Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Miliardář i specialistky ze SpaceX. Chystá se první komerční výstup do kosmu

Mise Polaris Dawn se chce příští týden pokusit o první komerční výstup do kosmu
iStock
 ČTK

Čtyřčlenná posádka mise Polaris Dawn, která si klade za cíl první soukromý výstup do vesmíru, v pondělí dorazila na Floridu před startem plánovaným na příští týden. Riskantní mise se po dvouletém výcviku zúčastní miliardář, bývalý vojenský pilot a dvě specialistky společnosti SpaceX, která let provozuje a zčásti financuje.

Reklama

Start rakety Falcon 9 s kosmickou lodí Crew Dragon je plánovaný na pondělí 26. srpna. Současný plán počítá s tím, že se raketové motory zažehnou na startovací rampě 39A floridského Kennedyho vesmírného střediska uprostřed noci - 3:38 místního času (9:38 středoevropského letního času).

Velitelem pětidenní mise bude americký miliardář Jared Isaacman, který se do vesmíru podíval už v roce 2021. Tehdejší mise Inspiration4 rovněž pod hlavičkou SpaceX se stala vůbec první výpravou do kosmu bez profesionálního astronauta.

„Je to dva a půl roku, co jsme odhalili program Polaris a vydali se na vzrušující a dobrodružnou cestu vývoje a tréninku,“ uvedl Isaacman na pondělní tiskové konferenci.

Yemi A.D. nakonec do vesmíru nepoletí. Mise dearMoon končí

Yemi k Měsíci nakonec nepoletí. Soukromá mise dearMoon končí

Japonský miliardář Jusaku Maezawa zrušil misi dearMoon, která měla být první soukromě financovanou okružní cestou kolem Měsíce a v jejíž posádce vybrané z přibližně milionu uchazečů měl být také český choreograf Yemi A.D. Ten o zrušení cesty informoval ve videu na svém instagramovém profilu.

Přečíst článek

Reklama

Investice od miliardáře

Program, který bude celkem zahrnovat tři mise, financuje Isaacman spolu se SpaceX, společností miliardáře Elona Muska. Issacman neupřesnil, kolik přesně do Polaris investoval, poznamenala agentura AFP. Celkově by se ale mělo jednat o stovky milionů dolarů.

Mise bude prvním velkým testem nových skafandrů od SpaceX a představuje nejnovější riskantní komerční milník, který chce Muskova vesmírná společnost překročit na cestě k vybudování kolonie na Marsu.

„Ať už se k tomu váže jakékoliv riziko, stojí to za to,“ citovala agentura Reuters Isaacmana.

Spolu s Isaacmanem se do kosmického plavidla na floridském kosmodromu nalodí pilot Scott Poteet, rovněž účastník mise Inspiration4, a specialistky Sarah Gillisová a Anna Menonová, vedoucí techničky kosmických operací SpaceX.

Elon Musk

Elon Musk zničí Mezinárodní vesmírnou stanici. ISS v roce 2030 shoří

SpaceX, firma miliardáře Elona Muska, získala od americké agentury NASA kontrakt v hodnotě 843 milionů dolarů na zničení Mezinárodní vesmírné stanice.

Přečíst článek

Posádka podstoupila intenzivní výcvik, který zahrnoval zhruba 2000 hodin na simulátoru, cvičení v centrifuze, seskoky padákem i výstup na ekvádorskou sopku Cotopaxi. "Byl to jeden z nejtěžších výcviků, který jsem kdy absolvoval," uvedl Poteet, pilot s 20letou zkušeností z amerického letectva.

Mise provede na palubě na 40 experimentů, hlavní cíle má ale tři. Loď nejprve vycestuje do výšky 1400 kilometrů, což je nejdelší vzdálenost pilotovaného letu od Země od ukončení amerického lunárního programu Apollo. Tehdejších misí se účastnili pouze muži, Gillisová a Menonová se tak stanou ženami, které se dostaly nejdále od naší planety.

Pro srovnání, Mezinárodní vesmírná stanice krouží na orbitě ve výšce přibližně 400 kilometrů. Měsíc, kde přistáli astronauti misí Apollo, je od Země vzdálen zhruba 380 tisíc kilometrů.

Rusko chce do roku 2030 vytvořit jádro své vesmírné stanice

Rusové plánují vlastní vesmírnou stanici. Vybudovat ji chtějí do pár let

Rusko chce do roku 2030 vytvořit jádro své vesmírné stanice, první modul by na orbit měl být vynesen již v roce 2027. O časovém harmonogramu vzniku stanice informovala ruská vesmírná agentura Roskosmos.

Přečíst článek

Test komunikace

Polaris Dawn také plánuje test laserové komunikace mezi kosmickou lodí a družicemi Starlink společnosti SpaceX.

Zlatým hřebem mise ale bude po sestupu na nižší oběžnou dráhu výstup do volného kosmu, který je naplánovaný na třetí den a má být přenášený živě. Crew Dragon nemá přetlakovou komoru, takže se před historickým výstupem odtlakuje celá kabina. Všichni členové posádky si proto vyzkouší nové bíločerné skafandry, mimo loď ale vystoupí jen Isaacman a Gillisová.

Výstupy do volného kosmu dosud provedli jen astronauti vládních agentur ze Spojených států, Sovětského svazu a Ruska, Kanady, Číny a ze zemí zastoupených Evropskou kosmickou agenturou (ESA). Za použití amerických a ruských skafandrů bylo od vzniku Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) v roce 2000 uskutečněno více než 270 výstupů do volného prostoru.

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme