Reklama

Vyberte si z našich newsletterů

Přihlásit odběr

Vláda papričky Carolina Reaper je u konce. Svět má nové nejpálivější chilli

Nová nejpálivější chilli paprička na světě Pepper X
YouTube
 ČTK

Novou nejpálivější chilli papričkou na světě je Pepper X, oznámili zástupci Guinnessovy knihy rekordů. S průměrnou pálivostí 2 693 000 Scovilleho jednotek pálivosti (SHU) Pepper X pokořila papričku Carolina Reaper, která byla uznávána jako nejpálivější od roku 2013. Pěstitelem obou je Ed Currie, který tak pokořil svůj vlastní rekord, píše stanice CNN.

Reklama

„(Pepper X) jsme vlastně stabilizovali už před nějakou dobou a čekali jsme, že někdo v pálivosti předstihne Carolina Reaper, než ji vytáhneme. Ale nikdo nás nepředstihl. Tak jsme se rozhodli Pepper X světu ukázat teď,“ popsal Currie v internetovém pořadu Hot Ones, kde papričku poprvé představil, obdržel certifikát Guinnessovy knihy rekordů a také svůj produkt ochutnal se známým dánským pojídačem chilli Clausem Pilgaardem a moderátorem Hot Ones Seanem Evansem.

Na rozdíl od Carolina Reaper neměla Pepper X, alespoň při odhalení, rudou barvu, nýbrž žlutozelenou s tvarem vysušeného cherry rajčete. Currie podle webu Guinnessovy knihy Pepper X šlechtil po dobu asi deseti let. Jeho prioritou byla co nejvyšší pálivost. Currie však uvedl, že myslel i na chuť, protože „nemá smysl produkovat něco, co chutná hnusně“.

Na Scovilleho stupnici Pepper X s průměrnou pálivostí 2,69 milionu SHU dalece přesahuje své zatím existující konkurenty. Například běžná nepálivá paprika má na stupnici hodnotu nula jednotek, paprička jalapeňos původem z Mexika kolem 5000 SHU a populární paprička „ptačí oko“ kolem 100 tisíc.

4Ocean

Mikroplasty nás v tichosti zabíjejí, říká gastro guru Pavel Maurer

Koupil jsem vnučce delfína, žraloka kladivouna a ještě mořskou želvu namísto sladké štávičky v plastové láhvi. Ten delfín má podobu krásného tyrkysově modrého náramku vyrobeného z recyklovaného plastu sesbíraného v oceánu. Co náramek, to půl kilogramu vyloveného svinstva, které nepatří do moří a řek. Stojí asi 30 dolarů. Dobrý pocit a radost, kterou čtete ve vnuččiných očích, je pak k nezaplacení, píše gastroinfluencer Pavel Maurer.

Přečíst článek

Reklama

Peněženka, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Čechům zlevňují dovolené, potraviny i energie. Nejrychleji z celé EU

Česko již prakticky zkrotilo inflaci. Potvrzují to i dnes zveřejněná data Eurostatu. Z nich dále vyplývá, že Češi se můžou těšit z nejvýraznějšího tempa zlevňování v celé EU.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Gastronomická událost roku se blíží. Co všechno budete moci ochutnat na MAKRO CZECH GASTRO FESTU 2

Přečíst článek
Srpnové ceny v gastronomii byly oproti roku 2019 vyšší o 36 procent

Gastro za pár let zdražilo o desítky procent. Lidé si připlatí za guláš i burger

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme