Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Veletrh Sběratel představí artefakt z Titanicu

Ředitel Veletrhu Sběratel Jindřich Jirásek
Archiv Jindřicha Jiráska
Stanislav Šulc
sta

Sběratelství jako alternativní investice, ale také sběratelství jako vášeň. To nabízí dvoudenní přehlídka Veletrh Sběratel, která je největší akcí svého druhu ve střední Evropě.

Reklama

V Praze startuje největší setkání sběratelů ve střední a východní Evropě. Na veletrhu Sběratel na výstavišti PVA Expo Letňany se vůbec poprvé představí veřejnosti vzácný lístek z Titanicu. Do hlavního města se chystá více než 230 obchodníků, aukčních domů a poštovních správ z celého světa. Podle organizátorů sběratelství zažívá rostoucí boom, a to zejména v Česku. Sběratelé podle odhadů ročně utratí v průměru přes dvě miliardy korun.  

Na veletrh každý rok míří na deset tisíc návštěvníků, z toho více než třetina z ciziny. Letos čekáme návštěvu ještě trochu větší. Válka a inflace obrací pozornost ke sběratelství jako investici čím dál většího počtu Čechů,“ říká Jindřich Jirásek, ředitel veletrhu Sběratel.

Ředitel Veletrhu Sběratel Jindřich Jirásek

Šéf veletrhu Sběratel Jirásek: Na vzestupu jsou nyní bankovky. Kupují je mladí

Již tento pátek a v sobotu se v pražském hotelu Olympik sejdou sběratelé všeho druhu. Uskuteční se tu další vydání jarního veletrhu Sběratel, kde si budou moci koupit vysněné bankovky, mince, známky, drahé kameny i další sběratelské kousky. „Máme mezi obchodníky dobrou pověst a jak vám řeknou kdekoliv v zahraničí: ‚Češi pořád ještě nakupují.‘ Možná ne za tolik jako sběratelé v západní Evropě, ale o to náruživěji a častěji,“ říká v rozhovoru pro byznysový portál newstream.cz ředitel veletrhu Sběratel Jindřich Jirásek.

Přečíst článek

Nejenom začínající sběratelé uvítají bezplatné oceňování sbírek tvořené například ze známek, mincí, autogramů nebo jakýchkoliv jiných kuriozit. Na veletrhu mohou sběratelé nejen nakupovat, ale obchodníkům také nabídnout rodinné sbírky k prodeji.

Reklama

Každým rokem se stane, že se objeví někdo s opravdu výjimečným nálezem. V minulosti to byly například hodnotné svatováclavské dukáty, které se následně v aukci prodaly za vyšší desítky tisíc korun. Jedna žena v minulosti například přinesla ke znalci minerálů a drahých kamenů kus meteoritu. U takových rarit se pak cena ale určuje těžko,“ popisuje Jirásek.

Podle Jindřicha Jiráska jsou Češi v podstatě národem sběratelů, dokazují to rostoucí počty návštěvníků na jím pořádaném veletrhu. Ročně Češi utratí za sběratelské předměty desítky milionů korun. „Svým majitelům přinášejí radost a v mnoha případech také zajímavé investiční zhodnocení, takže to jsou to dobře vynaložené peníze,“ dodává.

Kompletní rekonstrukce bytu ze 30. let v Bubenči

OBRAZEM: Rekonstrukce bytu ze 30. let v Bubenči dopadla náramně

Rekonstrukce starého bytu je vždy výzvou. Nejinak tomu bylo i u bytu ze 30. let minulého století v pražské Bubenči. S pomocí architektonického studia Studio COSMO zde došlo k mnoha úpravám, ovšem při zachování původních prvků bytu. Na ty navazuje především výběr materiálů využitých při rekonstrukci a také barev.

Přečíst článek

Poštovní lístek z Titanicu

Vůbec poprvé bude na akci veřejně vystaven vzácný adresní štítek z lodní pošty Titanicu, který do své sbírky získal český sběratel. V Evropě se jedná o jediný takový artefakt, který v sobě nese nejen historii slavného zaoceánského parníku, ale také vzácnou stopu po tragické události.

Podívejte se na atmosféru Veletrhu Sběratel

Štítek, který patřil přímo poštovnímu úřadu lodi, se mezi sběrateli označuje jako Titanic Facing slip, tedy adresní lístek, kterým prošla pošta na lodi. Tento konkrétní byl razítkován při vyplutí ze Southamptonu pouhé čtyři dny před tragédií a orazítkován byl osobním razítkem úředníka palubní pošty „O.S. WOODY“ a s řádkovým razítkem TITANIC.

Na světě je jen třicet takových štítků, z toho na volném trhu je k mání pouhých deset. Ostatní lístky jsou v držení prestižních muzeí a institucí. Jeho tržní cena se odhaduje na více než milion korun.

Nejdelší poštovní známka světa

Poštovní známku v hodnotě 125 pesos, která s délkou 200 milimetrů překonala dosavadní rekord za nejdelší známku světa, emitovala v červnu Filipínská pošta. Tato rarita byla vydána v souboru tří známek jako připomínka 125. výročí založení První filipínské republiky. Tímto počinem Filipíny překonaly dosavadního rekordéra, kterým byla kyrgyzská známka z roku 2023 s délkou 184 milimetrů.

Známky, mince a bankovky

Veletrh Sběratel se bude z velké části věnovat poštovním známkám. K dispozici bude například speciální přítiskový sedmiblok lístku s motivem Titanicu, devítiblok České pošty s motivem létajícího Citroënu DS odkazující na filmovou postavu Fantomase nebo známka s československým aerodynamickým vozem Wikov 35 Kapka. Kromě toho na návštěvníky bude čekat řada pamětních bankovek, mincí, pohlednic, historických cenných papírů nebo autogramů. S velkou pravděpodobností se na veletrhu najde také autogram herce Alaina Delona.

Jan Bejšovec

Jan Bejšovec: Doby, kdy jsem na aukcích soutěžil s Vladimírem Železným, jsou pryč

Ve dvaceti letech emigroval Jan Bejšovec do Švédska. A tam se mu podařilo nakoupit grafiky od věhlasných umělců typu Salvátora Dalího či Andyho Warhola. Tím vznikl základ sbírky, která je jeho celoživotní vášní. To ostatně pozná každý, kdo vstoupí do jeho bytu na Smíchově. Uvítá vás socha Jaroslava Róny, v hlavních pokojích pak jsou ve vrstvách desítky pláten především klasiků 20. století. Ale nejen jejich. „Rád si kupuji obrazy nevýznamných autorů, které považuji za významné. Třeba surrealistický obraz Mertlíka nebo Rambouska, od něhož mám expresivní malbu boxerů v ringu z 20. let 20. století. Také by si asi žádný ‚seriózní‘ sběratel nepověsil dílo Jaroslava Gruse, ale já tady mám jeho fantastické plátno z roku 1932,“ říká Jan Bejšovec, který část své sbírky a sbírky svého syna Johana představuje v galerii Magnus Art v sídle J&T Banky.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Toyen, Cirkus

Průzkum: Většina českých sběratelů umění už do své sbírky vložila aspoň půl milionu korun

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme