Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Výrobu čipů ohrozí nedostatek vody

Výrobu čipů ohrozí nedostatek vody
iStock
Josef Tuček

Polovodiče jsou základními stavebními kameny čipů, které najdeme v nejšpičkovější elektronice, v mobilech, letadlech, nových autech, ale také třeba v zubním kartáčku nebo moderní žárovce. Pro výrobu polovodičů je však zapotřebí hodně vody. A světová místa výroby jsou zrovna v oblastech, kde vody ubývá.

Reklama

Jako polovodiče slouží prvky křemík, germanium a selen, sloučeniny arsenid galia (GaAs), sulfid olovnatý (PbS) a další. Jejich elektrická vodivost závisí na okolních podmínkách (elektrickém proudu, teple, světle), jež se dají cíleně měnit, což pak umožňuje řízené fungování elektronické součástky, která je obsahuje.

V posledních letech se ukazuje, že polovodičové čipy nemusí být v Evropě snadno k mání. Pandemie covidu-19 výrazně zkomplikovala výrobu čipů v Asii, odkud pochází drtivá většina světové produkce, a jejich následnou dopravu k nám.

K tomu mezi Čínou a USA probíhá závod o technologickou převahu ve světě. Spojené státy Číně omezují přístup ke klíčovým technologiím i v oboru polovodičů a je otázka, jaký vliv to bude mít na dodávky do Evropy.

Plných 90 procent světové produkce čipů pochází z Tchaj-wanu, kde teď výrobu s vysokou pravděpodobností narušilo zemětřesení z minulých dnů.

Reklama

Technologická válka vrcholí. Čína v ní poráží Evropu

Čína letos zvýší výdaje na vědu a výzkum ze státního rozpočtu o deset procent oproti loňskému roku. Chce tak umožnit příklon své ekonomiky k rozvoji špičkových technologií. Současně ji motivuje závod se Spojenými státy o technologickou převahu ve světě.

Přečíst článek

Sucho vadí technologickému průmyslu

A aby toho nebylo málo, přibývá i varování, že výrobu polovodičů ohrozí nedostatek vody, který se při současné změně klimatu projevuje stále výrazněji. Klimatickou změnu provázenou nedostatkem vody považuje za rizikový faktor například nedávná studie americké ratingové agentury S&P Global Ratings (dříve Standard & Poor’s).

Při výrobě polovodičů je totiž zapotřebí hodně vody – k odstranění nečistot z materiálu, který musí být při výrobě extrémně čistý, k oxidaci, která na povrchu polovodiče vytváří ochrannou vrstvu, i při dalších úpravách, při nichž se voda často používá jako rozpouštědlo pro používané chemikálie.

Na již zmíněném Tchaj-wanu využije typický výrobní závod na polovodiče 8 až 16 milionů litrů velmi čisté vody denně. To je, velmi zhruba, desetina denní spotřeby celé Prahy.

Výrazné sucho na Tchaj-wanu zažívají od roku 2021 a stává se, že zemědělci dostávají zaplaceno, aby nechali svá pole ležet ladem, nezavlažovali je a nechali takto ušetřenou vodu průmyslu, upozorňuje kanadský profesor Josh Lepawsky z Newfoundlandské univerzity.

Jiří Hlavenka

Jiří Hlavenka: Technická tradice a vzdělání dává Česku šanci prosadit se ve výrobě čipů

Česko má šanci se výrazně prosadit v polovodičovém průmyslu, tedy ve vývoji a výrobě čipů i navazujících oborech. „Je to příležitost, která se objeví jednou za století,“ tvrdí v rozhovoru pro Export.cz investor a podnikatel Jiří Hlavenka.

Přečíst článek

Rizikové oblasti

Profesor Lepawsky současně vypočítává, že 40 procent současných světových továren na výrobu polovodičů je na územích, na nichž se od roku 2030 očekává vysoké riziko nedostatku vody. Obdobně na tom jsou i továrny, které jsou nyní ve výstavbě nebo jejichž stavba byla teprve ohlášena.

A to neplatí jen v Asii, ale globálně, tvrdí profesor Lepawsky. Například ve Spojených státech si americká společnost Intel, tchajwanská Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), jež globálně vede ve výrobě pokročilých polovodičů, a jihokorejský Samsung vybraly pro stavbu svých nových továren na polovodiče jihozápad USA. Tedy oblast, kde od roku 1994 je oficiálně sucho. Nejvýznamnější řeka protékající oblastí je Colorado, v jejímž povodí byl nedostatek vody vyhlášen v roce 2021.

Josh Lepawsky dodává, že v Evropě situace s vodou pro průmysl není o moc lepší.

Postavené nebo rozestavené výrobní závody už samozřejmě nikdo nikam nepřemístí. Zřejmě nezbude než začít hledat možnosti efektivnějšího využití vody a její další recyklace. A také přemýšlet, jestli příští výrobní podniky neumístit na vhodnější místa.

Odvětví čipů to nejsou jen továrny, žolíky drží i Češi

Závody ve výrobě čipů. Mezi Evropany drží i Češi své žolíky

Evropa se děsí zaostávání v polovodičovém průmyslu a Brusel vyhlásil cíl, podle něhož má Evropská unie dosáhnout 20procentního podílu ve výrobě čipů do roku 2030. Jak už to s evropskými cíli bývá, doprovází je silná skepse. Ve skutečnosti jsou ale továrny na čipy jen jednou ze součástí polovodičového oboru. Evropa má v rámci dodavatelského řetězce čipů silná místa a týká se to i Česka. Na udržení a posílení těchto svých předností by Evropané měli sázet především, píše v analýze Jan Žižka, editor magazínu Moderní ekonomická diplomacie, který vydává ministerstvo zahraničí.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Golden a grafen. 2D materiály, které promění svět výpočetní techniky i elektroniky

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme