island, neustále roste. Zatímco predikce pro letošek hovoří o 2,3 milionech návštěvníků, pro rok 2026 na Islandu očekávají o dalších 200 tisíc návštěvníků víc, upozorňuje server CNBC. Island má ale necelých 400 tisíc obyvatel.

Miodrag Mlačić, ředitel Chorvatského turistického sdružení

Miodrag Mlačić: Češi dávno nejsou paštikáři. Patří k těm nejbohatším turistům v Chorvatsku

Češi dobývají Chorvatsko víc než 130 let. Nejenže se k Jadranské riviéře jezdí rekreovat, ale kupují tam i nemovitosti. „Češi před 130 lety nastartovali náš cestovní ruch a opět se k nám vrací. Nakupují a je jich u nás čím dál víc,“ říká Miodrag Mlačić, ředitel Chorvatského turistického sdružení. V rozhovoru pro Newstream přiblížil i podrobnosti o letošní sezóně.

Přečíst článek

A i když Islanďané turisty vítají, potřebují více chránit svoji přírodu. Turistika se na tvorbě hrubého domácího produktu (HDP) loni podle statistiků podílela z 8,5 procenta, zatímco o rok dříve to bylo 7,5 procenta. Loňský podíl byl nad průměrem let 2016 až 2019, tedy z období před pandemií, kdy podíl turistiky na HDP činil 8,2 procenta.

„Snažíme se utvářet daňový systém pro turistický sektor budoucnosti,“ řekl islandský premiér Bjarni Benediktsson. „Chtěli bychom se více přiklonit k systému, kde platí uživatel. Já to vidím tak, že zavedeme vstupní poplatky v turisticky atraktivních místech po celé zemi,“ přiblížil Benediktsson.

Reklama

Zavedením poplatků, jejichž výše se bude řídit poptávkou a může se měnit i během jedno dne, plánuje vláda regulovat počet lidí po celém ostrově.

Turisté, kteří navštíví italské Benátky, aniž by v nich přespali, budou muset uhradit pět eur (125 korun).

Jaro v Benátkách? Připravte si peněženky

Poplatek za návštěvu italských Benátek skutečně odstartuje 25. dubna. Informaci potvrdil benátský starosta Luigi Brugnaro. Systém zatím bude v testovacím režimu, píší zahraniční tiskové agentury. Turisté, kteří město navštíví, aniž by v něm přespali, tak budou muset uhradit pět eur (125 korun). Kontroly budou namátkové.

Přečíst článek

Islandská vláda na začátku roku obnovila takzvanou turistickou daň ve snaze získat peníze na programy udržitelnosti a zmírnit dopady masové turistiky na životní prostředí. Daň, která byla pozastavena v době pandemie covidu-19, stanovuje nominální poplatek 600 islandských korun (99 korun) na hotelové pokoje, poplatky v různé výši se ale vztahují také na kempy, mobilní domy a výletní lodě.

Znovuzavedení poplatků premiér Benediktsson považuje za správné, nikoliv ale dostačující. Island podle Benediktssona v boji s ouverturismem zajít ještě dál.

Poplatek ve výši pěti eur (asi 124 korun) pro návštěvníky, kteří se na prohlídku historického centra vydávají na jediný den, zavedly před časem i italské Benátky. Obdobné vstupné chce zavést i švýcarská vesnice Lauterbrunnen vklíněná v alpském údolí či přístavní město Palma de Mallorca.

Autobus Čedoku z roku 1929

Nejen do Jugoslávie. Kniha ukazuje, jak Čechoslováci cestovali v dřevních dobách

Cestovní kancelář Čedok vydává knihu, v níž popisuje příběh legendární značky, který je ale do velké míry příběhem masového cestování v Československu a posléze v Česku.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Miodrag Mlačić, ředitel Chorvatského turistického sdružení

Miodrag Mlačić: Češi dávno nejsou paštikáři. Patří k těm nejbohatším turistům v Chorvatsku

Přečíst článek
Lávka HolKa

Prestižní americký deník láká cestovatele na 36 hodin do Prahy. To je zoufale málo, reagují čtenáři

Přečíst článek
Split

Dopad pandemie a hrozba inflace. Češi nikdy nejezdili do zahraničí tak jako loni. Stojí je to ale nejvíc v historii

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme