Poznávejte chutě světa: Tentokrát se vydejte za Středomořím do centra Prahy
Denně čerstvá ryba, pljeskavica nebo burek. Kousek Balkánu můžete ochutnat v Bistru Antonia Sandeva na Skořepce. Navíc za velmi příjemné ceny.
Tyrkysově modré moře, sluníčko, usměvaví vstřícní lidé a hlavě jídlo. Přesně kvůli tomu je snadné - obzvlášť pak pro suchozemce z Česka - propadnout krásám Středomoří nebo Jadranu. A všechny tyhle příjemné momenty, samozřejmě kromě zmiňované vodní hladiny, můžete najít v Bistru Antonia Sandeva.
V kuchyni se Antonio pohybuje už od dětství. „Koukal jsem pod ruce své babičce a mamince a s přibývajícím věkem jsem svůj profesní život začal směřovat právě ke kuchyni,” vypráví Sandev.
Menu se denně mění, jedinou stálicí v nabídce je tradiční burek, plejskavica s kajmakem a široký výběr dezertů. Ani mezi nimi nechybí balkánská klasika - bajadera (nepečený dezert z máslových sušenek, ořechů a čokolády). „Někdo říká, že je chorvatský, další, že srbský,” směje se Antoniova žena, která se stará o servis, s tím, že pro ni je rozhodně makedonský.
Na jídelníčku je každý den pokrm založený na rybě nebo mořských plodech, nejčastější přílohou jsou brambory nebo grilovaná zelenina. A vybere si tu i vegetarián, třeba grilované papriky s feta sýrem a pita chlebem. A pro opravdové milovníky Balkánu tu mají připravená i makedonská nebo chorvatská vína. Lahev červeného Vranace nebo bílé Graševiny je možné si koupit i na doma. Stejně jako burek s masem, sýrem nebo špenátem. I ten je tu každý den čerstvý, pečou ho i několikrát denně.
„Mojí doménou je středomořská kuchyně, mám v ní nejvíce zkušeností a je mi srdcem nejbližší,“ říká Sandev. A makedonské slunce se stejně jako jeho jižanský temperament odráží i v jeho práci. A stejně tak v servisu, který vede jeho žena. Cedulka s nápisem „láska je všude kolem nás“, kterou v bistru zkrášlují servírovací tácek, je pro tenhle podnik víc než výstižná.
„Stolování považuji za skvělou příležitost k setkání rodiny a přátel nad dobrým jídlem,“ dodává Sandev. Stoprocentně tam tedy platí, že host je na prvním místě. K Sandevům se chodí nejenom dobře najíst, ale i si popovídat. Ať už o počasí, o jídle nebo fotbalu.
Mražené zboží a trvanlivé potraviny místo čedaru a skotského lososa. Brexit připravil Čechy o čerstvé britské potraviny. Český Marks & Spencer definitivně mění pobočky. Skončil s čerstvým zbožím
Zprávy z firem
Čtyř a pětihvězdičkové hotely v Praze jsou téměř prázdné. Ve srovnání s prvním pololetím roku 2019 zaznamenaly více než 80procentní propad tržeb, přičemž Praha je na tom ve srovnání s metropolemi okolních států nejhůř.Pražské hotely jsou na tom nejhůř ve střední Evropě, chybí jim kongresy
Money
PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ
Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.
Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.
Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly.
Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.
O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.
Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.
Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.